Overheid bespaart én rekruteert: 'De rol van de interne markt neemt toe'
Zowel de Vlaamse als de federale overheid bespaart op haar personeelsbestand. Maar dat wil niet zeggen dat de overheden geen jobs meer hebben.
Een wetsverandering eind vorig jaar heeft de sollicitatieprocedures bij Selor, het selectiebureau van de federale overheid, een stuk kandidaat-vriendelijker gemaakt. De screening verloopt in verschillende fases. Na het controleren van de deelnemingsvoorwaarden volgt een generieke screening. Die peilt naar de competenties die nodig zijn om op een bepaald niveau te functioneren. De test daarna is functiespecifiek.
Nieuw is dat wie slaagt voor de generieke test daar voortaan drie jaar lang van is vrijgesteld. “Word je niet weerhouden voor de functie waar je voor solliciteerde, maar stel je je een maand later kandidaat voor een andere overheidsjob op hetzelfde niveau of lager, dan kan je de generieke screening gewoon overslaan. Vroeger moest je de hele procedure opnieuw doorlopen”, zegt Stefanie Billiet, woordvoerster bij Selor.
Wie niet slaagt voor de generieke test moet zes maanden wachten vooraleer hij opnieuw mag solliciteren voor een job op hetzelfde niveau of hoger. Je kandidaat stellen voor een functie op een lager niveau binnen die termijn kan wel.
“Deze vernieuwing vermindert vooral de rompslomp bij sollicitatieprocedures. Oorspronkelijk werd deze wijziging niet doorgevoerd om de doorlooptijd te verminderen aangezien we elke functie moeten openstellen en iedereen de kans moet krijgen om te reageren en de nodige testen af te leggen”, legt Stefanie Billiet uit. “Toch zien we als gevolg van de vrijstellingen de doorlooptijd afnemen.”
Kandidaten kunnen vanaf dit jaar hun testmoment ook zelf kiezen. Dat werkt efficiënter en klantvriendelijker voor iedereen. De tijd dat je een brief ontving waarin stond dat je je op die dag en op dat moment moest aanmelden voor een test is voorbij, klinkt het bij Selor.
Kandidaten die solliciteren met een online cv op de website van Selor krijgen de keuze uit verschillende momenten voor een eerste generieke screening. Die bestaat uit drie pc-testen: een postbakoefening, een ‘situational judgement test’ en een test abstract redeneervermogen. “Het vroegere systeem was niet zo flexibel. De huidige manier van werken, is beter combineerbaar met de agenda van de kandidaat”, legt Stefanie Billiet uit.
Kandidaten die zich willen voorbereiden, vinden op de website van Selor uitleg over de testen en demotesten. “We hebben onze informatiestroom uitgebreid. Alle jobs en nieuwsberichten kan je nu ook volgen via de sociale media en onze gloednieuwe app.”
Ook nieuw is dat kandidaten automatisch feedback krijgen na de generieke screening. “Nog op de dag van de test verschijnen de resultaten in het online dossier van de kandidaat, samen met het feedbackrapport. Voor wie een eerste keer niet slaagt, is dit een handig hulpmiddel om het de tweede keer beter te doen”, meent Stefanie Billiet.
Wie slaagt in de generieke test gaat door naar een functiespecifieke screening. Hier leggen de kandidaten minstens één interview af. Zijn er nog veel kandidaten, kan het interview aangevuld worden met een pc-test.
Ook hier stelt Selor zich soepeler op wat het testmoment betreft. “We proberen keuzes te laten”, zegt Stefanie Billiet. “Veel hangt af van hoeveel kandidaten er nog overblijven en hoe de planning er precies uitziet.”
(wv)
21 juni 2013Zowel de Vlaamse als de federale overheid bespaart op haar personeelsbestand. Maar dat wil niet zeggen dat de overheden geen jobs meer hebben.
Medewerkers van de Vlaamse overheid krijgen jaarlijks de kans om via een vragenlijst hun leidinggevenden anoniem te evalueren.
De Vlaamse overheid beschikt over een arsenaal gezinsvriendelijke oplossingen. “Er is georganiseerde kinderopvang tijdens de schoolvakanties. Niet voor alle, maar wel voor heel wat overheidsdiensten”, zegt Kaat Matthys van de dienst Emancipatiezaken.
Wie als contractueel aan de slag gaat bij de Vlaamse overheid krijgt een aantal voordelen die statutaire ambtenaren niet genieten.
Er is waarschijnlijk geen enkel profiel dat niet bij de overheid, op welk niveau dan ook, aan de slag kan. Jobat gaat op zoek naar vijf verrassende profielen.
Tientallen werkgevers en honderden jobs in allerhande sectoren en een heleboel extra’s. Dat is een notendop het opzet voor de jobbeurs op 5 december in Genk.
Creatief zijn. Velen zien het als een opgave. Nochtans is creativiteit geen mysterieuze gave. Iedereen heeft het in zich. Jobat vertelt je hoe het moet!
Met zijn logo en hip pand heeft The Dive, het nieuwe opleidingscentrum van Unilin, wat weg van een discotheek. Waarom is The Dive zo’n opmerkelijk initiatief?
Wie aan een carrière in het onderwijs begint, doorloopt een hele procedure alvorens een vaste benoeming te krijgen. Hoe verloopt het en wat zijn de voordelen?