VIDEO: Hoe krijg je een job bij Google?
Wat mag je precies verwachten van een sollicitatiegesprek bij de Amerikaanse techreus? Google legt het zelf uit in een video.
An Janssens uit Zaventem werkte zich deze zomer met brio door een sollicitatieprocedure. Ze startte op 16 juli in haar nieuwe job als senior legal consultant bij Acerta. Senior recruiter Hans Van den Bossche van het Brusselse kantoor Cross International voert jaarlijks honderden gesprekken met kandidaten en klanten. “Tijdens een sollicitatiegesprek kijk je in de spiegel van een bedrijf”, klinkt het eensgezind bij An en Hans. Met hen bekijken we de selectie(gesprekken) vanuit de twee partijen.
De huidige arbeidsmarkt vertrekt vanuit de blik van de kandidaat. “Ik zet mijn gesprekspartner centraal en kijk naar de mens achter de sollicitant. Niet alleen naar functiegebonden competenties dus, maar ook naar de successen, ambities, talenten en zelfs blinde vlekken”, beweert Hans Van den Bossche. “Ik geef de kandidaat waar voor zijn geïnvesteerde tijd. Als je de kans hebt om feedback te geven, doe dat dan”, geeft Hans als tip mee voor iedereen die aanwerft.
An Janssens kon tijdens haar sollicitatieronde naar eigen zeggen haar verhaal helemaal kwijt. “De gesprekken met HR en de lijnmanager verliepen op een evenwaardige basis”, blikt ze terug. Dat herkent Hans: “Interviews evolueren bij wijze van spreken van een kruisverhoor naar een waarderende dialoog.”
Het professionele profiel van An is vrij schaars en dus gegeerd op de arbeidsmarkt. Recruiters bellen haar regelmatig op met een jobaanbieding. Een situatie die je misschien zelf herkent? Toch veranderen Belgen weinig van werkgever. Er is amper vrijwillig personeelsverloop, blijkt uit divers onderzoek. Veranderen van werk betekent meer dan ooit een scharnierpunt in het leven van een kandidaat.
Veel kandidaten kijken dan ook de kat uit de boom. “Ik ontmoet veel mensen die komen luisteren maar daarna afhaken tijdens het sollicitatieproces”, stelt Hans Van den Bossche. “Ze denken na over hun carrière en nemen die in eigen handen. Als HR-professional ben je hun sparringpartner. Dat vraagt een uitstekend inlevingsvermogen. Een recruiter groeit als het ware uit tot een carrièremanager.”
De krapte aan gekwalificeerde kandidaten noopt de kwaliteit van de selectieprocedure te verhogen. “Je moet behoedzaam met sollicitanten omspringen”, merkt Hans op. “Ik behandel hen als goudklompjes. Uiteraard is een vacature snel invullen belangrijk, maar kwaliteit pronkt op de eerste plaats.”
“Het niveau van de selectieprocedure vertelt alles over een werkgever”, spreekt An Janssens uit ervaring. “Het bijbehorende gevoel beïnvloedt mijn beslissing om door te gaan.” De grootste afknapper? “Dat is ongetwijfeld radiostilte: geen enkele vorm van feedback.”
Blijft de job van recruiter bestaan in de digitale toekomst? “Het blijft mensenwerk, maar technologie zal ons helpen”, poneert Hans. “Bijvoorbeeld een slim algoritme dat identificeert waar profielen zich bevinden op de arbeidsmarkt, net zoals het moment in hun leven dat een carrièreswitch er zit aan te komen. Of een chatbot bevraagt een kandidaat over standaardcriteria zoals diplomavereisten, talenkennis of werklocatie. Maar bedrijfscultuur kan een robot nog niet inschatten.”
An Janssens omarmt de trend naar digitaal solliciteren, zeker voor de efficiëntie en de controle van objectieve data. “Maar om de bedrijfscultuur te voelen, blijf ik graag de lichaamstaal van mijn gesprekspartner observeren”, besluit ze.
(gv)
13 september 2018Wat mag je precies verwachten van een sollicitatiegesprek bij de Amerikaanse techreus? Google legt het zelf uit in een video.
Een telefonisch sollicitatiegesprek kan lijken op slechts een kleine stap richting je nieuwe job, maar het is belangrijk deze stap goed te nemen. En dat doe je zo...
In een onbekende omgeving vertellen over jezelf tegen een volstrekt vreemde persoon, is niet voor iedereen weggelegd.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vergeet de sociale media niet! Ze kunnen je ongetwijfeld helpen. Maar houd wel deze do’s en don’ts in je achterhoofd.
Sollicitatiegesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld. Maar met de nodige handigheid kan je ze ontwijken...
Als sollicitant bereid je jouw verhaal nauwgezet voor en je hebt oog voor een verzorgd uiterlijk. Maar ben je je bewust van de impact van je stem?
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Ook begin 2024 zijn er volop kansen op werk in alle sectoren...
VDAB heeft een strijdplan klaar om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen in de vele vacatures die de provincie rijk is.