De wetenschappelijke reden waarom je makkelijker vreemdgaat met een collega
1 op 3 werknemers krijgt wel eens te maken met een crush op een collega. Genoeg reden voor enkele wetenschappers om het fenomeen te onderzoeken.
Leren? Dat doe jij voor altijd. Eigenlijk vind je het zelfs leuk. Waarom zou iemand ooit niet geïnformeerd willen zijn over de nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen? De wetenschap verandert voortdurend, dus is het uitermate belangrijk om steeds bij te blijven. Dat betekent wel: hard werken, want net zoals de wetenschap verandert jouw kennis dus ook steeds.
Wetenschappelijke methodes volgen, maar ook zelf je eigen manieren vinden om het maximum uit je plannen of onderzoeken te halen. Je bent proactief, je kan goed beslissingen nemen en je kan efficiënt te werk gaan. Agendapunten, notities en een post-it hier en daar, maar je verliest er nooit een to do uit het oog.
Lees ook: 10 tips om jezelf nog beter te organiseren
Elke wetenschapper is nieuwsgierig, wat ertoe leidt dat je alles observeert, ook wat je eigenlijk al kent. Soms is er misschien een betere weg of manier om iets uit te voeren en dat leer je alleen door alles onder de loep te nemen, maar… Niet alles is vanzelfsprekend de waarheid of een verbetering. Open mind, met een goeie scheut twijfel: het ideale recept voor een bijlerende scepticus.
We zijn ook niet naar de maan geraakt zonder risico’s te nemen, toch? Om iets nieuw te ontdekken, moet je soms uit je comfortzone treden. Een echte wetenschapper is dan ook bereid om al zijn huidige denkpatronen aan de kant te schuiven om zo nieuwe modellen of bewijzen te ontdekken.
Een risico mag wel, maar het moet altijd volgens de juiste processen verlopen. Dat betekent ook dat je alles moet uitschrijven, moet presenteren en moet archiveren. Soms moeilijk, soms vervelend en vast heel vermoeiend, maar het moet gebeuren.
Het is niet iedereen gegeven, zo goed in groep kunnen werken. Een groep wetenschappers verschilt altijd van academische achtergrond, cultuur of perspectief. Communicatie is daarom niet altijd gemakkelijk, maar het heeft voor jou helemaal geen geheimen. Jij kan je tegenover iedereen duidelijk uitdrukken en je begrijpt ook wat anderen jou willen vertellen. Dat is dé sleutel van een goede samenwerking.
Academisch wangedrag en professionaliteit gaan niet samen. Als beroepswetenschapper werk je in het belang van de wetenschap en niet om naam te maken. Er zijn voldoende voorbeelden van wetenschappers die het slechte pad opgaan en corrupt worden, maar er zijn er veel meer die wel nog dagelijks waarden en normen nastreven.
Resultaten behalen is niet altijd gemakkelijk. Daarvoor is een zekere dosis flair en intuïtie best handig. Zolang je daarna maar doorzettingsvermogen toont om je theorie te bewijzen. En dat laatste… Is misschien wel dé belangrijkste eigenschap van een wetenschapper.
(mr)
4 december 20191 op 3 werknemers krijgt wel eens te maken met een crush op een collega. Genoeg reden voor enkele wetenschappers om het fenomeen te onderzoeken.
Kan je carrière maken in een labo of onderzoekomgeving? Kim Serdons is daar alvast een voorbeeld van...
Jobat vroeg Bart Van de Vijver, wetenschappelijk onderzoeker uit Aartselaar hoeveel hij verdient...
Eens actief in het beroep, blijken laboranten niet altijd opgewassen tegen de biotoop van hun testomgeving.
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, al jaren de best betaalde sector in België.
"Humane wetenschappen en technologie vinden mekaar op steeds meer vlakken. Dat was een paar jaar geleden nog lang niet zo." (Dirk De Grooff, directeur CUO)
Niet elke specialisatie is evenveel waard op het einde van de maand, zo blijkt. En er zijn flinke verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië vast te stellen!
Heel wat Belgische bedrijven overwegen een loonsverhoging van bijna 5% in 2024. Hoe komt dat? En ben jij één van de gelukkigen?
Als er tien dagen zijn die je nu al in je agenda van 2024 moet aankruisen, dan zijn het de volgende wel!