Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 579

Volgende
Volgend artikel:

“Mensen helpen, dat blijft het mooiste aan de job”

Schuilt er een wetenschapper in jou? 8 opvallende kenmerken

wetenschapper
De belangrijkste eigenschappen van een echte wetenschapper: is het nieuwsgierigheid, of het feit dat je sceptisch bent ingesteld? Of net dat beetje flair? Misschien schuilt er diep vanbinnen wel een wetenschapper in jou, herken jij deze 8 kenmerken?

1. Je blijft up-to-date

Leren? Dat doe jij voor altijd. Eigenlijk vind je het zelfs leuk. Waarom zou iemand ooit niet geïnformeerd willen zijn over de nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen? De wetenschap verandert voortdurend, dus is het uitermate belangrijk om steeds bij te blijven. Dat betekent wel: hard werken, want net zoals de wetenschap verandert jouw kennis dus ook steeds.

2. Je bent goed georganiseerd

Wetenschappelijke methodes volgen, maar ook zelf je eigen manieren vinden om het maximum uit je plannen of onderzoeken te halen. Je bent proactief, je kan goed beslissingen nemen en je kan efficiënt te werk gaan. Agendapunten, notities en een post-it hier en daar, maar je verliest er nooit een to do uit het oog.

Lees ook: 10 tips om jezelf nog beter te organiseren

3. Men beschrijft jou wel eens als ‘sceptisch’

Elke wetenschapper is nieuwsgierig, wat ertoe leidt dat je alles observeert, ook wat je eigenlijk al kent. Soms is er misschien een betere weg of manier om iets uit te voeren en dat leer je alleen door alles onder de loep te nemen, maar… Niet alles is vanzelfsprekend de waarheid of een verbetering. Open mind, met een goeie scheut twijfel: het ideale recept voor een bijlerende scepticus.

4. Risico’s nemen is voor jou een pretje

We zijn ook niet naar de maan geraakt zonder risico’s te nemen, toch? Om iets nieuw te ontdekken, moet je soms uit je comfortzone treden. Een echte wetenschapper is dan ook bereid om al zijn huidige denkpatronen aan de kant te schuiven om zo nieuwe modellen of bewijzen te ontdekken.

5. Je speelt volgens de regels van de kunst

Een risico mag wel, maar het moet altijd volgens de juiste processen verlopen. Dat betekent ook dat je alles moet uitschrijven, moet presenteren en moet archiveren. Soms moeilijk, soms vervelend en vast heel vermoeiend, maar het moet gebeuren.

6. Samenwerken gaat je goed af

Het is niet iedereen gegeven, zo goed in groep kunnen werken. Een groep wetenschappers verschilt altijd van academische achtergrond, cultuur of perspectief. Communicatie is daarom niet altijd gemakkelijk, maar het heeft voor jou helemaal geen geheimen. Jij kan je tegenover iedereen duidelijk uitdrukken en je begrijpt ook wat anderen jou willen vertellen. Dat is dé sleutel van een goede samenwerking.

7. Je bent altijd integer

Academisch wangedrag en professionaliteit gaan niet samen. Als beroepswetenschapper werk je in het belang van de wetenschap en niet om naam te maken. Er zijn voldoende voorbeelden van wetenschappers die het slechte pad opgaan en corrupt worden, maar er zijn er veel meer die wel nog dagelijks waarden en normen nastreven.

8. En het ontbreekt jou niet aan flair

Resultaten behalen is niet altijd gemakkelijk. Daarvoor is een zekere dosis flair en intuïtie best handig. Zolang je daarna maar doorzettingsvermogen toont om je theorie te bewijzen. En dat laatste… Is misschien wel dé belangrijkste eigenschap van een wetenschapper.

(mr)

4 december 2019
Anderen bekeken ook