De 7 grootste flaters in cv's en motivatiebrieven
Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt.
De job van een recruiter kun je soms vergelijken met die van een parelvisser in een zee vol knikkers: hij of zij probeert in dat geval die ene parel te onderscheiden die precies matcht met de vacature. Als sollicitant moet je dus een overtuigende en originele sollicitatiebrief schrijven.
De gouden tip hierbij is om zo weinig mogelijk clichés of voorspelbare zinsconstructies te gebruiken. Niet altijd makkelijk maar het helpt al heel wat als je vaak voorkomende uitdrukkingen anders verwoordt of gewoon skipt.
Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief
Hiermee laat je zien dat je niet helemaal zeker bent van je stuk. Dénk je dat die job echt iets voor jou is of ben je helemaal overtuigd? Wees zeker van jezelf en vermijd twijfelachtige emoties zoals “ik denk”, “ik voel” en “ik hoop”.
Hoe goed is “goed”? Wat voor de ene “goed” is, is voor de andere maar middelmatig. Probeer daarom een alternatief te vinden die duidelijker weergeeft hoe “goed” jij eigenlijk wel bent. Misschien ben je wel een “efficiënte”, “bedreven”, “deskundige” of “ervaren” kandidaat (M/V/X)?
Wees niet de hulpbehoevende wanneer je gaat solliciteren. Een recruiter is vooral op zoek naar de juiste persoon op de juiste plaats in het bedrijf. Hengel dus niet naar die job om bv. “meer ervaring” op te doen, die kans krijg je sowieso wanneer je de job uiteindelijk binnenhaalt. Focus vooral op jouw meerwaarde en wat jij voor hen kunt betekenen.
CHECK: Voorbeeld van een goede motivatiebrief
De kans is klein dat de recruiter jouw bijgevoegd cv over het hoofd ziet of niet meer terugvindt in je mail. Wil je toch graag nog een punt uit je cv vermelden of verduidelijken? Draai dan niet rond de pot maar wees direct en schrijf wat je te schrijven hebt.
Word gevonden door werkgevers! Plaats nu je CV op Jobat.be
Natuurlijk weet je van jezelf dat jij die ene parel bent in de zee vol knikkers maar probeer toch maar niet arrogant over te komen: iédere sollicitant vindt zichzelf de beste keuze… Aan de recruiter om de ideale match te ontdekken.
Wees niet te bescheiden en verontschuldig je vooral niet op voorhand voor het feit dat jouw profiel niet perfect lijkt. Richt je – hoe cliché – op je positieve punten en relevante vaardigheden.
Ontdek: Hoe succesvol solliciteren met (te) weinig ervaring?
(fd)
12 oktober 2022Een spellingsfout in je sollicitatiebrief? Een flater op je cv? Dan is de kans groot dat je kandidatuur ‘verticaal geklasseerd’ wordt.
Een goede sollicitatiebrief schrijven is soms al een job op zich, zeker voor een starter!
De concurrentie is moordend en als de recruiter meer dan 200 cv’s ontvangt, is een creatieve motivatiebrief een must...
De motivatiebrief bij je cv is een extra troef om de aandacht op je kandidatuur te vestigen Al wordt zo’n motivatiebrief vandaag te vaak over het hoofd gezien.
Je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd, maar na je interview hoor je niks meer. Geen paniek: radiostilte betekent dan niet altijd een afwijzing.
Met deze gids leren we je de kunst aan van een goede motivatiebrief te schrijven...
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Zet je je eerste stappen op de arbeidsmarkt? Dan zit je nog met veel vragen over solliciteren. We tackelen enkele heikele punten: van vacature tot loongesprek.
Lijkt het jou wel wat om voor een bepaalde werkgever aan de slag te gaan, maar zijn er momenteel geen vacatures beschikbaar? Laat de moed vooral niet zakken...