10 tips voor referenties in je cv
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Op zoek naar een nieuwe job? Dan wil je er natuurlijk alles aan doen om de werkgever van je talenten te overtuigen. En dat doe je met je cv. Want als die niet in het oog springt, kun je een gesprek wel vergeten. Al overdrijf je best niet. Deze woorden zijn absolute afknappers voor werkgevers.
Je job verloren door herstructureringen? Een half jaar thuis geweest door een burn-out en daardoor ontslagen? Dat je een tijdje werkloos bent geweest, kan verschillende oorzaken hebben. Maar benadruk het niet extra. Aan de opsomming van je jobs en studies merken ze meteen dat je even zonder werk hebt gezeten. Ook huismoeders laten privé informatie over relaties en kinderen best achterwege.
Geef je potentiële werkgever de informatie mee die voor hem interessant is. Solliciteer je voor een job als accountant? Dan maakt het niets uit dat je de meest geliefde babysitter van de buurt bent. En als je alleen maar relevante informatie meegeeft, hoef je echt niet te benadrukken dat je objectief bent.
Speel je elk weekend het café in je dorp plat met je band? Of verkleed je je elke week in een superninja? Heel fijn, maar een absolute no go op je cv.
Natuurlijk mag je een beetje opscheppen over alles wat je al bereikt hebt, maar verpak het op de juiste manier. Vermijd woorden zoals verantwoordelijkheid en maak gebruik van cijfers of mooie, beschrijvende woorden. Zo maak je nog meer indruk.
Ben je een echte teamplayer? Top! Maar let op dat je cv praktisch en overzichtelijk blijft, zonder al te veel moeilijke termen te gebruiken. Dus woorden zoals synergie, broederschap en dimensie laat je best achterwege.
Als iemand oprecht in je geïnteresseerd is, wil hij natuurlijk meer over je te weten komen. De perfecte manier is om informatie in te winnen bij je vorige werkgevers. En dat wil hij of zij meteen kunnen doen. Schrijf dus niet dat je referenties kunt geven op aanvraag. Dat is tijdverspilling.
Op tijd komen én hard werken. Het is niet iedereen gegeven. Al gaat je baas er wel van uit dat je het gewoon doet. Dat hoef je dus niet extra te benadrukken. Leg liever de focus op je andere kwaliteiten.
Vind je jezelf een expert? Wees toch voorzichtig met zulke uitspraken. Je legt de lat voor jezelf enorm hoog en als je verwachtingen creëert die je niet kunt waarmaken, werkt dat alleen maar in je nadeel.
Geef toe, wie kan er niet met PowerPoint werken? Door vaardigheden op te noemen die werkelijk iedereen heeft, maak je geen indruk. Spreek je Arabisch of Chinees? Dáár kun je mee uitpakken.
Een positief cv is een grotere kans op de job! Niemand houdt van pessimisten, en dus ook niet van negativiteit. Vermijd daarom de woorden ‘geen’ en ‘niet’, die sowieso al een negatieve bijklank hebben.
Het woord ‘resultaatgericht’ vind je in bijna elk cv terug. Als je werkgever élke keer dat woord ziet staan, neemt het uiteindelijk af in sterkte. Wees origineel en creatief in je woordgebruik, dat is wat je werkgever onthoudt.
Het is logisch dat als je over jezelf praat, je het woord ‘ik’ gebruikt. ‘In 2011 ging ik voor zes maanden naar Afrika als vrijwilliger.’ Sommigen gaan nog een stapje verder door ‘hij’ of ‘zij’ te gebruiken. Eén goede raad: doe het niet! Wees zo kort mogelijk: ‘Jan – jun 2011: vrijwilligerswerk in Afrika.’
(dt/em) - Bron: MAN MAN
29 maart 2018Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Een goede cv opstellen, blijft zeer belangrijk. Hoe kan je anders op een gestructureerde manier een overzicht geven van jouw ervaring en kwaliteiten?
Met een interactief cv spring je er bij je werkgever sowieso uit. Deze designers dreven die interactiviteit wel heel ver...
In de eerste zinnen van je motivatiebrief moet je meteen de aandacht trekken, en zo het verschil maken met de tientallen brieven van anderen.
“Een kandidaat die niet actief is op sociale media, nodig ik niet uit.” Ook al zijn er privacyrichtlijnen, werkgevers googelen erop los.
Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten...
Een ‘gat’ op je cv is er sneller dan je denkt, en dan komt de vraag: hoe los je dit op bij het solliciteren?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Er leven heel wat clichés over de jongste generatie op de werkvloer. Wij toetsen deze stereotypes graag af bij wie daar het beste zicht op heeft: Gen Z zelf.