1 op 5 bereidt sollicitatiegesprek amper voor
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Schijnsollicitanten zijn werkzoekenden die liever werkloos blijven en enkel solliciteren om hun inspanningen van hun zoektocht naar werk te bewijzen. De studie van NSZ, waaraan 436 kmo's deelnamen, toont aan dat de afgelopen 12 maanden 63 procent van de ondernemingen geconfronteerd werd met een of meerdere schijnsollicitanten.
Sinds een aantal jaar is de opvolging van werkzoekenden verhoogd. Zo moeten werkzoekenden aantonen dat ze actief op zoek zijn naar een job, willen zij hun uitkering behouden. Een studie van de RVA toont aan dat deze aanpak werkt. In 2012 werden 5312 werkzoekenden uitgesloten omdat ze te weinig inspanningen leverden. De aanpak zorgt er echter wel voor dat het aantal schijnsollicitanten toeneemt. Zo kreeg 46 procent van de bedrijven die de afgelopen 12 maanden nieuwe mensen wilden aanwerven zelfs drie tot vier schijnsollicitanten over de vloer.
Van de 'valse sollicitanten' waar ondernemingen mee te maken kregen, vroeg 41 procent nog voor het sollicitatiegesprek om een document te ondertekenen als bewijs van de sollicitatie. Ook zich ongemotiveerd of niet enthousiast opstellen is een populaire techniek. De ondervraagde bedrijven reageren op deze praktijken redelijk kordaat. Zo breekt 32 procent het gesprek meteen af en 22 procent ondertekent niets. Slechts 4 procent van de onderneming geeft echter dit laakbaar gedrag door aan de VDAB en/of RVA.
NSZ pleit daarom voor een gebruiksvriendelijke online applicatie die het mogelijk maakt voor werkgevers om de namen van deze 'zogezegde' sollicitanten door te geven aan instanties zoals VDAB, Forem, Actiris en RVA.
(nm)
19 april 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Onderzoek van Randstad toont aan dat bijna één op de vijf kandidaten vooraf geen enkele informatie opzoekt over de functie waarvoor ze gaan solliciteren.
Moeilijke of onverwachte vragen kunnen je op een sollicitatiegesprek echt overrompelen. Daarom geven we je hieronder enkele mogelijke vragen en antwoorden.
Eén fout woord kan je cv saboteren. Let dus goed op met welke argumenten je je toekomstige werkgever wil overtuigen. Deze 5 missers maak je alvast beter niet ...
De kleren maken de man. Zeker bij sollicitaties. Jobat geeft enkele dresscode-tips voor een sollicitatiegesprek.
Er bestaan verschillende soorten sollicitatiegesprekken. Hierbij een overzicht van 10 verschillende soorten én tips om ze tot een goed einde te brengen.
Bedrijfscultuur, goede werkomstandigheden en opleidingsmogelijkheden. Die factoren zijn voor jonge ingenieurs cruciaal bij de keuze van hun (eerste) werkgever.
Wat doet een customer service representative precies? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden ? En welk loon krijgen zij betaald?
Het is leuker werken in een gezonde buurt, waar de straten niet volledig door wagens zijn ingenomen. Daar zorgt Cambio voor.
Een job die nauw aansluit bij je passies en talenten. Griet en Feline vonden zo’n job bij de Vlaamse overheid.