Schapen

"Voor veel werkgevers is passie een modegril zonder duurzame achterliggende filosofie" (Wim Verdoodt, hoofdredacteur Jobat)
Deze week twee debatten meegemaakt. Een met Jef Staes, managementexpert, speaker en auteur van enkele boeken waarin hij de hedendaagse (werk)mens er kordaat op wijst dat hij in vele gevallen niet meer of niet minder is dan een schaap, opgevoed en afgericht om braaf de kudde te volgen.
Wim Verdoodt
"Voor veel werkgevers is passie een modegril zonder duurzame achterliggende filosofie" (Wim Verdoodt, hoofdredacteur Jobat)

Dat kan volgens Jef anders én beter. Zijn remedie: een 3D-samenleving met diplomavrij onderwijs, functievrij werken en pensioenvrij leven. We doen te weinig waar we echt goed in zijn en te veel wat we moeten doen, meent hij. Dat komt deels door onszelf, maar ook door het systeem dat ons maakt tot wat we zijn: schapen, dus.

'Schapen behalen geen diploma omdat ze gepassioneerd en getalenteerd zijn... Ze behalen diploma's omdat ze slagen in vakken waar ze noch talent voor hebben noch passie voor voelen.' Het is een zin die Jef al tijdens menige voordracht heeft uitgestoten, de handen steevast ten hemel geheven.

Passie, de term viel 's anderendaags opnieuw. Tijdens debat twee: een met enkele spelers uit het wervings- en selectieveld. Kantoren die u, de sollicitant, rekruteren en screenen voor bedrijven die - o ironie en hey Jef - niet zelden op zoek zijn naar zo'n beest met vijf poten. Een schaap, inderdaad.

Wordt daarmee bedoeld: de vaak onbestaande überkandidaat die 110 procent beantwoordt aan het gezochte profiel, stante pede inzetbaar is en na de verplichte bedrijfsrondleiding met plezier de lunch overslaat om meteen geld in het laatje te brengen.

Wat te onthouden uit dat debat? Twee zaken. Ten eerste: dat passie sloganesk kan zijn. Voor veel werkgevers is het een modegril, een containerbegrip zonder duurzame achterliggende filosofie.

Ten tweede: dat als bedrijven écht gepassioneerde medewerkers willen, ze onmiddellijk moeten afstappen van het diploma- en functiedenken.

Gehoord aan tafel: 'Ik zoek een rekruteerder voor de overheid, en dat moét een gediplomeerd psycholoog zijn. Ik wil best psychologen voorstellen, maar dat elk ander diploma bij voorbaat geen kans krijgt, dat steekt.'

Competenties, daar draait het nochtans om in een almaar krapper wordende arbeidsmarkt. Wat moeten bedrijven doen die geen gediplomeerde technici of informatici meer vinden? Op zoek gaan naar kandidaten met de skills en de zin om dat te zijn, maar die het papieren bewijs daarvan ontbreken.

Geen eenvoudige opdracht, maar wel noodzakelijk om de boel draaiende te houden. Toch, Jef?

(wv) 

30 mei 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook