Deze 4 collega’s liggen graag dwars
In elk bedrijf tref je collega’s aan die liever tegenwerken dan meewerken. Drie op vier saboteert de boel zelfs doelbewust.
De samenwerking tussen collega’s loopt niet altijd gesmeerd. Hoe pak je een collega aan die zorgeloos meedrijft op het succes van jouw inspanningen? Spanningen kan je wegwerken door eerlijk te zijn. Een emotionele uithaal kan er zelfs voor zorgen dat toekomstige samenwerkingen vlotter verlopen.
In een laboratorium aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam onderzocht Maarten Wubben wat het effect is van geuite emoties op de samenwerking tussen collega’s. “Emoties kan je beschouwen als een sociale hint. Een werknemer die alleen aan zichzelf denkt en liever lui dan moe is, heeft een voordeel als dit onbesproken blijft”, zegt Wubben. Emotionele reacties schuw je dus beter niet als je een oplossing wil bereiken.
Duidelijk maken dat je wel degelijk teleurgesteld bent in een collega kan hem opnieuw motiveren. Je kan boos worden of jouw teleurstelling subtieler aanhalen. “Als je boos wordt, is het waarschijnlijk niet de eerste keer dat je collega voor z’n eigenbelang kiest. Je neemt dan wel het risico dat de situatie escaleert. Via een uiting van teleurstelling blijf je deels positief. Dan zeg je: ik zie jou als iemand die beter kan presteren”, stelt Maarten Wubben.
Toch is ook boosheid effectief en soms noodzakelijk. Je lijkt dan waarschijnlijk even niet zo aardig, maar niemand zal aannemen dat je zonder reden boos wordt. “Een derde persoon zal eerder denken dat de samenwerking al meerdere keren slecht liep. Dat geeft iemand een slechte reputatie”, zegt Wubben. Na een bombardement van rechtvaardige kritiek voelt je nalatige collega zich schuldig. Vanaf dan zal hij ongetwijfeld een extra inspanning doen om vlotter samen te werken.
(ab)  
16 februari 2010In elk bedrijf tref je collega’s aan die liever tegenwerken dan meewerken. Drie op vier saboteert de boel zelfs doelbewust.
Ruzie op de werkvloer gaat soms ver. Van weggedraaide bureaus tot pure paranoia. Hoe ga je daar het best mee om?
Soms zou je die lastige collega de nek willen omwringen. Zo ver hoef je het niet te laten komen. Een stevige ruzie kan al heel wat opleveren.
Wil je succesvol communiceren met je collega’s of baas? Dan telt niet alleen wat je zegt. Hoe je de boodschap overbrengt, is ook van belang.
Je collega’s kies je in de meeste gevallen niet zelf en wie pech heeft ergert zich dood aan hun gedrag. Maar hoe ga je best om met ergernissen op je werk?
“Je talent ontwikkelen en vervolgens maximaal inzetten in je job, brengt de beste versie van jezelf naar boven”
Eerst interesse tonen en daarna niks meer van zich laten horen: wie solliciteert kan ermee te maken krijgen… Hoe pak je ghosting aan?
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
Een volwaardig loon ontvangen is al tof, maar extralegale voordelen zijn toch wel de kers op de taart. Waar mag jij vandaag de dag op rekenen?