Bijna helft van de werknemers aanvaardt hogere titel zonder loonsverhoging
Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
Dat een chaotische werkplek rechtstreeks minder goede werkprestaties oplevert, is misschien wat kort door de bocht en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Al is de perceptie die er leeft rond ordelijke werknemers wél een veelgebruikt onderwerp in heel wat onderzoeken.
De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo schreef er samen met organisatiepsycholoog Scott Sonenshein een boek over: ‘Opgeruimd! Op het werk’. En daarin staat dat je werkplek aanpakken wel eens heel voordelig kan uitdraaien om een promotie binnen te hengelen.
CHECK: 6 slimme tips voor een net bureau
Hoe komt het nu dat je competenties vaak worden beoordeeld door het lunchbord en de koffiemokken die nog op je bureau rondslingeren of de stapel papieren die alleen maar lijkt te groeien? Volgens Marie Kondo heeft het te maken met de verwachtingen van je collega’s.
Een opgeruimd bureau straalt rust en professionaliteit uit. Op zo’n bureau moét wel goed werk geleverd worden, er zijn namelijk geen stoorzenders. Dat collega’s op zo’n positieve manier over je denken, geeft een enorme boost. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat maakt je dan weer een stuk productiever – en het levert misschien zelfs een promotie op? Het is een soort cirkelredenering die voor sommigen heel goed uitpakt wanneer je baas dat ook opmerkt.
Lees ook: Tijd voor een promotie?
We horen de collega met dat rommelige bureau al roepen: “Maar ik kan net heel veel creativiteit kwijt aan een werkplek die nooit 100% opgeruimd is”. Er valt wel iets over te zeggen.
Uit onderzoek blijkt dat chaotische werkplekken inderdaad net aanzetten tot creativiteit omdat je je kan losmaken van normen en regels. Niet alles heeft een eigen plekje nodig. Die ingesteldheid kan nieuwe inzichten opleveren die in een ordelijke omgeving misschien verloren gaan. Het is een fenomeen dat je regelmatig ziet in creatieve beroepen. Al hangt het in dit geval ook weer van persoon tot persoon af.
Hoe creatief ben jij? Doe de test!
Moet je nu als een gek je bureau gaan opruimen om opslag of een promotie te krijgen van je baas? Neen. Maar een opgeruimde werkplek zorgt wel voor overzicht in je werk. Je kan er productiever en met meer focus door aan de slag en dát zal je baas zeker wel opvallen. Dus, misschien toch eens een collectieve opruimdag organiseren op kantoor? Al zal niet iedereen je even graag zien komen.
Ontdek: Wanneer werken we het meest productief?
(ZINNIG) - Bron: intermediair.nl
23 februari 2024Een hogere functietitel krijgen, zónder bijhorende loonsverhoging. Zou je dat aanbod accepteren?
In 2 op 3 kmo’s zien werknemers onvoldoende kansen op promotie, zo blijkt uit onderzoek van Hogent, KU Leuven, UGent en Securex.
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Een opgeruimd bureau maakt je productiever, en ongetwijfeld ook gelukkiger. De populariteit van clean desks is dan ook geen toeval.
Als het op werken aankomt, is je productiviteit elke dag weer anders. Maar wanneer zijn we collectief het productiefst?
Een stapje hogerop is altijd goed nieuws, toch? Het is inderdaad een hele eer. Maar misschien is het niet voor iedereen weggelegd. En ook niet op elk moment.
Bijna twee derden van de werkende 55-plussers zou het afgelopen jaar over het hoofd gezien zijn voor een promotie.
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...