Lichamelijk geweld op het werk fors toegenomen
Lichamelijk geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk zijn de voorbije jaren fors toegenomen in Vlaanderen, vooral in de zorgsector en het onderwijs.
In een studie werden 315 patiënten met rugklachten geïnterviewd en opgevolgd na drie, zes en twaalf weken na hun eerste doktersbezoek. Er werd onder meer naar hun attitude gevraagd. Ongeveer een derde van hen bleek te kampen met een chronische rugpijn. Sommigen rapporteerden hevigere pijn na zes maanden, wat wellicht te maken heeft met de negatieve spiraal waarin ze beland waren.
‘Eenmaal mensen thuisblijven met ziekteverlof, wordt het voor hen veel moeilijker om weer aan het werk te gaan en neemt de pijn alsmaar toe’, aldus onderzoeksleider Markus Melloh. ‘Houding en positivisme op de werkplek hebben een enorme invloed op pijn in de onderrug.’
Mensen die positief denken, en aldus hun job graag doen, zullen namelijk minder aandacht besteden aan hun rugpijn waardoor de pijn ook sneller weggaat. Een manager die af en toe luistert en emotionele steun geeft aan zijn werknemers zal daarbij een belangrijke rol spelen.
(nm) – Dailymail.co.uk
14 juni 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Lichamelijk geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk zijn de voorbije jaren fors toegenomen in Vlaanderen, vooral in de zorgsector en het onderwijs.
Een niet-ergonomische werkplek zorgt vaak voor pijnklachten. Meer dan de helft van de werknemers (54 procent) heeft er last van, zo blijkt uit onderzoek.
Na de US Open stopt Kim Clijsters er mee. Waarom lijken vrouwelijke tenniscarrières een minder lang leven beschoren dan die van hun mannelijke collega’s?
Meer dan de helft van de volwassenen in de EU heeft last van hoofdpijn of migraine. In totaal gaan er daardoor jaarlijks 190 miljoen werkdagen verloren.
Mijn baas vindt dat ik ongezond leef en te vaak afwezig ben. Kan hij me dwingen 'gezonder' te leven?
Tomas De Soete deed als jonge gast al vakantiewerk voor Studio Brussel. Met alle gevolgen van dien …
Zieke werknemers die toch komen werken, zijn bang om hun baan te verliezen. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Canadese Concordia University.
Van zorgkundige naar hoofdverpleegster: Ontdek de opleidingsmogelijkheden bij het Wit-Gele Kruis
Bij een psychiatrische crisis is een ziekenhuisopname niet altijd de beste oplossing voor de patiënt. Het Mobiel Crisisteam van het UPC KU Leuven maakt hier een verschil. Crisisconsulenten als Ingrid, Pieter en Mirte helpen mensen aan huis een crisis te boven komen