Teamwork
Vorige

1 van 433

Volgende
Volgend artikel:

Gefrustreerd door het werk? Schrijf je ontslagbrief... maar verstuur 'm niet

'Rubber ducking': dé oplossing voor al je problemen

rubber ducking
Je staat tien minuten te razen tegen een collega omdat je vastloopt in een dossier, tot je plots een ingeving krijgt. Herkenbaar? Wel, voortaan laat je de mensen rondom je beter met rust want het rubberen eendje helpt je even goed om dat eurekamoment te krijgen.

Een dossier waar je maar niet wijs uit raakt, je toetsenbord dat weeral blijft haperen of de server waar je maar geen toegang tot krijgt. Iedereen heeft weleens een momentje waarop je maar géén oplossing lijkt te vinden voor je dagdagelijkse problemen. Tot je je relaas tegen een collega doet en er plots iets begint te dagen. De oplossing!

Meestal vind je enkele minuten later zelf de oplossing, zonder de hulp van je collega waar je net nog je frustraties tegen stond te uiten. Dat noemt men in de psychologie ook wel het ‘zelfuitlegeffect’.

Glorps en Drents

De Amerikaanse psychologe Tania Lombrozo deed onderzoek naar het ‘zelfuitlegeffect’. Ze liet mensen kijken naar beelden van robots: Glorps en Drents. Het verschil tussen de twee? Het eerste wat opviel was dat Glorps meestal vierkant waren en Drents rond. Maar dat was niet áltijd het geval … Wie het verschil tussen de robots hardop vertelde, kwam uiteindelijk tot de oplossing: Glorps hadden puntige poten, terwijl die van Drents plat waren.

Oplossingen die makkelijk zijn en meestal ook kloppen, dat hebben we graag. Maar zo zit de wereld jammer genoeg niet in elkaar. Er is niet altijd één verklaring, dus moeten we op zoek naar meerdere oorzaken. Pas als je hardop uitlegt wat het probleem precies is, bekijk je ingewikkeldere alternatieven. Je hebt dus geen nieuwe informatie nodig om tot de oplossing te komen, je moet gewoon de kennis die je al hebt even herschikken.

Rubber ducking

Heel populair bij IT-programmeurs is het rubberen eendje. Soms zien ze een bug in hun code over het hoofd. Als ze hun uitleg doen tegen een voorwerp, zoals het rubberen eendje, dan vinden ze het probleem meteen. Dat wordt ‘rubber ducking’ genoemd. Ideaal als er geen collega in de buurt is – bijvoorbeeld omdat je telewerkt – of als je niet nog eens wilt razen tegen iemand die je eigenlijk graag hebt...

Lees ook... Beter samenwerken van thuis uit: tips & tools

(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad

12 november 2020
Anderen bekeken ook