Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Een positieve werkattitude is leuk. Je gaat samen voor je doelen in een ontspannen sfeer. Maar de lijn tussen gewone en giftige positiviteit is flinterdun.
Wanneer je gaat van ‘we tackelen het probleem’, naar ‘het probleem bestaat niet’, zit je in een gevaarlijke mentale context. En dat heeft dan weer een directe impact op je vaardigheden om te oordelen en knopen door te hakken. De giftige positieve werknemer is vaak blind voor de realiteit.
Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!
Het fenomeen beperkt zich niet tot de muren van het kantoor. Maar het is wel dé plek waar het beestje goed aardt en vaak stevig gevoed wordt door groepsdruk. Giftige positiviteit op de werkvloer kan ook lang onder de radar blijven.
We lijsten enkele rode vlaggen op:
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
Er zijn heel wat trucjes om je te weren tegen die stroom van giftige positieve opmerkingen. Het klinkt misschien makkelijk, maar het is de moeilijkste – en vaak eerste – stap: praat erover. Wie weet zit de rest van het team ook met dat probleem en weten jullie het niet van elkaar. Het is daarom ook belangrijk dat je er anderen op aanspreekt als het voorvalt.
Wil je nog een stapje verder gaan? Vraag dan aan je manager of baas of ze een veilige omgeving kunnen creëren voor dit soort problemen. Een (online) plek waar je altijd terechtkan. Of gooi het idee van een workshop rond het topic op tafel. Zo krik je het groepsgevoel ook nog eens op én krijgt giftige positiviteit zijn welverdiende C4!
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
(ZINNIG) - Bron: The Muse
2 mei 2023Een toxische werkomgeving. Hoe herken je die? En vooral: wat kan je eraan doen?
Sommige teams op kantoor zijn een ware vriendengroep, andere teams staan elkaar naar het leven. In welk team werk jij?
Ook op het werk zijn de prestaties pas goed als het team functioneert. En zo’n goed team heeft een positieve impact op klanten én patiënten. Maar hoe herken je een sterk team?
Bezorgt je job je al genoeg arbeidsvreugde waardoor je niet per se aanwezig wil/moet zijn op dat verplichte bedrijfsfeestje of die “spontane” afterwork party?
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar stellen. Eerst zijn we enthousiast, maar dat gevoel verdwijnt wanneer de werkdruk toeneemt.
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Gelukkige werknemers zijn productiever dan hun sombere collega’s. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Oxford zelfs ‘dertien procent gelukkiger’...
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.