Welke sport helpt jouw carrière vooruit?
Sporten helpt om te vermageren en te ontstressen, dat weet iedereen. Maar het doet je ook beter presteren op het werk. Ontdek welke sport het best past bij welke situatie.
Cedric Dumont, een Brusselaar, is surfer, snowboarder en skydiver geweest, en speelde golf in het Belgische nationale team. Hij sprong al van de Ijzertoren, van het viaduct van Vilvoorde, van de Eiffeltoren en van windturbines in Hongarije. Mét parachute welteverstaan. BASE-jumpen heet zoiets. De laatste jaren is hij helemaal begeesterd door de wingsuit flying-variant: in een gevleugeld pak, gevuld met lucht, uit een vliegtuig springen. Terwijl hij zich voorbereidt op zo’n sprong langs de Noordkant van de Eiger in de Zwitserse Alpen, staat hij ons graag even te woord. Cedric is immers niet alleen professionele stunter, hij begeleidt ook topsporters, managers en bedrijven in hun streven naar betere prestaties.
Vooreerst: ik gebruik de term extreme sporten niet graag, omdat die een connotatie van sensatie heeft. Ik spreek liever over risicosporten. Uitdagingen zijn altijd al belangrijk voor me geweest. Dat vloeit voort uit mijn opvoeding, denk ik. Ik moest altijd de beste zijn. Dat wou ik ook zelf; het was nooit geforceerd. Wat intussen wél veranderd is, is dat ik nu eerder puur voor mezelf uitdagingen zoek. Het competitieve is minder belangrijk geworden.
Zeker niet enkel om de kick. Dat zou te oppervlakkig zijn. Na een aantal sprongen neemt die kick trouwens af. Het gaat mij eerder om de levenshouding, om de vrijheid, om het testen van mezelf. Mensen vragen mij soms waarom ik zoveel risico’s neem. Ik antwoord dan dat ik het doe omdat het me zo’n intens gevoel geeft én dat je evenveel risico’s neemt als je met een motor de baan op gaat.
Presteren is op zich al iets willen bewijzen. Ik kan niet ontkennen dat ik erkenning zoek. Misschien zijn er mensen die zonder respect kunnen, maar ik heb het nodig voor mijn emotioneel welzijn.
Door jezelf goed te kennen, door bewust te zijn van je talent en potentieel. Heel belangrijk is: kunnen loslaten. Daardoor wordt je faalangst kleiner en krijg je meer perspectief. Vóór je op dat punt komt, moet je wél genoeg basis hebben. Eerst moet je technisch sterk genoeg staan in je vak en weten wat je wil. Je kan pas je mentale grenzen beginnen te verleggen als je een visie hebt.
Het was Red Bull, mijn hoofdsponsor, die me vroeg om lezingen te geven over het mentale aspect van risicosporten. Omdat ik eigenlijk heel intuïtief werk, verplichtte mij dit om abstracte emoties heel concreet te maken. Blijkbaar sprak mijn discours het publiek erg aan. Dat stimuleerde mij om verder in die richting te gaan: ik haalde aan de New York University een licentie in sportpsychologie en volgde ook een opleiding in business coaching. Alle mensen die ik coach, zijn high achievers, competitieve mensen dus. Dat is heel inspirerend. Soms leer ik meer van hen dan omgekeerd.
Die komt uit faalangst. We zetten onszelf zo erg onder druk dat we verlammen. Faalangst is iets dat we als klein kind niet kennen. Het is pas door op te groeien dat we angst beginnen te kweken. We zijn vooral bang van wat anderen van ons zullen denken.
Iemand die helemaal geen angst voelt, is een zot. Zo iemand heeft niet veel kans om in risicosporten te overleven. Angst is nodig om de risico’s beter in te schatten. Het moet wél positieve angst zijn, een angst die je bewuster maakt van je omgeving en jezelf. Negatieve of primaire angst remt je af en stimuleert je niet om je comfortzone te verlaten. Het omzetten van primaire angsten in positieve, is iets waar je constant aan moet werken.
Heel eenvoudig: je passie en je plaats vinden in het leven. Iets vinden dat je gelukkig maakt en dat je echt het gevoel geeft dat je leeft, dat is succes.
In zekere zin klopt wat Taleb zegt. Toch geloof ik dat je succes kan uitlokken door open te staan voor opportuniteiten. Als je je bewust bent van je talent en van je omgeving, ga je geluk aantrekken en zal dat op zijn beurt succes genereren.
Veel succesvolle mensen hebben dat probleem, vaak omdat ze zichzelf onder druk zetten. Om constant te presteren, willen ze geen ruimte laten voor fouten. Wellicht heeft het ook iets te maken met onze opvoeding en onze cultuur van schuldgevoelens: we denken nogal snel dat we niet genoeg doen. In mijn opleidingen besteed ik daarom ook aandacht aan de work/life balance. Door beter te leven, ga je ook beter presteren. Je zal nooit spijt hebben van de uren die je niet op je kantoor doorbracht, wél van de tijd die je niet hebt gespendeerd met de mensen van wie je houdt.
(pvd)  
28 juni 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Sporten helpt om te vermageren en te ontstressen, dat weet iedereen. Maar het doet je ook beter presteren op het werk. Ontdek welke sport het best past bij welke situatie.
Zou af en toe een verstrooiingsmoment inlassen de productiviteit aanscherpen?
Chris Geirnaert was verantwoordelijk voor de unit mensenhandel bij de federale gerechtelijke politie. Nu volgt hij een opleiding tot verhoorcoach.
In de recente top tien van grootste knelpuntberoepen staan er twee uit de industrie: de technicus installaties en de elektrotechnisch installateur.
D’Ieteren Academy zorgt ervoor dat meer dan 1.100 techniekers in haar netwerk van concessies zich voortdurend blijven ontwikkelen.
EY, een dienstverlenend bedrijf actief in onder meer audit, tax en consulting, is de laatste jaren een rijzende ster aan het firmament van Great Place to Work.
Zeg niet marketing- of sales assistent maar meertalige professional. Als verzamelterm voor ondersteunende jobs is de term ‘assistant’ niet meer van deze tijd.
Hoe oud met je zijn om te werken als jobstudent? En hoeveel uren mag je dan werken?