Hoge vacaturegraad in bouw en IT
De sectoren bouw, IT en horeca kennen veel vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen. “Quasi alle bouwberoepen zijn knelpuntberoepen.”
“Heel wat bedrijven doen de moeite niet meer om een vacature te plaatsen omdat ze die toch niet ingevuld krijgen”, stelt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens over de vacaturecijfers die het Belgische statistiekbureau Statbel recent publiceerde. “Ook uit eigen bevragingen weten we dat maar liefst 9 op 10 bouwbedrijven geen of onvoldoende geschikte kandidaten vinden.”
Volgens Waeytens gaat het al lang niet meer om arbeidskrapte. “Er is gewoon geen water meer in de vijver om uit te vissen. Met alle gevolgen van dien”, stelt hij. Bouwunie pleit voor een lastenverlaging voor opleidingen. “Op die manier kunnen kmo’s mensen op de werf zelf opleiden en meer zij-instromers tot een job in de bouw overhalen.”
Gezocht: scholieren voor studie in bouwonderwijs
In elk geval blijft de bouw volgens Bouwunie een aantrekkelijke sector om in te werken. “Als werknemer krijg je er werkzekerheid, extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden”, klinkt het. “Bovendien is de bouw meer dan handwerk alleen. De sector werkt met moderne apparatuur zoals drones, robots of andere innovaties.”
Ter info: het aantal werknemers in de bouw is op twintig jaar tijd - tussen het eerste kwartaal van 2002 en het eerste kwartaal van 2022 - met 11% toegenomen, terwijl het aantal zelfstandigen tijdens diezelfde periode met maar liefst 54% toenam.
Ontdek: De 25 meest gevraagde bouwjobs
Het aantal werkzame personen (werknemers en zelfstandigen samen) binnen de bouw groeide in die 20 jaar met 50.000 eenheden aan. “Dankzij de relanceplannen en de ecologische doelstellingen zal er de komende jaren genoeg werk zijn in de bouw”, zegt Niko Demeester, topman van Embuild, de nieuwe naam voor de Confederatie Bouw.
Interesse in een job in de bouwsector? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(William Visterin)
10 oktober 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De sectoren bouw, IT en horeca kennen veel vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen. “Quasi alle bouwberoepen zijn knelpuntberoepen.”
Vroeg opstaan, weekends en fysiek zwaar werk: veel jobkandidaten passen ervoor, merken ze in de horeca, zorg en bouw. “Onze sector is zoveel meer.”
Gedetacheerde arbeiders zijn eigen aan de bouwsector. Zij zijn hier (tijdelijk) werkzaam via een buitenlandse firma. Al lijken ze in aantal af te nemen ...
Werken in de bouwsector is niet meer zoals 20 jaar geleden. En ook de schaarste aan arbeidskrachten lijkt ongezien. Deze 3 trends maken anno 2022 de dienst uit.
Het aantal leerlingen die een opleiding volgen in het voltijds derdegraads bouwonderwijs daalt. Terwijl er jaarlijks 20.000 extra mensen nodig zijn...
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Bedrijven maken voor hun sollicitatieprocedures steeds vaker gebruik van artificial intelligence (AI). Enkele tips voor het tijdperk van mens en machine.
Complimentjes over het werk motiveren en zorgen ervoor dat we ons meer gewaardeerd voelen. Toch hoort een kwart van de werknemers ze nooit.