Werknemers en ambtenaren toch niet zo verschillend
Liefst 74% van de ambtenaren gaat al met pensioen op 60 jaar. “Foei toch, onze vooroordelen omtrent arbeidsethiek van ambtenaren nog eens herbevestigd.”
Het ziet ernaar uit dat we langer zullen moeten werken. Hoewel niet iedereen daarmee gediend is, lijken de meeste Belgen zich er wel mee verzoend te hebben. Wat drijft hen om langer te werken? En welke maatregelen legt de politiek op om langer werken aan te moedigen? Houden ook werkgevers hier rekening mee? In deze bundeling van artikels kom je het te weten.
Liefst 74% van de ambtenaren gaat al met pensioen op 60 jaar. “Foei toch, onze vooroordelen omtrent arbeidsethiek van ambtenaren nog eens herbevestigd.”
Een herverdeling van de arbeidstijd in een vijfploegenstelsel kan helpen om de Belg langer aan het werk te houden, op een gezonde manier.
Werken tot 67? Weinig Belgen hebben er zin in. Volgens Trendhuis ziet maar één op de twintig Belgen zich tot die gezegende leeftijd aan de slag blijven.
Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Slechts 5% van de Belgen ziet het zitten om tot z’n 67ste aan de slag te blijven. Maar misschien kan de rest met deze 6 redenen toch overtuigd worden?
Vanaf januari 2015 mag een gepensioneerde 65-plusser onbeperkt bijverdienen. Men verwacht dat het aantal bijklussende gepensioneerden sterk zal toenemen.
Gedeeltelijk op pensioen gaan, terwijl je toch nog aan het werk bent. Wat is het en kom je er wel voor in aanmerking?
Werk is geen straf, het is een manier om geëngageerd en zinvol te blijven. Gelukkig zijn er manieren om met gemak te werken tot je 67ste.
Om met pensioen te kunnen gaan, zullen Australiërs tot hun 70 jaar moeten werken. Dat maakte de minister van Financiën Joe Hockey begin mei bekend.
We moeten allemaal langer werken. Welke andere reden heb je nog nodig om eerst je horizon te verruimen vooraleer je wil doorstoten op de carrièreladder?
We moeten met z’n allen langer werken. Maar hoe doen we dat, zonder op ons 45ste al reikhalzend uit te kijken naar ons pensioen?
Een nieuwe cao verplicht sommige bedrijven om vanaf 1/1/2013 over een werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers te beschikken. Stijn Demeestere legt uit.
Wat betekent de vergrijzing voor ons pensioen? We vroegen het aan Frank Vandenbroucke, ex-minister van Pensioenen, die opmerkelijk optimistisch is ...
Krijg je niet alles gedaan op een dag? Probeer je energie te kanaliseren in een paar kortere tijdspannes. Mensen die dat doen zijn immers veel succesvoller.
In elk verkiezingsprogramma stonden maatregelen om langer werken aan te moedigen. Maar hoe doeltreffend zijn die? Wij vroegen het aan Fons Leroy (VDAB) en Jan Denys (Randstad).
Terwijl vooral de Belg onder de taalgrens vertrouwt op het huidige pensioensysteem, maakt de Vlaming zich op voor hervormingen. Vlaanderen legt ook heel wat meer opzij voor later dan Wallonië.
Vooral diegenen voor wie het pensioen een verre toekomst is, scharen zich achter het idee van langer werken. Van de 18- tot 29-jarigen is driekwart overtuigd dat de pensioenleeftijd de komende jaren zal stijgen.
Langer, maar anders en beter. Zo moeten onze carrières er gaan uitzien. Of ziet u zichzelf 45 jaar lang in dezelfde job aan hetzelfde tempo werken? De arbeidsmarkt moet zich fundamenteel hertekenen. Daar zijn Fons Leroy (VDAB) en Jan Denys (Randstad) van overtuigd. Maar hoe?
Slechts 15 procent van de Belgen vindt, wit- en groenboek ten spijt, dat de overheid zich voldoende inspant om langer werken aantrekkelijk te maken. De nieuwe federale regering staat nog heel wat werk te wachten in het eindeloopbaandebat. Maar kan ze dat wel?