Wat als ik mijn vakantiedagen niet kan of wil opnemen?
Het overdragen van vakantiedagen naar het volgende jaar is verboden. Als je je vakantiedagen niet opneemt, ben je ze dus kwijt.
Sommige afwezigheden worden echter gelijkgesteld met arbeidsprestaties voor de berekening van de jaarlijkse vakantie. Een afwezigheid wegens ziekte, bijvoorbeeld, wordt gedurende 12 maanden gelijkgesteld. Op de website van de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (www.rjv.be) kan je nagaan op hoeveel vakantiedagen je recht hebt en welke afwezigheden worden gelijkgesteld met prestaties.
Indien je vorig jaar afgestudeerd bent, heb je mogelijks recht op jeugdvakantie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je op 31 december van het vakantiedienstjaar jonger zijn dan 25 jaar en tijdens dit vakantiedienstjaar minstens één maand als loontrekkende gewerkt hebben. Dit systeem biedt de mogelijkheid aan jonge starters om hun beperkt wettelijk verlof aan te vullen tot 4 weken vakantie door gebruik te maken van ‘jeugdvakantie’. Je krijgt hiervoor van de RVA een uitkering van 65% van je brutoloon (dit brutoloon wordt wel beperkt).
Naar analogie met de jeugdvakantie, is er ook de seniorvakantie, ten voordele van oudere werknemers die het werk hervatten na een werkloosheidsperiode. Heb je vorig jaar niet gewerkt, was je volledig werkloos en 50 jaar oud op 31 december van het vakantiedienstjaar, dan kom je in principe in aanmerking voor seniorvakantie. Ook hier gaat het om een aanvulling van je beperkt recht op wettelijk verlof en kan je van een zogenaamde seniorvakantie-uitkering ten laste van de RVA genieten.
Naast je recht op wettelijk verlof, jeugdvakantie en seniorvakantie kan het ook zijn dat je werkgever of de sector waarin je werkt, voorzien heeft in extralegale vakantiedagen. Hiervoor zijn geen wettelijke toekenningsregels en deze zijn dan ook geval per geval te bekijken.
België werd onlangs op de vingers getikt door de Europese Commissie omdat in ons land de opgebouwde vakantie pas kan genomen worden het jaar na de geleverde prestaties. Dit is in strijd met de Europese arbeidstijdenrichtlijn. Om hieraan tegemoet te komen zijn de sociale partners momenteel volop bezig met het uitwerken van een systeem van ‘Europese’ vakantie.
(it)
17 juli 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het overdragen van vakantiedagen naar het volgende jaar is verboden. Als je je vakantiedagen niet opneemt, ben je ze dus kwijt.
Je snakt naar vakantie? Dan zijn deze jobs, waarbij je het hele jaar door een vakantiegevoel hebt, misschien wel iets voor jou?!
Iedereen heeft voortaan recht op 4 weken betaalde vakantie, en dat is vooral goed nieuws voor wie deeltijds werkt of tijdskrediet heeft opgenomen.
Wie 4 weken betaald verlof wil, moet het jaar voordien minstens 12 maanden gewerkt hebben. Maar wat als je 50+ bent, en wegens ziekte of ontslag thuis zat?
Wanneer je vakantie kan nemen, hangt af van de sector en van de onderneming waarin je werkt.
Op 25 april 2024 vindt in Tour & Taxis Job Fair Brussels plaats. Je kan er recruiters de kleren van het lijf vragen en hen persoonlijk je cv overhandigen.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?
Er zijn technische jobs die minder in de kijker lopen, maar toch heuse knelpunten zijn! Zoals deze zes...
Het is toch anders dan tijdens het jaar. Maar er zijn voordelen verbonden aan solliciteren deze zomer. En ook mogelijkheden...