Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Je komt steeds te laat? 7 tips

Recht op deconnectie: hoe jezelf écht onbereikbaar maken

deconnectie strand
Voel je je schuldig wanneer je in je vrije tijd bewust niét reageert op een berichtje van je werkgever? Relax, wanneer je niet aan het werk bent, heb je recht op deconnectie. Deze tips zorgen ervoor dat ze jou ook echt met rust laten.

Met dank aan de Arbeidsdeal

Dankzij de Arbeidsdeal van 1 april 2023 heb je als werknemer recht op deconnectie. Dit betekent dat je in principe het recht hebt om zowel tijdens je verlof of na je werkuren oproepen, berichten of mails van je baas te negeren.

Alleen bij uitzonderlijke of onvoorziene omstandigheden waarbij dringend actie nodig is, mag de baas jou contacteren.

Ter info: deze maatregel van de Arbeidsdeal geldt voor bedrijven met minstens 20 werknemers. Je vindt de exacte omschrijving terug in de cao of in het arbeidsreglement. Voor bedrijven die minder dan 20 werknemers tellen, is deze maatregel voorlopig nog niet verplicht, al heb je als werknemer wel het recht om hierover goede en duidelijke afspraken te maken met je baas.

Lees ook: Staat het recht om offline te zijn flexible werken in de weg?

Vrije keuze

Zoals de term al aangeeft, heb je als werknemer het recht op deconnectie. M.a.w., het is voor jou geen verplichting en je mag er zelf voor kiezen of je tijdens je vakantie of na de werkuren onbereikbaar bent of niet.

Zit je er niet mee in om aan het zwembad of in de huiselijke zetel nog vlug even een professioneel telefoontje af te werken of een ingevuld document door te mailen naar die ene collega, dan is dat ook jouw volste recht. Feit is dat je vrij bent om te kiezen.

Even helemaal out of office zijn, is nochtans goed voor je mentale gezondheid. Het geeft jou de kans om even op adem te komen en de nodige afstand te nemen van de dagdagelijkse rompslomp op het werk.

Gids: Thuiswerken op een productieve en gezonde manier

Vind je het toch nog moeilijk om voor je recht op te komen? Deze 5 tips helpen je om dat recht op te nemen en eens echt ‘out of office’ te zijn.

1. Maak duidelijke afspraken met jezelf

Mogen je collega’s jou na de werkuren nog bellen of liever niet? Stel in dat laatste geval een alternatieve oplossing voor, bv. een doorschakeling naar een ander telefoonnummer of een andere collega die tijdelijk even jouw honneurs waarneemt op de werkvloer.

2. Bespreek wat dringend is of niet

Wat voor de ene collega dringend is, is het voor de andere helemaal niet. Bespreek op voorhand welke uitzonderlijke redenen goed zijn om jouw vakantierust of vrije tijd kort te onderbreken.

Tips: In alle rust met vakantie: 5 tips om te deconnecteren

3. Voorzie een tijdslot voor dringende zaken

Vertrek je op vakantie? Spreek dan op voorhand een moment tijdens de dag af wanneer je eventueel telefonisch gecontacteerd kan worden of wanneer jij berichtjes of mails kunt beantwoorden, bv. ’s ochtends tussen 10u en 11u of tijdens de siësta.

4. Kies je communicatiemiddel

Er zijn tegenwoordig heel wat digitale tools die voortdurend jouw aandacht vragen. Spreek af met welk communicatiemiddel je na je werkuren bereikbaar bent, bv. Whatsapp, telefoon of mail. Zo hoef je bij het horen van een Whatsapp melding niet onnodig verveeld of zenuwachtig op te kijken wanneer dat niet het afgesproken communicatiemiddel was.

Ontdek: Wanneer ben je als werknemer onwettig afwezig

5. Geef zelf het goede voorbeeld

Practice what you preach. Begin tijdens je onbereikbare vakantieperiode vooral ook niet zelf collega’s te storen tijdens hun werkuren met een professionele vraag. Die kan wel even wachten tot na jouw welverdiende verlof.

Check: De origineelste 'out of office'-berichten voor tijdens je verlof

(fd)

18 augustus 2023
Anderen bekeken ook