Jongeren zonder diploma ‘leven zich in’ in arbeidsmarkt
Werkinlevingsprojecten moeten jongeren zonder diploma opnieuw voeling laten krijgen met de arbeidsmarkt. Elk project is maatwerk ...
‘Niet elke werknemer heeft recht op 4 opleidingsdagen per jaar’, verduidelijkt advocaat Stijn Demeestere. ‘Bedrijven moeten weliswaar opleidingsinspanningen leveren, maar dat is niet in elke sector vertaald als een concreet recht op een aantal opleidingsdagen.’
Voor werkgevers die vallen onder de bevoegdheid van het Nationaal Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC 218) werd op 15 februari 2012 een CAO gesloten over de vorming van werknemers. Het PC 218 is bevoegd voor alle bedrijven die niet onder de bevoegdheid van een ander paritair comité vallen (banken, chemie, verzekeringen, bouw enzovoort).
Deze CAO bepaalt dat werkgevers 4 dagen opleiding moeten toekennen aan hun bedienden voor de periode van 1 januari 2012 tot 31 december 2013. Deeltijdse bedienden hebben recht op deze opleidingsdagen in verhouding tot hun deeltijdse prestaties. De werkgever heeft de verantwoordelijkheid om de opleidingsdagen aan te bieden tijdens de werkuren. Ook de verplaatsingskosten moeten door de werkgever worden vergoed.
Als de werkgever geen opleidingsdagen heeft voorgesteld vóór 31 december 2012, moet de bediende hiervoor een schriftelijke aanvraag indienen bij zijn werkgever vóór 31 maart 2013. De werkgever moet dan uiterlijk op 30 april 2013 schriftelijk mededelen hoe en wanneer de opleidingsdagen zullen worden aangeboden.
Indien de werkgever niet tijdig reageert, of op 31 december 2013 geen of te weinig opleidingsdagen aan zijn werknemer heeft aangeboden, dan mogen de niet toegekende opleidingsdagen naar keuze van de werknemer opgenomen worden, hetzij onder de vorm van betaalde vakantie, hetzij via opleidingsdagen binnen het opleidingsaanbod georganiseerd door CEVORA. In dit laatste geval moet de werknemer zich richten tot CEVORA.
In alle gevallen (hetzij verlof, hetzij opleiding) worden deze dagen gelijkgesteld met gepresteerde arbeidsdagen.
(sd) – Met dank aan advocaat Stijn Demeestere.
15 februari 2013Werkinlevingsprojecten moeten jongeren zonder diploma opnieuw voeling laten krijgen met de arbeidsmarkt. Elk project is maatwerk ...
“‘Ligt talent vast of is alles ontwikkelbaar en niets aangeboren?’ (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)
Bijna 90% van de Britse werknemers vindt dat hun management onvoldoende training en begeleiding geeft om de eigen functie optimaal te kunnen uitoefenen.
Of je recht hebt op betaald educatief verlof, hangt af van de opleiding en de duur ervan. En ook je tewerkstellingsduur speelt een rol.
Het vinden van een goed evenwicht tussen werk en opleiding is niet altijd eenvoudig. Mag je je werk op de 2de plaats zetten tijdens een opleiding? En hoe?
In 2010 spendeerden bedrijven in België 1,62 procent van hun loonmassa aan opleiding. Dit is nog ver verwijderd van de 1,9 procent-norm.
Laaggeschoolde jongeren doen er beter aan om uitzendarbeid links te laten liggen en een opleiding te volgen.
Als de luchtkwaliteit op je werkplek niet optimaal is, zul je nooit efficiënt kunnen werken. Meer nog: droge en vervuilde lucht kan je zelfs ziek maken!
Goed nieuws voor de twijfelaars onder ons die moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft voordelen en het kan je slimmer maken!