Bijna 1 op de 3 werknemers voelt zich minder betrokken
Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Ondanks de trend rond zelfsturing en plattere organisatiestructuren in het bedrijfsleven, houden Belgen liever enige afstand in de arbeidsrelatie met hun managers of leiders. Privileges en statussymbolen voor onze bazen vinden we normaal. “Qua machtafstand leunen we zelfs eerder aan bij de Chinezen dan bij de Zweden of Amerikanen”, weet Koen Marichal, professor leiderschap van AMS. Hij valt hiervoor terug op een onderzoek van de bekende cultuuronderzoeker Geert Hofstede.
Lees ook: Heb jij een klik met je baas?
Tegelijkertijd zijn Belgen vrij individualistisch. We zeggen graag wat we denken en schuwen de confrontatie hierbij niet. Wat wijst op een spreidstand: Belgen vertonen bijvoorbeeld graag respect voor hun baas, maar achter hun rug stellen ze de beslissingen ter discussie of doen ze hun ding.. “Een ideale voedingsbodem voor inspraak op de werkvloer is dat niet”, merkt Koen Marichal op.
Al zijn er nog zaken. “Wat ook opvalt, is dat wij als Belgen extreem risico-vermijdend zijn. En bijna evenveel als de Chinezen richten we ons op de lange termijn”, weet Marichal. Bovendien zijn we gemiddeld gesproken ook wat minder mild dan bijvoorbeeld een doorsnee Zweed of Amerikaan. “Eigenlijk is België met dit alles een moeilijk land voor leiders of managers”, weet hij. “Gewoontes veranderen brengt onzekerheid. En aangezien we dat zo veel mogelijk willen vermijden …”
Maar anderzijds: als je het in ons land maakt als (top)manager in deze moeilijke (en vaak meertalige) omgeving en omstandigheden, biedt dat ook mogelijkheden. “Vandaar dat Belgische managers goed gedijen in een internationale context en op topposities.”
Extra: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen
Ontdek: Welk type werknemer ben jij?
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
16 november 2021Daarnaast weten maar liefst zeven op de tien thuiswerkers (69,2%) minder waar hun collega’s mee bezig zijn. Een overzicht...
Ruim één werknemer op vijf liet tijdens de coronapandemie het achterste van zijn tong niet zien. Dat blijkt uit een onderzoek van AMS, Jobat en SD Worx.
De coronacrisis heeft impact op het werkgeluk van Belgen. Vooral uitersten springen in het oog...
Belgen zijn anders dan Nederlanders en Duitsers, ook op de werkvloer. Zo zijn we meer gehecht aan hiërarchie. Maar tegelijk doen we graag ons ding.
'People join companies, but leave bosses', klinkt het vaak. “Dat klopt nog altijd”, stelt Frank Vander Sijpe van Securex.
De coronacrisis heeft een grote impact op ons werk en welzijn. In het postcoronatijdperk staan deze vijf basics centraal.
Om de relatie met je eigen leidinggevende in te schatten, bieden deze drie eenvoudige vragen houvast.
De meeste uren van ons leven brengen we door op ons werk. Dan kan je je daar maar beter goed bij voelen ...
Ben jij tevreden op en met je werk? Hopelijk wel. Maar voel je je ook geëngageerd en vind je je werk ook zinvol? En wat doet je baas hieraan?