Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Raar maar waar: besluiteloosheid maakt je slimmer

Besluiteloosheid maakt je slimmer
Goed nieuws voor de eeuwige twijfelaars onder ons die maar moeilijk een beslissing kunnen of durven nemen: besluiteloosheid heeft ook voordelen en het kan je zelfs slimmer maken! Of… misschien toch niet?

Ja maar en wat als?

Kiezen is soms verliezen, maar niet kiezen is sowieso verliezen… dus waarom zou je niet durven kiezen? Wie tot in de eeuwigheid de verschillende opties blijft afwegen en niet durft te kiezen, zal best wel wat kansen missen in het leven. Alle mogelijkheden overanalyseren en tot in den treure je voorlopige beslissing herbekijken zorgt alleen maar voor onzekerheid, stress en frustratie.

Uit onderzoek blijkt dat besluiteloosheid vaak gelinkt wordt aan hoog perfectionisme en de bijbehorende angst en schaamte om de verkeerde keuze te maken. Wie perfectionistisch is, vertoont dus vaker uitstelgedrag om maar geen beslissing te moeten nemen of een knoop door te hakken.

Bijkomend negatief gevolg: wie besluiteloos door het leven gaat, heeft weinig zelfvertrouwen en is vaak niet zo tevreden met het leven dat hij of zij leidt (want kon het leven er niet anders uitzien wanneer er een andere keuze werd gemaakt?).

Help, ik kan niet kiezen! 9 tips bij keuzestress

Neem je tijd

Toch hoeft het niet allemaal kommer en kwel te zijn voor de besluitelozen onder ons. Meer nog: het heeft zowaar een positieve kant! Uit onderzoek blijkt namelijk dat twijfelaars zich niet alleen maar laten leiden door hun vooroordelen (waardoor ze tijdens het opzoekingswerk vooral informatie zoeken die hun vooroordelen bevestigen), maar dat ze alle informatie rationeel kunnen analyseren.

Wie dus de tijd neemt om alle opties en voor- en nadelen onbevooroordeeld onder de loep te nemen, kan uiteindelijk een goede en weldoordachte beslissing nemen.

Extra: Wat doet je verkeerde beslissingen nemen?

De ideale wereld

Tot besluit: je hoeft je niet te schamen voor je besluiteloosheid want in een ideale wereld is iedereen een klein beetje besluiteloos. Net genoeg om niet zomaar impulsief een beslissing te nemen, maar meteen de juiste keuze te maken aan de hand van rationele argumenten en een goed ontwikkeld buikgevoel.

Tip: verlies je je helemaal in uitstelgedrag en een oneindige overanalyse van de situatie? Stel een deadline en gun jezelf de ruimte om je in de tussentijd zo goed mogelijk te informeren en de juiste inzichten te krijgen.

Uitstelgedrag is genetisch bepaald. Wat kan jij doen?

(fd)

30 mei 2023

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook