“Hoe mijn job eruitziet? Ik overzie het productieproces. De grondstoffen voor onze chocolade worden toevoegd aan de grote kneder die er een homogene massa van maakt. Die komt terecht in een trechter of een bak, waarna de massa de band opgaat. Daarop laten we dan de walsen los. Zo’n wals bestaat uit vijf rollen. Op de onderkant van de band komt een fijn poeder tevoorschijn dat tot een bepaalde dikte wordt gewalst. Die substantie gaat naar een conchmachine. Concheren is een proces dat afvalstoffen uitfiltert. De chocolade wordt dan geplet en gaat door naar de menger.”
Stijn staat in voor één lijn, maar als er veel werk is, springt hij in voor zijn collega’s op de andere lijnen. “We hebben vijf types lijnen. Bovendien zijn er oude en nieuwe machines. Ik heb ervaring met allemaal en werk nu zelf op een nieuwe E-lijn. Op de hightechlijnen is het gemakkelijker werken, maar je hebt er wel een opleiding voor nodig. Een onervaren operator zal daar niet meteen mee aan de slag kunnen.”
Stijn werkt al 2,5 jaar voor Belcolade. “Ploeg en bedrijf vind ik echt top. Ik ben gestart via een uitzendcontract, zonder goed te weten wat de job juist inhield. De chocolade-industrie was een uitdaging, maar uiteindelijk ook een nieuwe wereld die voor me openging. Ik slaagde voor de testen, volgde een opleiding en nu ken ik de productie door en door.”
“Belcolade is een leuk bedrijf omdat je werk wordt gerespecteerd. Op drukke dagen kan je rekenen op je collega’s. Elders is het vaak van ‘trek je plan’, hier niet. Hiervoor was ik bij Tupperware, in een magazijn en in een schoenenwinkel aan de slag. Dat is helemaal niet te vergelijken met deze job. Of ik wil doorgroeien? Op termijn misschien wel. De mogelijkheden zijn er in ieder geval. Maar de job die ik nu doe, is wat mij betreft prima voor de komende jaren. En bij Belcolade blijven, is echt wel de bedoeling.”
(wv)
26 oktober 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een kop koffie kan wonderen doen en veel mensen rekenen op de magische krachten van hun dagelijkse dosis cafeïne. Maar welke alternatieven zijn er?
Geluk zit in de kleine dingen, en dat is op de werkvloer niet anders. Deze 25 dingen zorgen voor je geluksgevoel op het werk.
Uit onderzoek van economen van de Britse University of Warwick blijkt dat geluk de productiviteit van werknemers met 12 procent doet verhogen.
We vroegen aan Pieter Vermant (24) uit Malderen, elektromechanicus in een chocoladefabriek, hoeveel hij maandelijks verdient ...
Drink je om 7 uur ’s morgens koffie en ga je om 8 uur ’s avonds sporten? Misschien ben je al jaren verkeerd bezig... Tijd om je dagindeling om te gooien?
Nicky Smet is een jonge vrouw en al drie jaar operator bij Belcolade, de chocoladefabriek van voedingsgroep Puratos.
Een volwaardig loon ontvangen is al tof, maar extralegale voordelen zijn toch wel de kers op de taart. Waar mag jij vandaag de dag op rekenen?
Af en toe van job veranderen kan je leven beter maken. Maar loont het wel de moeite om voortdurend te jobhoppen voor een hoger loon?
Bijklussen "in het zwart" behoort sinds de flexi-job tot het verleden. Wie kan het doen? Waar moet je rekening mee houden? En is bruto werkelijk netto?