11 soorten verlof: welke past bij jou?
Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
In de publieke en de private sector gelden verschillende vakantieregelingen. In de publieke sector worden vakantiedagen opgebouwd op basis van prestaties tijdens het lopende jaar. Per gewerkte maand, krijg je bijkomende vakantiedagen die je tijdens datzelfde jaar kunt opnemen.
Bij een overstap van de privé- naar de overheidssector is er geen probleem. Zodra je in de publieke sector begint te werken, bouw je vakantiedagen voor datzelfde jaar op. Het maakt niet uit waar je voordien werkte. Het aantal vakantiedagen hangt af van het moment waarop je in de publieke sector aan de slag gaat. Hoe vroeger in het jaar, hoe meer vakantiedagen.
In de privésector worden vakantiedagen opgebouwd op basis van prestaties tijdens het voorgaande jaar. Elke maand dat je werkt, bouw je bijkomende vakantiedagen op voor het volgende jaar.
Tijdens je eerste werkjaar in de privésector heb je in principe geen recht op vakantie. Dit geldt ook als je overstapt van de publieke sector naar de private sector. Je werk in de publieke sector telt niet mee voor de opbouw van vakantierechten in de privé, aangezien die onder een andere reglementering vallen.
Om hieraan tegemoet te komen, werd de ‘aanvullende vakantie’ in het leven geroepen. Deze geeft de werknemer het recht om tijdens zijn eerste jaar tewerkstelling in de privésector toch (maximum) vier weken betaalde vakantie op te nemen.
Let op: deze aanvullende vakantiedagen worden betaald via een voorschot op het dubbel vakantiegeld van het jaar nadien. Je kunt tijdens je eerste jaar in de privésector (maximum) vier weken betaalde vakantie opnemen, maar je zal het jaar nadien minder vakantiegeld ontvangen.
In tegenstelling tot gewone vakantiedagen zijn aanvullende vakantiedagen facultatief. Je bent als werknemer niet verplicht om ze op te nemen.
Gebeurde je overstap naar de private sector niet in het begin van het jaar, dan zul je het tweede jaar ook nog geen volledige vakantierechten hebben opgebouwd. In dat geval heb je recht op aanvullende vakantiedagen om aan vier weken betaalde vakantie te komen.
(it/wv)
18 januari 2013Dat je recht hebt op minstens 20 dagen jaarlijkse vakantie, weet elke werknemer wel. Maar welke andere vormen van verlof zijn er nog?
Slechts een op de vijf werknemers neemt elke twee maanden vrij. 44 procent werkt zelfs zes maanden door zonder vrij te nemen.
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?
Je snakt naar vakantie? Dan zijn deze jobs, waarbij je het hele jaar door een vakantiegevoel hebt, misschien wel iets voor jou?!
Somige mensen verkiezen een job als uitzendkracht boven een vaste job met vast contract. Krist’l en Pascal, bijvoorbeeld …
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
Een veeleisende baas, geen parkeerplaats, … Je kent ze wel: die klotedagen waarop niets lukt. Met de 10 tips van Jobat wordt het alsnog een topdag!
76% van de supply chain- en logistieke bedrijven kampt met een tekort aan arbeidskrachten...
Lonen kunnen worden geïndexeerd en dat betekent in de meeste gevallen een hoger brutoloon. Ben jij bij de gelukkigen?