Aangeboden door Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven

Psychiatrische crisishulp aan huis maakt een verschil

Bij een psychiatrische crisis is een ziekenhuisopname niet altijd de beste oplossing voor de patiënt, want de breuk met de maatschappij brengt vaak extra hindernissen met zich mee. Het Mobiel Crisisteam van het UPC KU Leuven maakt hier een verschil. Crisisconsulenten als Ingrid, Pieter en Mirte helpen mensen aan huis een crisis te boven komen. Samenwerking, warmte en leerkansen typeren het team. “Dat maakt onze job hier zo fijn.”

Het Mobiel Crisisteam van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven telt dertien crisisconsulenten. Drie van die hulpverleners zijn Ingrid De Paep (55), Pieter Neirinckx (36) en Mirte Daniels (26). Met intensieve begeleiding die enkele weken duurt, staan ze (jong)volwassenen bij die acuut een ernstige psychologische of psychiatrische zorgnood hebben. Ze trekken met de wagen of fiets door Oost-Vlaams-Brabant voor crisishulp aan huis, of de patiënt komt zelf naar het ziekenhuis op gesprek.

“Wij komen in beeld wanneer iemand vastloopt en dringend professionele hulp nodig heeft”, licht Ingrid toe. De psychologe werkte lang op een psychiatrische afdeling, tot ze anderhalf jaar geleden de overstap maakte naar het Mobiel Crisisteam. “Door te benoemen wat bijdraagt tot de crisis en in te spelen op iemands kracht en de steun van de omgeving, help je een ziekenhuisopname voorkomen of inkorten. Dat is niet alleen gunstig voor het beperkte aantal beschikbare plaatsen. Wanneer de patiënt geen breuk met de maatschappij ondergaat door een opname, is het ook makkelijker om later de draad weer op te pikken.”

Droom je van een job waar je écht het verschil kunt maken?

Een grote hulp voor veel mensen

Op die manier maakt het team een groot verschil voor patiënten, hun familie of vrienden en betrokken hulpverleners, van de Brusselse Rand tot Diest. “Je ontmoet mensen waarbij niets nog lijkt te gaan: slapen, opstaan, eten, noem maar op”, gaat Ingrid verder. “Wanneer dat weer begint te lukken, besef je dat je heel waardevol werk doet.” Mirte merkt op dat je ook ambulant heel nauw in contact kan staan met patiënten. Hoewel je niet elk probleem zal kunnen oplossen gaan we samen op zoek naar handvaten.

“Daarnaast ben je een bruggenbouwer, bijvoorbeeld tussen ouders en een tiener die zich afsluit”, vult Pieter aan. Hij studeerde af als maatschappelijk werker, werkte negen jaar in een psychiatrisch ziekenhuis en maakt intussen vijf jaar deel uit van het Mobiel Crisisteam. “Onze werking betrekt ook de hulpverleners die de patiënt al kennen, zoals een huisarts, maatschappelijk werker of een psycholoog. We werken ook in het weekend en op feestdagen. Een crisis kent geen nine to five. Mirte en ik werken in reeksen van tien dagen, afwisselend in vroege en late shiften. Dat biedt ons meer voor- dan nadelen en het stelt ons ook in staat om mensen te helpen buiten de gewone werkuren.”

Bij een warm, open en sterk team

De crisisconsulenten hebben verschillende diploma’s, professionele achtergronden en persoonlijkheden. “Dat maakt ons team zo sterk”, zegt Mirte. “Eigenlijk worden alle casussen gedragen door het hele team. Onze verschillende perspectieven vormen samen een goed totaalbeeld.” Dat is een meerwaarde, beaamt ook Pieter: “Bij complexe casussen geeft het je rust om ook terug te vallen op een betrokken team van collega’s.”

“Dat doet deugd”, vertelt Ingrid. “Je kan rekenen op steun en open feedback. Daarbovenop pluk je in het UPC KU Leuven de vruchten van de kruisbestuiving tussen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek.” Mirte sluit af: “Het is dankzij het team en het UPC KU Leuven dat ik de kans krijg om een gespecialiseerde opleiding te volgen. Er wordt hier echt ingezet op leren en groeien. Ik heb nooit een gevoel van ‘oei, ik heb iets fout gedaan’, maar wel van ‘ik leer bij’. Onze leidinggevenden zijn heel warm en betrouwbaar. Ze stimuleren dat we zorg dragen voor elkaar en voor het werk. Dat is de grootste sterkte van ons team.”

Zet je talenten in voor directe impact in de zorg! Vind je volgende uitdaging bij UPC KU Leuven.

Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven: 26 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven' jobs meteen in je mailbox.