Aangeboden door Aquafin

Procestechnieker bij Aquafin? Een gevarieerde job én je zorgt voor proper water

Nico en Leander zijn allebei procestechnieker bij Aquafin en zuiveren het afvalwater van de regio Dendermonde. Een job met meer afwisseling en troeven dan je zou denken. De twee leggen uit waarom de job misschien wel iets voor jou is. “Je ziet het water dat je helpt zuiveren zo de natuur terug instromen: wie wil dat nu niet?”

1. Een gevarieerde job

Nico en Leander staan in voor het beheer en onderhoud van waterzuiveringsinstallaties en pompstations in de regio van Dendermonde. Ze zorgen ook voor een regelmatige controle van collectoren, zeg maar de snelwegriolering naar pompstation. “Het fijne en meest boeiende aan mijn job is dat ik technische problemen kan oplossen. Naast het feit dat ik mee het waterzuiveringsproces kan sturen”, vertelt Leander, die 2,5 jaar bij Aquafin werkt en dat als zijn eerste job.

Want het gaat het om meer dan techniek. “Wij monitoren inderdaad het hele proces, en op basis daarvan kunnen wij ingrijpen”, vult collega Nico aan. “Zo zorgen we er ook voor dat de verschillende meettoestellen correct werken en kunnen we aan de hand van laboproeven het waterzuiveringsproces bijsturen”, vult hij aan. Dat maakt een procestechnieker volgens hem een allrounder, met een technisch aspect, maar ook met een administratieve kant en het nodige labowerk. “Het is dus niet de hele tijd sleutelen aan installaties, dat zorgt voor variatie.”

 

2. Je werkt vaak buiten en zelfstandig

Nico en Leander maken deel uit van een hecht team van tien procestechniekers die werkzaam zijn binnen de regio Dendermonde. Een goed geolied team, al moet je als procestechnieker ook zelfstandig kunnen werken. “We bespreken in team de planning en gaan dan zelfstandig de baan op. We werken vaak buiten, op unieke locaties. Voor grote projecten of bij vragen of onvoorziene problemen kunnen wij altijd bij onze collega’s terecht. Ook krijgen we een goede ondersteuning van onze onderhoudsdienst en van verschillende adviseurs binnen Aquafin. Er is hier een fijne werksfeer”, vertelt Leander.

Maak jij binnenkort deel uit van het team van Nico en Leander? Lees hier meer over een job als technieker bij Aquafin!

3. Je werkt dichtbij huis en hebt een goede work-life balance

Leander werkt op 6 kilometer van zijn werk. “Ik ga met de fiets naar mijn werk. Daar krijg ik ook nog een fietsvergoeding voor”, vertelt hij. Die vergoeding is overigens maar een van de extralegale voordelen, naast onder meer een laptop, smartphone met abonnement, internetvergoeding en maaltijdcheques. Dat in combinatie met een marktconform loon én vrij te kiezen vakantiedagen. Zijn collega Nico woont op 16 kilometer van zijn werk. “Bij mooi weer durf ik al eens met de fiets te komen. En als ik met de wagen kom, sta ik eigenlijk nooit in de file.”

Nico maakte een carrièreswitch. Hij was 15 jaar luchtvaarttechnieker. “Maar dat werken in ploegen viel moeilijk te combineren met mijn gezin en opgroeiende kinderen. Ik koos voor deze job bij Aquafin ook voor de work-life balance. Wij werken niet in het weekend en hebben zelden overuren”, vertelt hij. “Wel hebben we af en toe een wachtdienst. Bijvoorbeeld om in te grijpen bij mogelijke storingen in pompstations. Maar die wachtdienst wordt goed op voorhand besproken en vastgelegd in een jaarplanning. En de gepresteerde uren kan je vlot en meteen recupereren.”

 

4. Je krijgt een uitgebreide opleiding

Leander heeft een vooropleiding industriële installaties. “Al was waterzuivering niet iets wat in ons lespakket zat”, stelt hij. Voor elke startende procestechnieker is er de Aquafin Academy; een uniek opleidingstraject van een half jaar. Hij startte bij Aquafin als uitzendkracht voor zes maanden, en kreeg dan – mede op verzoek van zijn collega’s - een vast contract. Ook Nico, die mechanische vormgeving studeerde, kreeg eerst een opleiding bij Aquafin. “Maar intussen is dat leeraanbod veel uitgebreider dan toen ik begon”, vertelt hij. “Na het volgen van mijn startopleiding heb ik nog heel wat andere training gekregen. Als je ergens kennis ontbreekt kan deze bijgeschaafd worden met allerhande opleidingen. Zowel online als klassikaal. Je krijgt hier de tijd en ruimte om je expertise uit te breiden.”

5. Een job met impact

Het controleren en sturen van de waterzuivering is een innovatief proces. “Slib is bijvoorbeeld een interessant restproduct van onze waterzuivering. We behandelen het slib dat uit het afvalwater wordt gehaald met centrifuges en indiktafels”, haalt Nico aan. “Daarna wordt het vergist tot biogas waarmee we een gasmotor aandrijven en onze eigen elektriciteit opwekken. Aquafin zet meer en meer in op dergelijke vormen van groene energieproductie.”

En bovenal is werken bij Aquafin  werken aan zuiver water en zo bijdragen aan een beter milieu. Wie wil dat nu niet?, stelt Nico. “Als ik in het weekend ga werken en ik zie in een beekje met proper water, dan vind ik het fijn dat ik daar ergens toe heb bijgedragen.”  

Dendermonde zoekt nog procestechniekers. Wie komt ervoor in aanmerking? “Iedereen met een min of meer technische achtergrond, zoals techniekers met diploma TSO elektromechanica of (industriële) elektriciteit”, vertelt Nico. En collega Leander vult aan: “Eigenlijk iedereen die houdt van een gevarieerde job. En… er zin in heeft.” Bekijk de vacature hier!




Aquafin: 4 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Aquafin' jobs meteen in je mailbox.