7 geheimen voor je volgende presentatie
Of het nu een belangrijke presentatie is voor de board, een sales pitch of een informeel woordje aan het begin van een receptie: 9 kostbare tips!
Zenuwen zijn heel normaal als je gaat presenteren. Je presteert immers op een hoger niveau dan in je dagdagelijkse werk. De adrenaline die je lichaam daarvoor aanmaakt, heb je nodig om optimaal te kunnen presteren. Deze stress positiever benoemen, bijvoorbeeld als ‘taakspanning’, helpt in het aanvaarden ervan.
Al heb je niet het gevoel dat je over veel zelfvertrouwen beschikt, je kan wel die uitstraling geven! ‘Fake it ‘till you make it’, zegt het Engelse spreekwoord. Een zelfverzekerde houding aannemen, ook al doe je maar alsof, werkt om een sterke indruk te maken bij het publiek.
Dit sluit naadloos aan bij de 2de tip. Je voelt je misschien wel zenuwachtig, maar meestal merkt het publiek daar amper iets van. Breng jezelf dus niet in een neerwaartse spiraal door je voortdurend te gaan evalueren en bekritiseren. Concentreer je op de inhoud van je verhaal en je lichaamstaal, dan verdwijnt de stress heel snel.
Stress verhoogt het ademhalingsritme en zorgt ervoor dat de adrenaline zo nog sneller wordt rondgepompt in je lichaam. Wat een sneeuwbaleffect veroorzaakt: je wordt alsmaar zenuwachtiger. Probeer voor de start van je presentatie minstens 3 keer diep in en uit te ademen (tel in gedachten tot 4 bij het inademen, tot 6 bij het uitademen), het zal gegarandeerd je stressniveau met de helft doen dalen.
Laat je armen langs je lichaam hangen en schud met je handen, zo schud je letterlijk het teveel aan adrenaline uit je lijf! Acteurs en operazangers doen het en het werkt. Nog eentje: laat je armen langs je lichaam hangen en trek je schouders zo hoog mogelijk op naast je hoofd. Hou heel even die houding aan en laat je schouders in één beweging weer vallen. De spanning die zich opstapelde in je nek en rug, is nu verdwenen. Bovendien zit je hoofd mooi recht, de perfecte beginhouding voor een presentatie zonder overdreven stress!
(lb) - Bron: www.expertacademy.be - Workshop spreken voor een groep: www.expertacademy.be/nl/spreken
26 juni 2017Of het nu een belangrijke presentatie is voor de board, een sales pitch of een informeel woordje aan het begin van een receptie: 9 kostbare tips!
Een presentatie beginnen op een pakkende manier, zodat je publiek vanaf de eerste minuut geboeid is. Hoe doe je dat?
Breekt het angstzweet je uit als je het woord moet nemen voor een publiek? Raadpleeg dan het boek ‘Yes I can - Speechen als Obama’ van Carl Van de Velde.
Zweten, trillen, rood worden, stotteren, hartkloppingen, de zenuwen staan op scherp want je moet een presentatie geven en je hebt spreekangst. Wat nu?
Welke factoren garanderen een goede presentatie? We vroegen het aan enkele topmanagers en CEO’s en delen hun tips in dit artikel en deze video.
Komieken staan regelmatig op een podium en weten hun verhaal te brengen voor een divers publiek. Ze zijn dan ook experten als het op presenteren aankomt.
Toegegeven, PowerPoint is nog steeds koning in presentatieland, maar dat neemt niet weg dat Prezi een gestage opmars maakt en daar zijn goeie redenen voor!
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Het HR-team van netbeheerder Fluvius werd op het HR Gala verkozen tot HR Ambassadeur 2024. Een titel die de organisatie een jaar lang mag dragen.