Leiders van morgen: een MBA op de werkvloer
Voor een managementopleiding kun je als young graduate naar een van de vele universiteiten en business schools in binnen- en buitenland.
OpenBordersMBA is een samenwerking van UHasselt SEE met HEC Liège en FH Aachen. Het is een tweejarig modulair weekendprogramma dat managers de mogelijkheid geeft om een MBA-getuigschrift, zeg maar het summum van de business-opleidingen, te behalen in combinatie met een fulltime job.
"Er zijn diverse redenen waarom ervaren managers deelnemen aan ons MBA-programma", zegt prof. dr. Piet Pauwels, decaan Bedrijfseconomische Wetenschappen aan de UHasselt. "Een aantal willen hun academische kennis opfrissen, anderen beschouwen het als een stap in hun carrièreplanning, nog anderen hebben een professionalisering van hun organisatie op het oog en tot slot is er een groep deelnemers die ondernemer wil worden en daarom alle aspecten van de bedrijfsvoering (financiën, marketing, HR, internationalisering,...) onder de knie wil krijgen."
Niet iedereen mag zomaar deelnemen aan de opleiding. "Er is een flinke dosis ervaring en voorkennis nodig, maar vooral de motivatie om op lange termijn te investeren in het programma, is essentieel", aldus nog Piet Pauwels. "We reiken de munitie aan om daarna stappen in je carrière te kunnen zetten, maar je moet het nog altijd zelf doen."
"Het is best een pittig programma", getuigt Sam De Frene, Enterprise Architect bij Cegeka in Hasselt, en alumnus van OpenBordersMBA. "Je moet niet alleen de weekends vrijhouden om op locatie de intensieve lessen en praktijkoefeningen te volgen, maar ook thuis literatuur doornemen, werkstukken maken en cursussen voorbereiden."
Sam De Frene onthoudt van zijn deelname de waardevolle interactie met de andere cursisten. "Een aantal van hen zijn Duits- en Franstalig en hebben een heel diverse achtergrond in het bedrijfsleven. Tijdens de groepswerken en buiten de lesuren is er veel kruisbestuiving mogelijk over hoe iedereen de opportuniteiten en moeilijkheden in zijn werksituatie aanpakt. Dat is erg verrijkend en schept een band die het programma overstijgt."
"We stellen vast dat wie het MBA-diploma in handen heeft, tot nieuwe inzichten is gekomen", zegt Piet Pauwels. "Ze begrijpen beter de wensen en noden van hun klanten, maar ook de zienswijze van hun CEO of andere collega's is vaak veel duidelijker. En uiteraard kunnen ze de kennis die ze opgedaan hebben in de eigen bedrijfsomgeving toepassen, om zo andere, meestal hogere, functies te ambiëren. In feite leren ze ook veel over zichzelf, en dat waarderen ze nog het meest van alles."
(kme) - Foto: (HBvL)
Wie interesse heeft in OpenBordersMBA kan zich nog inschrijven voor een informatiesessie die maandagavond 7 mei in Hasselt georganiseerd wordt, via www.uhasselt.be/OpenBordersMBA.
4 mei 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Voor een managementopleiding kun je als young graduate naar een van de vele universiteiten en business schools in binnen- en buitenland.
Het diploma dat je in België behaalde, maakt vaak heel wat minder indruk in het buitenland. Ook als dat buitenland zich in Europa bevindt.
De cultuur om steevast de best presterende werknemers te promoveren tot manager, is niet altijd de beste optie voor een bedrijf, aldus experte Ann De Wit.
‘Zelfsturende’ teams zijn de nieuwe hype binnen HR. Is het echt de manier om het beste uit mensen te halen en zijn managers echt overbodig?
Wat leer je eigenlijk tijdens een MBA? En mag iedereen zomaar deelnemen? Een overzicht...
Een manier om je carrièrekansen exponentieel te verhogen, zijn de MBA-programma’s die via universiteiten en business schools worden aangeboden.
In een school of opleidingsinstelling krijg je geen overzicht over het studieaanbod in een bepaalde richting. De Stap biedt dat naar eigen zeggen wél aan.
Wat maakt van een succesvolle leider nu een echte topmanager? Deze 15 dingen doet een goede baas automatisch en iedere dag ...
Voel je het kriebelen om een straaljager te besturen? Of gewoon benieuwd hoeveel militaire piloten verdienen? We doen hun salaris uit de doeken!