Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Piekeren ondermijnt je zelfvertrouwen

Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met enkele eenvoudige tips kan je dit omkeren en krijgt je zelfvertrouwen een boost.
#

Zelfvertrouwencoach Inge Ketels kan er zelf over meespreken. "In een vorige job was ik eens aan het piekeren over een niet-oplosbaar lijkend netwerkprobleem. Ik was er al een dag of twee mee bezig en het had me heel wat energie gekost. Enigszins teleurgesteld omdat ik geen oplossing gevonden had, pakte ik vrijdagavond mijn koffers en stapte in de auto voor een weekendje cursus. Een honderdtal kilometer verder viel de oplossing gewoon bij me binnen. Het was zo simpel."

Weg met die oermens

Wat gebeurde er? "Door mijn uitje, ontspande ik", vertelt Inge. En dit heeft allemaal te maken met je hersenen. "Mijn hersenschors werd weer beschikbaar. De oplossing, waar mijn brein zo lang naar gezocht had, kwam vanzelf bovendrijven."

"Je toestand van onprettig voelen en denken, maakt dat je lichaam in een onevenwicht terechtkomt. Vanuit dit onevenwicht is enkel je reptielenbrein inzetbaar. Ja, hoor, we hebben een reptielenbrein. Heel handig als er - als oermens - ineens een tijger voor je staat. Dan kan je kiezen uit vluchten, vechten, verstarren of negeren. Je, zeg maar, primitievere reactiepatronen. De hedendaagse tijger kan je vergelijken met het probleem waarover je piekert, of de file waar je last van hebt, of dat conflict dat sluimert."

Goed voelen

Innovatieve, creatieve, echt tot voldoening stemmende mogelijkheden en oplossingen zijn vanuit je reptielenbrein niet beschikbaar."Dat is wel mogelijk als je je hersenschors - de buitenste laag van je hersenen - kan inzetten. Dat kan bijvoorbeeld als je je goed in je vel voelt."

"Hoe maak je nu zelf snel de sprong van twijfelen, piekeren en ongemakkelijk voelen naar goed voelen om zo je volledige hersenen en potentieel in te zetten? Mijn tip is om op te lijsten welke activiteiten, situaties of plaatsen je een goed gevoel geven", aldus Inge Ketels. "Maak een lijst van 5 dingen waar je je goed bij voelt en die je goed doen voelen. Ga eens na hoe je deze zaken vaker op de agenda kan zetten of ze meer in je aandacht kan houden. Telkens je kiest om iets te doen waardoor je je goed voelt, bouw je aan je zelfvertrouwen."

5 Tips om te bouwen aan je zelfvertrouwen

1. Kijk naar wat af is 

"Ben je ook zo iemand die op het einde van de (werk)dag bedenkt wat nog allemaal gedaan had moeten worden, en wat er nog op het to do-lijstje staat? Dat is moordend voor je zelfvertrouwen en voor je voldaan gevoel. Enkel aandacht voor wat niet af is, is helemaal niet eerlijk naar jezelf toe. Je stopt doorgaans niet evenveel tijd in te kijken naar wat je wél hebt gedaan. Unfair, toch. Ronduit ondermijnend zelfs. Oefen eens een week lang om te kijken naar wat je wél hebt gedaan in plaats van naar wat nog niet af is. Evalueer na die week hoe je je voelt over je werk en jezelf."

2. Maak je doelen en to do-lijstjes realistisch 

"Wie maakt doorgaans jouw doelen en to do-lijstje? Is het je doordrammer, de lat-te-hoog-legger, de perfectionist, of misschien zelfs de criticus in jezelf waarvoor het nooit genoeg is? Probeer realistisch in te schatten hoeveel tijd een taak nodig heeft. Sta even stil bij een doel of een to do-lijstje waar je je onzeker over voelt. Enkele tips: bekijk goed hoeveel tijd iets nodig heeft, geef indien nodig jezelf er nog wat extra tijd voor of stel je doel iets lager. Als je vaker merkt dat je je doel bereikt of je to do-lijst wel kan afwerken, zal je merken dat je enthousiasme en je zelfvertrouwen toeneemt. Plan dus realistisch."

3. Zelfvertrouwen en ontspannen gaan hand in hand 

"Als je ontspannen bent, kan je niet negatief denken en is je zelfvertrouwen dus groter. Sporten, bijvoorbeeld, zorgt niet alleen voor een lijf dat lekker aanvoelt. Je ontspant ook en maakt je hoofd leeg: zo is je zelfvertrouwen weer sterker aanwezig. Meer nog, je bent veel effectiever en efficiënter als je ontspannen bent. Wat kan je volgende week inplannen voor je actieve ontspanning? En nee, tv kijken is niet ontspannend …"

4. Complimenteer jezelf 

“Vind je het ook maar normaal wat je allemaal doet? Je wordt er toch voor betaald. Het is je taak of je rol. Het hoort er gewoon bij. En toch. Door het allemaal maar normaal te vinden, geef je jezelf geen waardering voor waar je wél je energie hebt ingestopt. Je blik op jezelf is daardoor eerder ondermijnend dan waarderend.”

"Leer jezelf te complimenteren met wat je doet. ‘Proficiat. Goed gedaan. Wauw, dat is af. Super, dat loopt als een trein. Mooi, goed gezegd!’ Door jezelf te complimenteren, groeit je goed gevoel over jezelf, je eigenwaarde en je zelfvertrouwen krijgen een boost. Dat betekent ook dat je meer jezelf kan zijn en je potentieel meer tot uitdrukking komt."

5. Bouw aan een positieve instelling 

"Hoe kijk jij naar jezelf en je dagdagelijks leven: is je glas halfvol of halfleeg? Als je merkt dat je in een ‘halflege’-instelling terechtkomt, is de vraag ‘wat is hier goed aan?’ erg helpend om te verschuiven naar een positievere mood."

"Bedenk dus telkens 3 redenen wat er goed is. Best uitdagend, inderdaad. En tegelijk erg opbouwend voor je zelfvertrouwen en je hele levensinstelling."

Inge Ketels is zelfvertrouwencoach en oprichtster en zaakvoerder van Bureau Stroom (www.bureaustroom.be) dat trainingen aanbiedt over onder meer persoonlijke kracht, zelfvertrouwen, positief zelfbeeld, Mindsolutions (kracht van gedachten), dynamisch ontstressen, … Op een gegeven moment besefte ze dat ze het leven, relaties en werk moeilijk vond. Ze wilde die moeilijke kijk die ze had veranderen. Ze onderzocht hoe dat kan en is helemaal gebeten door dit virus.

(mr) 

2 november 2011
Anderen bekeken ook