Burn-out vermijden? Kies de juiste baas
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Op kamp met de Chiro moesten we een sketch doen. Samen met een leider voerde ik een fake eucharistieviering op. Heel leuk vond ik dat. Het was een vorm van entertainen. In die tijd zong ik samen met mijn vader in een kerkkoor. De liturgie, de rituelen, de symbolen, de wierookgeur, de Bijbel: het sprak me allemaal enorm aan. Ik zou kloosterbroeder worden. Het was de enige keer in mijn leven dat ik een idee had van wat ik later zou doen. Zelfs van wat ik nu professioneel doe, heb ik nooit gedroomd. Ik ben heel toevallig in het mediawereldje gerold. Presentator is een job die bij mijn persoonlijkheid past, maar een bewuste ambitie is het nooit geweest.
Ooit bezocht ik de abdij van Averbode. Hoewel ik toen niet meer gelovig was, pakten de sfeer en de stilte die er heersten me. Het enige wat je als kloosterbroeder hebt, is jezelf. Eigenlijk best een fijn gevoel.
Toegegeven, ik ben te onrustig om zo'n kloosterleven te kunnen volhouden. Toch zoek ik soms de rust op. Ik heb nood aan structuur. Ik kan niet voortdurend met de chaos omgaan. Af en toe kan ik me compleet verliezen in een goed boek of in gemijmer in de natuur. Tot een schuldgevoel me overvalt omdat ik niets aan het doen ben.
Achteraf bekeken, ben ik blij met mijn katholieke verleden. Blij dat ik die kennis heb kunnen opzuigen. Christus blijft een fascinerende figuur, maar zijn leer heeft tegelijk een boel doden op het geweten. Het is toch onwaarschijnlijk dat één man in zo'n grote mate de geschiedenis heeft bepaald? Bovendien heeft de confrontatie met godsdienst mijn kritische geest aangescherpt. De jongeren van vandaag hebben niets meer om zich tegen af te zetten.
Op reis horen kerkbezoeken er nog steeds bij. Alweer omwille van de rust die ik er vind. Ook sta ik er telkens van versteld hoe ze vroeger met man en macht zo'n gigantisch gebouw konden neerzetten. Ik begrijp best waarom mensen geloven. Het geeft houvast. Godsdiensten bieden een totaalbeleving die je tegenwoordig nergens anders vindt.
(pvd)
22 oktober 2012De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
De mogelijkheid om vanop afstand te kunnen werken is vaak een doorslaggevende factor tijdens sollicitatiegesprekken. Ontdek hier de redenen.
Filip Van de Velde is Voorzitter van het Directiecomité van FOD Financiën: “Jouw job hier heeft maatschappelijk belang”
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
In januari lanceert Antwerp Management School de vierde editie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Mark Maldeghem (Algemeen Directeur Jobat) en Ruben Van Goethem (Oprichter Baanbrekende Werkgever) geven zes goede redenen om deel te nemen aan het traject.
Freddy Van Malderen, directeur van VDAB Oost-Vlaanderen, legt uit hoe VDAB de brug bouwt tussen werkzoekenden en hun toekomstige werkgevers.
Wat moeten we volgens onderzoekers precies doen met ons geld, opdat we er gelukkig van kunnen worden? 6 verschillende manieren op een rij ...
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.
Eva vertelt over haar veelzijdige job als departementaal beheerder Oncologie.