Peter Van de Veire: Kloosterbroeder

"Ik ben te onrustig om zo'n leven te kunnen volhouden" (Peter Van de Veire, radiopresentator MNM)
MNM-boegbeeld Peter Van de Veire gunde Jobat een blik in zijn communicantenzieltje. En wat bleek? Peter werd bijna Pater Van de Veire.
Peter Van de Veire
"Ik ben te onrustig om zo'n leven te kunnen volhouden" (Peter Van de Veire, radiopresentator MNM)

Op kamp met de Chiro moesten we een sketch doen. Samen met een leider voerde ik een fake eucharistieviering op. Heel leuk vond ik dat. Het was een vorm van entertainen. In die tijd zong ik samen met mijn vader in een kerkkoor. De liturgie, de rituelen, de symbolen, de wierookgeur, de Bijbel: het sprak me allemaal enorm aan. Ik zou kloosterbroeder worden. Het was de enige keer in mijn leven dat ik een idee had van wat ik later zou doen. Zelfs van wat ik nu professioneel doe, heb ik nooit gedroomd. Ik ben heel toevallig in het mediawereldje gerold. Presentator is een job die bij mijn persoonlijkheid past, maar een bewuste ambitie is het nooit geweest.

Nood aan structuur

Ooit bezocht ik de abdij van Averbode. Hoewel ik toen niet meer gelovig was, pakten de sfeer en de stilte die er heersten me. Het enige wat je als kloosterbroeder hebt, is jezelf. Eigenlijk best een fijn gevoel.

Toegegeven, ik ben te onrustig om zo'n kloosterleven te kunnen volhouden. Toch zoek ik soms de rust op. Ik heb nood aan structuur. Ik kan niet voortdurend met de chaos omgaan. Af en toe kan ik me compleet verliezen in een goed boek of in gemijmer in de natuur. Tot een schuldgevoel me overvalt omdat ik niets aan het doen ben.

Achteraf bekeken, ben ik blij met mijn katholieke verleden. Blij dat ik die kennis heb kunnen opzuigen. Christus blijft een fascinerende figuur, maar zijn leer heeft tegelijk een boel doden op het geweten. Het is toch onwaarschijnlijk dat één man in zo'n grote mate de geschiedenis heeft bepaald? Bovendien heeft de confrontatie met godsdienst mijn kritische geest aangescherpt. De jongeren van vandaag hebben niets meer om zich tegen af te zetten.

Op reis horen kerkbezoeken er nog steeds bij. Alweer omwille van de rust die ik er vind. Ook sta ik er telkens van versteld hoe ze vroeger met man en macht zo'n gigantisch gebouw konden neerzetten. Ik begrijp best waarom mensen geloven. Het geeft houvast. Godsdiensten bieden een totaalbeleving die je tegenwoordig nergens anders vindt.

(pvd)

22 oktober 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook