Collega's
Vorige

1 van 598

Volgende
Volgend artikel:

Zijn jouw collega’s ook jouw vrienden?

Pesten op het werk heeft 4 redenen

Pesten op het werk heeft 4 redenen
Met je ogen draaien als je collega wat zegt. Gaan lunchen zonder de nieuweling. Of valse geruchten vertellen. Er wordt, spijtig genoeg, nog te veel gepest op de werkvloer. Waarom toch?

Eén op zeven. Dat is het aantal mensen dat het voorbije jaar geconfronteerd werd met pesterijen op de werkvloer. Dat blijkt uit een bevraging van het sociaal secretariaat Liantis bij 8.302 werknemers. Dat zijn er niet meer maar spijtig genoeg ook niet minder dan de jaren voordien. Hoewel iedereen weet dat pesten níét kan, blijft het gebeuren. Waarom toch?

CHECK: Telewerk roept pesten op kantoor geen halt toe

Onzekerheid

Heel wat mensen denken dat pesters ‘gewoon’ dominant willen zijn, maar volgens de Nederlandse gedragsbioloog Patrick van Veen is het niet zo simpel. Hij schuift drie à vier grotere redenen naar voren.

Groepsvorming is daar één van. Komt er iemand nieuw in het gezelschap, dan hebben we de neiging om die persoon eerst wat te testen. Op zich hoeft dat niet negatief te zijn. Als je een vriendelijk gesprek aanknoopt, kan je achteraf dikwijls al een goede inschatting maken van wie de ‘nieuweling’ is. Maar sommigen hebben de behoefte om meteen duidelijke grenzen te stellen. ‘Jij bent nieuw hier, dus je gaat luisteren naar mij, de ancien.’

De tweede reden: onzekerheid vermijden. Het is niet zo vreemd dat werknemers zich bedreigd of onzeker voelen door de komst van een nieuwe collega. Pesten kan dan een manier zijn om met die onzekerheid om te gaan.

Neem nu een leerkracht die na de kerstvakantie zijn intrede maakt in een nieuwe klas. Stelt die van in het begin duidelijke grenzen en reageert die heel consequent op het gedrag van zijn leerlingen, dan komt het goed. Doet die het omgekeerde, dan is de kans groot dat het alleen maar bergaf gaat.

Lees ook: 1 op de 7 werknemers wordt gepest op het werk

Waarden en normen

Wat pesters nog drijft, is normstelling. Stel dat je collega niet echt aangenaam ruikt, wat doe je dan? Je kan je collega daar discreet op aanspreken, zonder hem of haar in verlegenheid te brengen. Maar je kan het ook duidelijk maken met opvallende en kwetsende gebaren of opmerkingen. Pas als de collega het ‘probleem’ aanpakt, zal het pesten stoppen.

Tot slot is groepsafbakening nog een reden om te pesten – al bestaat er natuurlijk geen enkele goede reden om te treiteren.

Buiten het werk kies je zelf welke mensen je toelaat in je leven en welke personen je liever op een afstand houdt. Aan de schoolpoort zullen er altijd mama’s of papa’s zijn waar je sneller naartoe zal gaan. Dat is oké. Maar op het werk moet je het doen met de mensen die er zijn. Bevalt een collega je niet? Dan loert het pesten om de hoek. Het is dan heel gemakkelijk om hem of haar niet mee te vragen voor de lunch.

Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

Stop de pesterijen

Als er sprake is van pesten, wordt er vooral gekeken naar het slachtoffer en de pestkop. Maar denk eraan dat het altijd een onderdeel is van een groepsdynamiek. De hele groep is verantwoordelijk.

Wil je pesterijen op de werkvloer voorkomen of tegengaan? Als pester is het belangrijk om te weten waarom je pest. Ben je eerder iemand die meelacht of het pesten negeert? Vraag jezelf dan af waarom je niets doet. Geen pasklaar antwoord? Dan is het hoog tijd om in actie te schieten.

Ontdek: Hoe omgaan met ergernissen op je werk?

(ZINNIG) - Bron: Liantis / Intermediair

26 mei 2023
Anderen bekeken ook