Faken bij het solliciteren … Wie denk je wel dat je bent?
Kun je werkelijk faken bij het solliciteren? Doen veel mensen dit? En worden die dan gesnapt? We vroegen het aan Cédric Velghe van VIGOR (UGent).
Ooit zal de economie opnieuw aantrekken. De bedrijven die daar het meest van zullen profiteren zijn diegenen die zich daar nu al op voorbereiden. En dat gebeurt, meent Rein De Cooman, hoofddocent HRM bij KU Leuven - Thomas More. “Ik zie nu al werkgevers het talent in kaart brengen dat ze nodig zullen hebben als onze economie een nieuwe start neemt. Hr speelt daar een belangrijke strategische rol in.”
De uitdagingen waarmee bedrijven kampen zijn immers niet min: de krapte op de arbeidsmarkt, de toenemende concurrentie tussen bedrijven, kandidaten die almaar mondiger en veeleisender worden, de technologie die niet stilstaat … Alles verandert steeds vlugger en bedrijven worstelen met die dynamiek.
Een gevolg daarvan is dat bedrijven steeds vaker de klemtoon leggen op de persoonlijkheid van een kandidaat, zegt Rein De Cooman. “Of iemand in de organisatie past, wordt belangrijker dan de ‘fit’ met een specifieke functie. Beschikt de kandidaat over de waarden en de principes die het bedrijf zoekt? Is die persoon breed inzetbaar?”
De vraag voor de toekomst is uiteraard hoe de antwoorden op die vragen kunnen ‘gemeten’ worden tijdens het selectiegesprek. De interesse voor methodieken die dat kunnen, stijgt alvast, merkt Rein De Cooman op.
Past ook in dat rijtje van nieuwe must haves: leervermogen “Kandidaten en werknemers met leervermogen zijn gegeerd omdat die personen het potentieel hebben zich voortdurend bij te scholen. In een krappe arbeidsmarkt waar nieuw talent soms moeilijk te vinden is, helpt dat bedrijven de kwaliteit van hun dienstverlening en producten op peil te houden met de bestaande werknemers.”
(wv)
17 mei 2013Kun je werkelijk faken bij het solliciteren? Doen veel mensen dit? En worden die dan gesnapt? We vroegen het aan Cédric Velghe van VIGOR (UGent).
Je kan je niet voorstellen wat je houding allemaal prijsgeeft over wie je bent en hoe je je voelt. Men noemt het dan ook niet voor niets je belangrijkste vorm van non-verbale communicatie.
Kaderleden hebben de hoogste werkdruk, technici de meest acceptabele.
Karen Clement werkt al bijna twintig jaar bij Telenet. Zo lang bij dezelfde werkgever blijven is vandaag niet evident, maar bij Telenet blijf je groeien. Samen met Joke Meuris blikt ze terug op een boeiend carrièrepad – waarvan het einde nog lang niet in zicht is.
In de zomer moet er iemand 'permanentie' houden op kantoor. Maar eigenlijk is hier niets te doen. Kunnen we niet beter sluiten?
Omdat voorkomen beter is dan genezen, zoomen we in op gezonde eetgewoontes die je kunnen helpen om de burn-out buiten de deur te houden.
De job van douanedeclarant blijkt moeilijk in te vullen. Hoe komt dat precies?
Je kunt ergens graag werken, maar je kunt ook een trotse ambassadeur voor je werkgever zijn. Dat is een wezenlijk verschil.
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...