Ben jij een optimist? Doe de test
Hoe zit het met de optimist in jou? Via deze vijf simpele checks kan je inschatten of jij al dan niet een optimist bent.
Hoe? Een stevige portie peptalk doet vaak wonderen. Die geef je niet door luid te schreeuwen of grootspraak te gebruiken, wel door gericht te luisteren en relevante dingen te zeggen.
Zit je collega in de put? Maakt hij zich zorgen over iets? Of ziet hij het even niet meer zitten? Om dat te weten, moet je in de eerste plaats goed luisteren. En je ogen open houden! Waar zijn de mensen rondom jou mee bezig? Zien ze er gemotiveerd uit, of net niet? Wie enkel met zichzelf bezig is, zal zoiets niet merken…
Lees ook: 6 tips om beter te luisteren
Soms hoef je niet eens een peptalk te geven om iemand aan te moedigen: het tonen van interesse kan al voldoende zijn. Vraag je collega of baas wat precies het probleem is. Luister en stel iedere vraag die bij je opkomt. Probeer het gesprek volledig over die ander te houden, grijp niet iedere mogelijkheid aan om het gesprek op jezelf te betrekken.
Bij het stellen van je vragen is het belangrijk om de kern van het probleem te ontdekken. Is je collega écht bang om voor zichzelf te beginnen, of is hij bang om te falen? Misschien heeft hij zich nog niet voldoende georiënteerd en weet hij gewoon nog te weinig over zijn mogelijkheden om met een gerust hart van start te gaan? Als je de kern van het probleem kunt bepalen, dan weet je ook precies hoe je in je peptalk een gevoelige, motiverende snaar kunt raken.
Empathie op de werkvloer: de voor- en nadelen
Heb je de kern van het probleem te pakken, dan is het tijd voor je inspirerende peptalk. Ga hierin uit van je op te beuren collega. Gebruik niet 'ik', maar 'jij'. Moedig hem of haar aan tot actie. Doe dit op een vriendelijke manier, maak duidelijk dat je jouw collega begrijpt en stel concrete stappen voor. Meer dan dat is een peptalk niet.
CHECK: De kracht van positiviteit op de werkvloer
Als het goed is, heb je door middel van jouw peptalk mensen in beweging gekregen: het balletje dat stil was komen te liggen, is weer beginnen rollen. Voelt goed, nietwaar? Maak van dit gevoel gebruik om ook jezelf weer op te peppen. Tijd om die onafgewerkte projecten af te ronden en de koe bij de horens te vatten.
Extra: 5 tips om beter te communiceren op de werkvloer
(kv) - Bron: hoedoe.nl
Hoe zit het met de optimist in jou? Via deze vijf simpele checks kan je inschatten of jij al dan niet een optimist bent.
Empathie is een positieve en mooie eigenschap die ook op de werkvloer waardevol kan zijn. Toch overdrijf je hier best niet mee want overdaad schaadt…
Teamwork makes the dream work! Op voorwaarde dat iedereen goed met elkaar kan samenwerken natuurlijk… Daarom: deze praktische tips!
Motivatie is soms ver zoek als we geconfronteerd worden met ingewikkelde opdrachten of moeilijke beslissingen. Toch hebben we dat vaak zelf in de hand.
Werkzoekenden met kennis van zaken en ervaring zijn gegeerde profielen. Maar steeds meer bedrijven zoeken vooral werknemers die ook emotioneel intelligent zijn.
De overgrote meerderheid van de jongeren vertoont symptomen van een burn-out, en niet elke werkgever speelt hier even goed op in...
Waarom is het zo belangrijk om je volledige zelf te zijn in de professionele omgeving waarin je dagelijks vertoeft? We trakteren op enkele tips om dat proces makkelijker te maken.
Op emoties hebben we weinig vat, maar ze hebben wel veel invloed op onze werkzaamheden. Hoe ga je daar best mee om?
Het binnenbrengen van positieve psychologie heeft een gunstige impact op de cultuur van een bedrijf. En deze 5 domeinen zijn daarbij cruciaal.