Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

Aanvullend pensioen nog te vaak een (bijna) lege doos

Pensioen vaak maar 40 procent van eindsalaris

Wie als werknemer een wettelijk pensioen krijgt, moet het volgens Assuralia vaak stellen met 40 procent van zijn laatste jaarsalaris. En grootverdieners krijgen nog minder.
#

Hoewel de meesten onder ons wel weten dat de wettelijke pensioenen in België bij de laagste van Europa horen - met uitzondering van de ambtenarenpensioenen - beseffen weinigen hoe nijpend het pensioenprobleem wel niet is, aldus verzekeringsfederatie Assuralia.

Vergelijking met laatste jaarloon

Heb je als werknemer een ‘gemiddeld eindsalaris' van 35.000 euro op jaarbasis, dan hou je daar slechts 40 procent van over. Strijkt een werknemer in zijn laatste jaar 75.000 euro of zelfs 100.000 euro op, dan moet hij als gepensioneerde genoegen nemen met respectievelijk 26 en 20 procent.

‘Als je vergelijkt met het gemiddelde loon van de totale loopbaan, krijg je andere cijfers en loopt dat op tot 60 procent. Maar de meeste werknemers kennen hun gemiddelde loon niet eens. De vergelijking met hun laatste jaarloon is veelzeggender', zegt voorzitter Philippe Colle.

Sparen voor aanvullend pensioen

Om het nijpend pensioenprobleem op te vangen, pleit ook Assuralia voor het versterken van de zogenaamde tweede pijler, waarbij werknemers via hun bedrijf sparen voor een aanvullend pensioen. Want de overheid heeft onvoldoende middelen om het wettelijk pensioen zelf te verhogen.

Volgens cijfers van de studiecommissie voor vergrijzing loopt het financieringstekort voor gezondheid, ziekte en pensioenen tegen 2050 op tot 21,5 miljard euro. ‘Dat is evenveel als het huidige gat in de staatsfinanciën', zegt Colle.

Bedrijven moeten daarom aangemoedigd worden om een aanvullend pensioenplan op te starten. Twee op de drie bedrijven hebben dat al gedaan, zo wijst een enquête uit, en de helft van de resterende ondernemingen is van plan dat te doen. Om dat proces te versnellen, vraagt Assuralia een progressieve verhoging van de bijdragen voor aanvullend pensioen en meer flexibiliteit voor loontrekkers om zelf extra stortingen te doen.

Bron: De Standaard – (nt) 

Grafiek gemiddeld brutopensioen per maand 10 februari 2010
Anderen bekeken ook