Langer werken maakt gelukkiger
65 procent van de Zweedse werknemers, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, voelt zich op het einde van hun carrière zeer gelukkig voelt.
Tot overmaat van ramp zullen zij - eens het zover is - ook tot 25% minder pensioen ontvangen dan de huidige generatie babyboomers die momenteel de arbeidsmarkt verlaten. Een allesbehalve rooskleurig toekomstbeeld, met andere woorden.
De verstrenging van de pensioenvoorwaarden, in combinatie met de economische crisis, zijn volgens Tito Boeri, directeur van het Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (INPS), de grote oorzaken van de hoge jeugdwerkloosheid (38%) in Italië.
Ook aan oudere werknemers wordt nu immers gevraagd om langer te blijven werken om een volwaardig pensioen te krijgen. Die maatregel blokkeert tegelijk natuurlijk de intrede van nieuwe werknemers (lees: jongeren) op de arbeidsmarkt.
En die situatie is vrij uitzichtloos als je weet dat Italië een van de oudste bevolkingen van de EU heeft. Tegen 2030 zal 1 op elke 4 Italianen ouder zijn dan 65. Op dit moment gaat dan ook 15% van alle inkomsten van de staat naar de financiering van pensioenen.
(kv) - Bron: Express.be
25 augustus 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
65 procent van de Zweedse werknemers, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, voelt zich op het einde van hun carrière zeer gelukkig voelt.
Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Om met pensioen te kunnen gaan, zullen Australiërs tot hun 70 jaar moeten werken. Dat maakte de minister van Financiën Joe Hockey begin mei bekend.
Vanaf 2030 zullen we pas op ons 67ste met pensioen kunnen gaan. En toch: met deze 9 tips kan het lukken om je collega’s sneller uit te zwaaien.
De wettelijke pensioenleeftijd voor werknemers in de privésector bedraagt 65 jaar, en je kunt van een volledig pensioen genieten na een loopbaan van 45 jaar.
In vergelijking met de voorbije vier jaar is het loon van de technicus met ruim 15% toegenomen, blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Een overzicht...
Hoe je het ook draait of keert, kleding kan je carrière beïnvloeden. Positief of negatief: de medaille heeft twee kanten in dit verhaal...
Voor de werkgever blijft het mobiliteitsvraagstuk vaak complex en niet eenduidig. Linde (Redopapers) en Pieter (Pleegzorg Oost-Vlaanderen) tonen elk vanuit hun ervaring aan waarom autodelen in de lift zit.
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.