Hoeveel salaris krijg je als starter?
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
“Die feedback krijgen we constant van werkgevers”, zegt Jelle Van Impe van het matchmakingplatform voor studenten en werkgevers Studaro. “Young Grads hebben een onbevangen blik waarmee ze snel laten horen dat iets beter kan. Ze willen impact en resultaat. Vindingrijke millennials zetten dingen in beweging – op een doordachte manier, want dat horen we ook van werkgevers.”
Bedrijven die Young Graduates aanwerven, bewijzen zichzelf dus een dienst. Meteen de raison d’être voor Studaro, de Gentse start-up die opgericht werd om bachelors en masters in hun laatste jaar vlotter toegang te bieden tot de arbeidsmarkt. “Wij schakelen hen in tussen de twee en de vijf dagen per week binnen hun studiegebied. Vanuit zo’n studentenjob verkennen ze hun interesses op de arbeidsmarkt en komen ze erachter waar ze hun eerste stappen als Young Graduate of in hun eerste job willen zetten.”
Waar vind je vooral Young Grad trajecten? “Sales en IT”, zegt Jelle Van Impe beslist. “Niemand vindt IT-talent maar wij hebben het met hopen in onze database. Daar zie je echt een mismatch tussen vraag en aanbod. Maar het aanbod is breed. Werkgevers met wie we samenwerken omvatten zowel overheid als multinationals, start-ups en kmo’s. Nespresso, Luminus, Engie… allemaal klanten. Maar evengoed kan de start-up om de hoek hulp nodig hebben.”
Belangrijk is dat je als Young Grad kiest voor een traject waar je je ambitie kan waarmaken”, zegt Jelle Van Impe. “Millennials willen impact creëren. Ook collegialiteit vinden ze belangrijk. Net als uitzicht op bijleren en uitdagingen. Een IT student die kan coderen in Javascript wil kunnen doorgroeien tot ReAct developer en wil daarin begeleid worden. Een mentor is er vaak ook, al is dat bij kmo’s minder courant. In de praktijk zie je die vooral in grotere bedrijven.”
Studaro werd zelf opgericht door drie studenten en is nu bijna drie jaar ver. “We communiceren meestal gewoon via Whatsapp of Messenger. Kandidaten krijgen ook niet het gevoel dat ze een nummer zijn: we spreken hen aan bij de voornaam, je moet niet eerst op sollicitatiegesprek komen… Op termijn willen we een hele dienstverlening rond traineeships uitbouwen en een Studaro Academy oprichten. We hebben al partnerships met universiteiten en hogescholen, dus we bouwen aan ons netwerk. Voorlopig vooral vanuit onze vestiging in Gent en ook vanuit Brussel, voor de internationale aanwezigheid daar.”
Telenet Young Graduate Julie Lateur studeerde TEW (UGent) en deed er nog een jaartje general management bij aan de Vlerick Business School. “Ik wilde een startersjob in een groot bedrijf met veel middelen, de ruimte om te leren én het product moest me aanspreken.”
“Ik leerde Telenet dan kennen via een jobbeurs”, vertelt Julie. “Bij Telenet is een Young Graduate traject geen klassiek traineeship waarbij je wisselt van afdeling. Ik merkte op een jobbeurs van Vlerick dat veel studenten dat onderscheid niet maken. Bij Telenet ben ik als Young Grad gestart in een volwaardige job met verantwoordelijkheid en heel veel ondersteuning. Tegelijk komen er training, projecten en presentaties bij. Daar ligt het verschil met een gewone functie. Ik wil de bredere business impact begrijpen. Ook daar is een Young Grad positie ideaal voor.”
“In september ben ik met een 35-tal andere Young Grads gestart voor het traject van twee jaar. Omdat je meteen in je team terechtkomt, werk je vanaf dag één vooral samen met ervaren collega’s. Tijdens specifieke Young Grad modules ontmoeten ze mekaar wel weer. Telenet is een leuk bedrijf en het is aan jezelf om te exploreren en te ontdekken wat je graag doet. Durven vragen en doen, je horizon verbreden en betrokken raken: dan komt de rest vanzelf. Dé meerwaarde van een Young Grad programma is ondersteuning en training. Dat je binnen de organisatie meer in de kijker loopt dan in een gewone startjob, is ook mooi meegenomen.”
(Wieland De Hoon)
11 maart 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
Heb jij een vlotte babbel? En ben je goed met cijfers? Dan heb je alles in huis om het te maken als verkoper. Maar welk loon mag je dan verwachten?
Ondanks pogingen om het bestaan van typische vrouwen- en mannenberoepen te doorbreken, blijven er opmerkelijke verschillen bestaan...
Als young graduate krijg je volop leer- en ontplooiingsmogelijkheden én vind je steeds vaker een traject dat jou op het lijf geschreven is. Zeker bij Attentia.
Bedrijven zijn meer en meer overtuigd van het nut en de waarde om jongeren aan boord te halen en erin te investeren. Zo ook Xylos...
Het Limburgse bouwbedrijf Democo gooit een nieuw wapen in de strijd om getalenteerde medewerkers in te lijven...
Arvesta ontwikkelde een specifiek programma om young graduates een vlotte start te geven. Annelien Van Gorp volgt het programma als eerste.
Wie dit jaar in mei zijn verlof sluw inplant, heeft 21 vrije dagen. En die ‘meesterzet’ kan je realiseren door 10 verlofdagen (strategisch) in te plannen.
Noël vierde zijn twintigjarig jubileum bij Fluvius met een opstap naar zijn nieuwe functie: teamleider netten.