5 onwaarheden bij je zoektocht naar een job
Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
Wie net van de schoolbanken komt, is ongetwijfeld door het dolle heen. Geen dikke cursussen meer om te doorploeteren, geen examens die je hart op hol doen slaan. Maar vrijwel onmiddellijk donder je van die roze wolk als je mama je vraagt: ‘ben je al met alles in orde’? Met deze handige checklist is ‘ja’ antwoorden heel simpel.
Als je van de schoolbanken komt, is het logisch dat je zo snel mogelijk aan de slag gaat. Een van de tewerkstellingsdiensten in ons land helpt je daar maar wat graag bij. Zo organiseren ze opleidingen waarin je je verder kunt ontplooien en matchen ze werkzoekenden met hun vacatures. Waar kun je terecht?
Wil je nog even profiteren van je vrijheid? Stel je inschrijving dan zeker niet uit. Als je één jaar nadat je bent afgestudeerd nog geen werk hebt, en jonger dan 25 bent, heb je recht op een inschakelingsuitkering. Let wel: je krijgt na je inschrijving vijf opdrachten (denk maar aan het opstellen van je cv) die je binnen de maand afgewerkt moet hebben. Hou daar dus zeker rekening mee.
Heb je binnen het jaar een job gevonden? Dan word je automatisch uitgeschreven bij de tewerkstellingsdienst.
Go for happy! Start hier je zoektocht naar je eerste job!
Wie in de beroepsinschakelingstijd zit en jonger is dan 25 jaar blijft sowieso verzekerd bij het ziekenfonds van zijn of haar ouders. Maar als dat niet het geval is, moet je een eigen ziekteverzekering afsluiten. Zo krijg je niet alleen een deel van je dokters- en apothekerskosten terug, maar heb je vaak ook recht op een gedeeltelijke terugbetaling van je bril, sportactiviteiten, een bezoek aan de psycholoog of de diëtist, …
Geen idee waar te beginnen? We zetten de ziekenfondsen even op een rijtje:
Meestal kiezen jongeren dezelfde mutualiteit als hun ouders, maar dat is niet altijd voordelig. Alles hangt af van je eigen leven. Draag je lenzen, ga je graag op reis en ben je een fervente sporter? Dan kijk je best welk ziekenfonds de grootste terugbetaling voorziet als het gaat om oogzorgen, reisvaccinaties en sportabonnementen.
Vergeet ook geen hospitalisatieverzekering af te sluiten, tenzij je zicht hebt op een job en zo’n verzekering in je loonpakket zit.
FAQ: Alles wat je moet weten in je eerste job...
Je medische kosten zijn intussen gedekt, maar wat als je per ongeluk de televisie van een vriend kapot maakt of de brievenbus van de buren omverrijdt? Daarvoor heb je een familiale verzekering nodig. Die dekt de kosten wanneer je schade berokkent aan derden. Zo’n verzekering is niet verplicht, maar kan je wel een hoop kopzorgen besparen.
Let wel: als je nog bij je ouders woont, val je automatisch onder hun familiale verzekering. Pas als je plannen hebt om alleen te gaan wonen, is het niet slecht om eens bij een verzekeringsmakelaar aan te kloppen.
Bekijk ook onze e-gids: Klaar voor je eerste job!
Je weet vast wel dat je ouders een financieel duwtje in de rug kregen om je groot te brengen. Dat noemde men tot 2019 het ‘kindergeld’, maar valt nu onder de noemer 'Groeipakket’. Eens je afgestudeerd bent, kun je prima zelf op eigen benen staan en heb je bijgevolg geen recht meer op dat kindergeld. Laat dat even weten aan het kinderbijslagfonds.
Doe je dat niet? Als je ouders nadien nog geld ontvangen, kan het fonds dat terugeisen. Vraag dus na welke dienst het kindergeld uitbetaalt, of neem een kijkje op de website van de Vlaamse overheid. Hou zeker het rijksregisternummer van je ouders bij de hand!
Pas afgestudeerden die aan de slag zijn, hebben meestal nog geen recht op vakantiedagen. Dat wordt namelijk berekend op het aantal gewerkte dagen van het jaar voordien. Maar wie jonger is dan 25 jaar en minstens een maand heeft gewerkt in het jaar dat ie afstudeerde, heeft wel recht op jeugdvakantie. Een aanvraag indienen kan bij de RVA.
Extra: Word ik betaald als ik jeugdvakantie neem?
Check, check, check? Dan ben je hélemaal klaar om aan het volwassen leven te beginnen.
(dt/em) - Bronnen: Planet Talent, BrightPlus, WikiFin, WatWat en Vlaanderen.be
22 januari 2021Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
Wat als… je hart ligt bij een studierichting die niet leidt tot jobs met veel openstaande vacatures? We vroegen het aan 3 jonge kunstenaars...
Een pas afgestudeerde bachelor of master zonder ervaring grondig inwerken, is goed voor een frisse blik op de bedrijfsprocessen.
Starters zijn ongetwijfeld het zwaarst getroffen door de hele coronacrisis, maar er is absoluut geen reden tot paniek. Enkele tips...
Hoeveel bedraagt de gemiddelde loonverwachting bij de start van de eerste job voor (advanced) masters? Een overzicht...
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...
Pas afgestudeerd? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen de meest courante business support functies.
Of je nu opnieuw op de arbeidsmarkt terecht komt, of dat je op zoek gaat naar je eerste job, het proces van het zoeken naar werk kan soms ontmoedigend zijn.
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...