Kan ik een opleiding volgen tijdens mijn beroepsinschakelingstijd?
Heeft het volgen van een opleiding tijdens die beroepsinschakelingstijd invloed op de duur ervan?
Je bent afgestudeerd. In theorie ben je student af en mag je geen studentenjob meer uitoefenen. Gelukkig krijg je als schoolverlater een uitzondering. Studeer je af in juni of tijdens de zomermaanden? Dan mag je nog tot en met 30 september dat jaar als jobstudent werken tegen verminderde sociale bijdragen. Zette je je studie voortijdig stop en schreef je je in als werkzoekende? Dan kan je niet meer werken als jobstudent.
Extra: 5 tips om snel een studentenjob te vinden
Als schoolverlater kan je in de zomermaanden dus nog een centje bijverdienen voor je begint aan het echte werkleven. Let er wel op dat je de limiet van 600 uren niet overschrijdt.
Doe je dit wel? Dan moet je de normale bijdragen voor sociale zekerheid betalen. Als student moet je geen belastingen betalen op je inkomsten. Tenzij je op jaarbasis meer verdient dan 14.514,29 euro (aanslagjaar 2024). Dan bestaat de kans dat je ouders meer belastingen moeten betalen omdat je niet meer als ‘ten laste’ van hen wordt beschouwd.
Lees ook: Hoe lang mag je als jobstudent werken?
Ga je na afloop van je studentenjob onmiddellijk bij dezelfde werkgever aan de slag? Dat kan. De enige voorwaarde is dat de aard van je gewone job duidelijk verschilt van die van je studentenjob. Het is niet de bedoeling dat je studentenjob dient als een proefperiode voor de gewone job.
Als schoolverlater moet je je inschrijven als werkzoekende. Zo krijg je recht op een inschakelingsuitkering nadat je een beroepsinschakelingstijd (vroeger: wachttijd) hebt doorlopen. Ongeacht je leeftijd bedraagt de beroepsinschakelingstijd 12 maanden. Heb je na die periode nog geen job gevonden? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering.
Studentenjob FAQ: alles wat je moet weten
Je studentenjob kan een impact hebben op de duur van de beroepsinschakelingstijd. Zo tellen je dagen als jobstudent vanaf 1 augustus ook mee voor de beroepsinschakelingstijd.
Op zoek naar een leuke studentenjob? Bekijk het huidige vacatureaanbod
(es/em) - Bronnen: Vlaanderen / Student at Work / Guido
1 januari 2024Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Heeft het volgen van een opleiding tijdens die beroepsinschakelingstijd invloed op de duur ervan?
Bij het opstellen van je CV is het niet altijd makkelijk om je tijdens studentenjobs opgedane ervaringen op een nuttige manier te vermelden.
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
De populairste studentenjob? Dat is dit jaar de kassier, zo blijkt uit een rondvraag van Randstad. En de rest van de ranking?
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...
Als jobstudent werken... kan dat zomaar? Zijn er voorwaarden? En hoeveel word je betaald? Op al deze (en op nog veel meer) vragen, geven we een antwoord!
11,62 euro bruto per uur is het gemiddelde loon in een studentenjob.
Afgestudeerd! Je zet je eerste stappen op de arbeidsmarkt. Maar… waar moet je allemaal rekening mee houden? Onze FAQ bundelt de antwoorden op al jouw vragen...
Je wil je cv natuurlijk zo volledig mogelijk aanvullen. Loont het om ook elke studentenjob te vermelden? Dat lees je hier.