Van je hobby een winstgevend beroep maken
Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Er zijn tal van studierichtingen waarin een diploma zelfs geen vereiste is om een arbeidscontract te mogen tekenen. Bedrijven met knelpuntberoepen staan al jaren voor het afstuderen met een lucratief arbeidscontract te zwaaien. Heel wat studenten laten hun studiekeuze dan ook bepalen door de werkzekerheid die wordt geboden als het volledige lessenpakket met succes is doorworsteld. Of ze het graag doen, is dan bijzaak.
Maar het kan ook anders: studenten die heel bewust opteren voor een richting die hen uitermate boeit. Later werk vinden, is van ondergeschikt belang en wordt beschouwd als een uitdaging van het moment. Zoals de studenten van kunstrichtingen. Of is dat een misvatting?
“De kunstopleidingen aan de PXL bereiden de studenten wel degelijk voor op het inzetten van hun talent in een professionele omgeving”, zegt opleidingshoofd Erica Cselotei van de PXL-MAD School of Arts. “De samenstelling van het curriculum en de begeleiding vormen een goede introductie voor een breed spectrum van beroepen waarin creativiteit en ‘out of the box’ denken belangrijk zijn. We zien vaker dat bedrijven meer kijken naar het talent dan naar het diploma, en dat opent evenwaardige kansen op de jobmarkt voor onze alumni.”
Studenten bevestigen dat, al blijft de omschakeling geen evidentie. “Kunst studeren is blikverruimend”, weet Roel Vandermeeren, die vorig jaar afstudeerde in de richting Vrije Kunsten-Schilderkunst. “In een kunstopleiding leef je tussen studie en praktijk, waarbij je vele facetten krijgt aangeleerd. De missie is vervolgens om je te stimuleren tot autodidact, want eens de schooltijd voorbij is zal je alles zelf moeten doen. Natuurlijk is het de bedoeling dat deze opleiding je hierop voorbereidt. Maar als je geen discipline hebt en niet hard wil werken, zal het onmogelijk zijn om kwalitatieve kunst te creëren, én hier nog eens van te leven.”
“De kunstwereld is een zeer harde wereld. Voor een student is het verleidelijk om een verkoopbaar product te maken, waarbij de essentie van de kunst verwatert. Alleen door jezelf te omringen met mensen van de bovenste plank, met veel professionele ervaring, maak je een kans om als jonge kunstenaar op eigen benen te staan in onze hedendaagse maatschappij.”
(links) Een werk van Roel Vandermeeren, die vorig jaar afstudeerde in de richting Vrije Kunsten-Schilderkunst. (rechts) Anouck Kuyckx startte een eigen webshop in handtassen.
Het gebeurt ook dat er eerst werk wordt gezocht, om daarna de studies van het hart ermee te combineren en zo in de gedroomde richting te evolueren. “Na al werkzaam te zijn geweest binnen het werkveld visuele communicatie, wilde ik mijn kennis graag verdiepen door een master Grafisch Ontwerp aan PXL-MAD School of Arts”, vertelt Janneke Janssen, die 1,5 jaar geleden haar diploma behaalde.
“Dit heeft me niet alleen de gewenste verdieping gebracht in mijn praktische werk, maar ook de aanzet gegeven tot het aangaan van een doctoraat. Daarnaast kwamen er dankzij samenwerkingen binnen het schoolnetwerk, diverse tentoonstellingen en prijzen voort. Voor mij het ideale parcours.”
Voor Anouck Kuyckx verliep de overstap van de schoolbanken naar het professionele circuit vlekkeloos. “Mijn masterdiploma aan de PXL Mad School of Arts opende voor mij veel deuren. Zo kreeg ik meermaals de kans om deel te nemen aan wedstrijden, events en tentoonstellingen met mijn werk. Ook startte ik tijdens mijn masterjaar een eigen webshop om mijn collectie (in handtassen) aan het grotere publiek te kunnen aanbieden. Na een bijkomende lerarenopleiding kon ik meteen aan de slag als leerkracht in de beeldende kunsten.”
(Kurt Meers)
6 maart 2020Van een ambacht overstappen naar een rendabele economische activiteit is geen evidentie.
Ruim 350 jaar na zijn dood is Peter Paul Rubens nog altijd springlevend. Maar wat kun jij voor je carrière leren van Rubens?
Antiquaar lijkt een wat bestoft beroep, maar is het dat ook? En hoe werkt het? Enkele do’s en don’ts op een rij.
Leven we binnenkort in een wereld zonder jobs waar nog slechts 20% van de mensen actief is? Of zijn er grenzen aan de robotisering van arbeid?
Voel jij je ook af en toe onzeker op het werk? Weg met die twijfel! Met deze tips kom je steeds zelfzeker over.
Zaalmedewerkers in een museum doen veel meer dan toezien op de goede orde. In het Leuvense museum M zijn het publieksbegeleiders.
Lijkt succes je vaak een ver-van-mijn-bed-show? Hoeft niet! Met deze tips haal jij die felbegeerde promotie binnen of die job waar je van droomt.
Het is hun passie voor kunst die hen drijft. Maar kunnen ze van die passie ook hun broodwinning maken? Jobat vroeg het aan 3 kunstenaars.
Vandaag de dag zit iedereen op social media. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk je. Maar hoe vertel je dat aan je baas?