Net afgestudeerd
Vorige

1 van 166

Volgende
Volgend artikel:

Een goed salaris van bij de start? Dan moet je in deze sectoren zijn

Pas afgestudeerd en aan de slag: een ingenieur, kinesist en muzikant

“Ik ben altijd al geboeid geweest door het menselijk lichaam. Ook masseren vond ik een leuke bezigheid.” (Atka Sobota, kinesist)
Ze zijn jong en afgestudeerd. Klaar om van hun leven iets te maken. Maar zijn ze ook klaar voor de arbeidsmarkt? Jobat ging polsen bij drie jonge mensen die net hun diploma op zak hebben: een ingenieur, een kinesist en een muzikant.
“Ik ben altijd al geboeid geweest door het menselijk lichaam. Ook masseren vond ik een leuke bezigheid.” (Atka Sobota, kinesist)

Atka Sobota, 25 jaar
Opleiding: Master kinesitherapie
Beroep: Kinesist
 

Van jongs af aan een boontje voor kine

Al als jong meisje voelde Atka zich aangetrokken tot de job van kinesist. Ze herinnert zich nog hoe ze als tiener gefascineerd kon kijken naar al die toestellen in de praktijkruimte van een kinesiste met wie haar ouders bevriend waren. “Het heeft niemand echt verwonderd dat ik voor de studierichting kinesitherapie gekozen heb. Ik ben altijd al geboeid geweest door het menselijk lichaam. Ook masseren vond ik een leuke bezigheid. Vandaag ben ik er echter achter dat kinesitherapie veel meer is dan dat. In essentie is het mensen aan de hand van geschikte bewegingsoefeningen helpen bij hun revalidatieproces. Het is dan ook precies dat wat me veel arbeidsvreugde geeft.”

Stage op de afdeling neurologie

Sinds juli is Atka afgestudeerd als kinesiste met als specialiteit neurologie. Tijdens de zomermaanden liep ze stage op de afdeling neurologie van Gasthuisberg. “Het herstel van neurologische processen kan veel tijd in beslag nemen. Als kinesiste geeft dat je de kans om een langetermijnrelatie op te bouwen met je patiënten. Een paar weken geleden begeleidde ik een man die aan het herstellen was van een hersenbloeding. Het was een langzaam proces, waarbij we hem elke dag nieuwe oefeningen gaven om z’n spieren te activeren. Toen hij er na vele oefeningen uiteindelijk in slaagde om opnieuw recht te staan, had hij tranen van geluk in z’n ogen. Zo’n moment vergeet je niet.”

Je kennis aanscherpen

En hoe kijkt Atka naar de toekomst? Wordt het een lange zoektocht naar de geschikte baan? “Na mijn stage is mijn zoektocht naar een job in een stroomversnelling terechtgekomen. In het ziekenhuis waar ik stage liep, heb ik de kans gekregen om iemand te vervangen die met zwangerschapsverlof is. Daarnaast ben ik ook actief als zelfstandige in een kinepraktijk. Mijn dagen zijn dus meer dan goed gevuld. Ik stel vast dat de multidisciplinaire omgeving van een ziekenhuis me erg bevalt. Je werkt er met veel mensen samen en dat geeft je de kans om je kennis voortdurend aan te scherpen. Of ik ooit mijn eigen zelfstandige praktijk wil? Misschien wel. Maar eerst wil ik zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen. De toekomst zal dan wel uitwijzen welke richting mijn loopbaan uitgaat.”

Lucas Heytens
Lucas Heytens, 23 jaar
Opleiding: Master in de muziek (specialiteit piano en slagwerk)
Beroep: Pianist
 

Vanuit een liefde voor muziek

Lucas was zeven jaar toen hij de grote liefde van zijn leven ontdekte. “Ik zag een groep muzikanten in een televisieprogramma met veel overgave de marimba spelen. Hun samenspel maakte zo’n indruk op mij dat ik toen al wist dat ik in hun voetsporen wilde treden. Het heeft eventjes geduurd voor ik mijn ouders kon overtuigen dat muziek de richting van mijn leven en dus ook mijn opleiding zou bepalen. Maar toen ze eenmaal wisten dat ik het meende, hebben ze me voluit gesteund.” Lucas volgde een muzikale opleiding in het Lemmensinstituut (nu LUCA School of Arts). Het waren jaren van intensief oefenen en elke dag je muzikale talenten naar een hoger niveau tillen. Vandaag is Lucas afgestudeerd als master in de muziek, met als specialiteiten piano en slagwerk.

Muzikaal talent helpen schitteren

Als Lucas over zijn keuze voor muziek vertelt, dan hoor je dat hij met z’n hart spreekt. “Tijdens m’n opleiding heb ik nooit echt stilgestaan bij de vraag welke arbeidsperspectieven m’n diploma me zou bieden. Eens ik afgestudeerd was, heb ik me die vraag natuurlijk wel gesteld. Ik ben dan beginnen solliciteren bij meerdere muziekscholen. En kijk, vandaag kan ik aan de slag als muziekleraar in Haasrode en als pianobegeleider in Zaventem. Die laatste job ligt me nauw aan het hart. Ik vind het fijn om als pianist muzikanten te begeleiden die hun examen afleggen. Vooral omdat je door de juiste begeleiding hun muzikaal talent kan helpen schitteren.”

Een muzikale droom realiseren

Lucas klinkt tevreden over zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. “Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat je als muzikant in de eerste plaats muziek wil spelen. Op een podium staan en mensen laten genieten van je optreden, dat is voor mij het opperste genot. Maar dat neemt niet weg dat ik voldoening krijg van lesgeven. Ik wil m’n leerlingen niet alleen meegeven hoe ze een instrument kunnen beheersen en er mooie klanken mee kunnen voortbrengen. Ik wil hen ook laten ontdekken welke vreugde muziek je kan geven. Een droom die ik nog wil realiseren is het elektroproject dat ik samen met een vriend aan het opzetten ben. We willen een show brengen waarin elektromuziek en special effects elkaar versterken. Als we daar binnenkort mee door Vlaanderen kunnen trekken, dan mag je gerust stellen dat een droom in vervulling is gegaan.”

Jorn Witters
Jorn Witters, 23 jaar
Opleiding: Master biomedical engineering
Beroep: ingenieur
 

Instrumenten om patiënten te helpen

Jorn heeft even getwijfeld voor welke studierichting hij zou gaan. Zowel de richting burgerlijk ingenieur als geneeskunde trok hem aan. “Uiteindelijk heb ik voor ingenieur gekozen, mede door mijn uitgesproken interesse voor instrumenten en machines. Toen ik erachter kwam dat er een opleiding biomedical engineering bestaat, heb ik geen seconde geaarzeld. Dit was voor mij de ideale match om als ingenieur mee te werken aan de ontwikkeling van medische instrumenten om patiënten te helpen. Het onderwerp van m’n thesis was dan ook een 3D-model waarmee je de conditie van hartslagaders kan bekijken en voorspellen.”

Managementopleiding

In zijn opleiding leerde Jorn hoe hij voor bepaalde problemen mechanische oplossingen kan formuleren. “Die inzichten zou ik graag toepassen in de medische wereld. Neem nu bijvoorbeeld heup-, knie- en schouderprothesen. Door het design kan je die verder optimaliseren, zodat je de bewegingsmogelijkheden van patiënten kan verruimen. Het is aan dit soort projecten dat ik als ingenieur wil meewerken”, stelt hij. “Ik heb alvast besloten om een opleiding algemeen management te volgen aan de KU Leuven. Het zal me helpen het reilen en zeilen van ondernemingen te begrijpen en als ingenieur nog beter in te spelen op hun noden.”

Fascinatie voor robotchirurgie

Volgend jaar wordt een cruciaal jaar voor Jorn. Zijn managementopleiding gaat hij combineren met een stage. Hiervoor is hij op zoek naar een stageplek in een bedrijf in de medische sector. “Nu komt het erop aan wat ik geleerd heb, te toetsen aan de realiteit. Ik ben ervan overtuigd dat ik hierdoor m’n kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.” Een stageplaats binnen de robotchirurgie ziet Jorn helemaal zitten. “Dankzij gesofisticeerde machines zijn we vandaag zo ver geëvolueerd dat we insnijdingen in het lichaam zo klein kunnen maken dat ze drie keer zo snel genezen dan vroeger. Dat is toch een gigantische stap voorwaarts. Het is aan dat soort ontwikkelingen dat ik wil meewerken en waarvoor ik nog een extra jaar ga studeren.”

(nd) 

14 oktober 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook