Thuiswerken
Vorige

1 van 278

Volgende
Volgend artikel:

Thuiswerk heeft veel voordelen, maar één springt eruit

‘Parking in Antwerpen geruild voor flexibele werkplek in Genk’

Sofie Duchateau: "Sneller een aanknopingspunt met mensen van eigen streek." Christa Jouck: "Co-working is populair door de krapte op de arbeidsmarkt."
Als je kiest voor een job die ver van je woonplaats ligt, ga je dan iedere dag de files trotseren of je vestigen in de buurt van je werkplek? Ben je van plan dit lang vol te houden of zal je na verloop van tijd kiezen voor een professionele switch naar de Heimat? Of zoek je een flexibele kantoorruimte waar je dichtbij huis kan werken voor een baas die minstens 100 kilometer verder zijn hoofdkwartier heeft? Het zijn allemaal vragen die naar boven komen in de moeilijke oefening voor een ideale work-life balance. Dat getuigen Sofie Duchateau (Connect Human Capital) en Christa Jouck (Officenter).
Sofie Duchateau: "Sneller een aanknopingspunt met mensen van eigen streek." Christa Jouck: "Co-working is populair door de krapte op de arbeidsmarkt."

"Ik ben al tijdens mijn studies in Antwerpen verzeild geraakt en heb daar ook mijn eerste job gevonden", vertelt Sofie Duchateau. "Ik ben er dus 'blijven plakken', zoals dat heet. "Mijn huidige werkgever, Connect Human Capital, heeft ook het hoofdkantoor in Antwerpen. Omdat ik voor het werk naar klanten in heel Vlaanderen moet rijden, woonde ik aanvankelijk ook tussen Antwerpen en Brussel. Maar door omstandigheden ben ik dan terug naar de vertrouwde omgeving in Limburg verhuisd. Vanuit Bilzen pendelde ik twee jaar lang naar Antwerpen. Aanvankelijk duurde een enkele rit zowat een uur, nu moet je minstens 1,5 uur tot 2 uur rekenen. Dus soms 4 uur per dag in de wagen... Ik mocht van mijn werkgever een dag per week thuis werken, maar dat woog niet op tegen de nadelen van de files."

Parking

En dus moest er een oplossing komen. "Die vond ik in C-Mine Crib, waar flexibele werkplekken worden verhuurd en er een fijne, open sfeer heerst tussen de bedrijven die zich daar gevestigd hebben", legt Sofie Duchateau uit. "Het was nog alleen een kwestie van mijn baas te overtuigen om hier een budget voor vrij te maken. Het bleek echter snel in kannen en kruiken. Onze firma huurt namelijk een parkeerplaats voor iedere medewerker in Antwerpen en door die op te geven, kon het het bedrag besteed worden aan mijn werkplek in Genk."

Iedereen gelukkig dus. "Inderdaad, want ik moet nu nog geen half uur rijden en voel me hier thuis in de leuke, inspirerende werkomgeving. Er zijn nog steeds afspraken in heel het land, en één keer per week ga ik naar het hoofdkantoor in Antwerpen, maar toch is de belasting nu veel minder groot."

Sofie looft de sociale contacten die werken in eigen regio met zich meebrengt. "Je kan niet zeggen dat de mentaliteit hier beter of slechter is, maar je hebt in gesprekken sneller een aanknopingspunt, doordat je naar dezelfde school bent geweest of elkaar ook privé al eens tegen het lijf loopt. Als je bijvoorbeeld in dezelfde stad woont, is het makkelijker om te carpoolen naar een evenement."

Krapte

Als we Christa Jouck van Officenter bellen, is ze aanwezig op Coworking Europe, een internationale conferentie in Dublin over flexibele werkplekken. "Het concept van co-working wint overal ter wereld aan populariteit", vertelt ze. "Werken in eigen regio is een heel actueel thema om diverse redenen. De fileproblematiek is de meest gekende. Mensen die dagelijks naar Antwerpen of Brussel moeten pendelen weten er alles van. De belangrijkste reden waarom flexibele kantoorruimte wordt gehuurd, is vandaag de krapte op de arbeidsmarkt. Wie goede medewerkers wil vinden of nieuwe high potentials wil aantrekken, zal een aanbod moeten formuleren waar een goede work-life balance een essentieel deel van uitmaakt.”

Kerktoren

Volgens Christa Jouck is co-working niet alleen populair door de nabijheid van de eigen woonplaats. "We zien dat heel wat mensen sowieso veel in de auto moeten zitten om klanten, prospects en leveranciers te bezoeken. Ze boeken niet alleen flexibele werkruimte in hun eigen regio, maar ook in streken waar ze een aantal afspraken kunnen bundelen. Zo merk ik dat Limburgers, die vanuit Officenter Hasselt opereren, ook regelmatig in bijvoorbeeld Vilvoorde of Aartselaar een ruimte reserveren. Op die manier verhogen ze niet alleen hun efficiëntie, maar ontstaat er een mooie kruisbestuiving met zakenmensen uit andere regio's en sectoren. Het verruimen van je netwerk maakt de business aangenaam, en dat is een mooie aanvulling voor zij die gewoon zijn om alleen 'onder de kerktoren' hun werk te doen."

(km) 

Jongedame op de fiets

“Mensen willen efficiënt kunnen werken, dichtbij huis of dichtbij hun klanten. Als er te weinig tijd overblijft om aan familie en hobby's te spenderen, haken werknemers af. Dat fenomeen zie je overal in wereld opduiken, zeker op plaatsen waar de arbeidsmarkt is opgedroogd en het knokken is om de beste elementen op je payroll te krijgen." 10 november 2017
Anderen bekeken ook