Waarom te hard werken geen zin heeft
Veel mensen werken zich kapot en hebben geen tijd om te zorgen dat hun werk zichtbaar wordt voor hun baas of hun netwerk. Maar hard werken heeft geen zin...
Belgische werknemers zijn in het algemeen tevreden over hun work-lifebalans. Acht op tien zegt werk en privé goed te kunnen combineren.
Hiermee scoren we beter dan de ons omringende landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Enkel Nederland scoort nog iets beter met 86% tevredenheid. Veel heeft te maken met keuzevrijheid en flexibiliteit. Zo zijn acht op de tien Belgische werknemers tevreden over de flexibiliteit die ze krijgen om hun vakantie te bepalen.
Deze percentages liggen nog vrij laag in vergelijking met de ons omringende landen. Zo zegt 47% van de Britten en 44% van de Nederlanders e-mails te lezen buiten de werkuren, in Duitsland wordt dit het minst gedaan (28%). Britten en Nederlanders werken ook vaker dan wij door in de privétijd, respectievelijk 44% en 34%.
Dat blijkt uit een onderzoek door payroll- en hr-dienstverlener SD Worx bij 2.500 werknemers in België en telkens 500 werknemers in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Hoe beter de werkomgeving is en hoe minder tijdsdruk iemand ervaart, hoe tevredener iemand is over de work-lifebalans. De flexibiliteit die werkgevers bieden om het werk- en privéleven op elkaar af te stemmen, is hierbij uiteraard van belang.
Hoe meer flexibiliteit iemand krijgt van de werkgever, hoe beter de balans tussen werk en privé is.
“Werkgevers moeten zich bewustzijn van het gevoel over werken na de uren dat leeft bij hun werknemers en nagaan hoe zij de juiste balans voor hen kunnen (helpen) bewaren. Dit om de tevredenheid en het engagement van hun werkkrachten te verhogen”, vertelt Jan Laurijssen, Managing Consultant bij SD Worx Belgium.
Jan Laurijssen, Managing Consultant bij SD Worx Belgium, licht toe: "Wat we vandaag zien, is een brede waaier aan en variatie in flexibiliteit die zowel voordelen biedt aan de werkgever als de werknemer: aan de ene kant zien we voor sommigen een work-lifeblend: de twee domeinen raken meer met elkaar vervlochten. Werk wordt niet langer beperkt tot specifieke momenten of plekken. Af en toe mails checken tijdens de vakantie is niet meer uitzonderlijk, al moet het een persoonlijke keuze blijven.”
“Uiteraard mag de slinger ook niet doorslaan in de andere richting. Een goede balans is belangrijk. Aan de andere kant zien we mensen, jobs en organisaties die zich liever aan een strikte scheiding houden (voorbeelden hiervan zijn de vraag naar het recht om te deconnecteren en initiatieven als e-mailloze vrijdag) en alle varianten daartussen. Mensen kunnen hun werk en leven vandaag op steeds meer verschillende manieren organiseren. Werkgevers die openstaan voor discussie en inspelen op deze behoefte aan autonomie, stimuleren een gemakkelijkere en aangenamere werkervaring."
(mr)
18 juli 2016Veel mensen werken zich kapot en hebben geen tijd om te zorgen dat hun werk zichtbaar wordt voor hun baas of hun netwerk. Maar hard werken heeft geen zin...
Twee derde van de zelfstandigen in België bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans. De factoren die de tevredenheid voeden?
Nachtmerries over je takenlijst? Of tot ’s avonds laat werken om je deadline te halen? Frustrerend, niet? Deze tips helpen je ...
Liefde in balans. Zo heet het boek dat Karen Kelchtermans heeft geschreven over relaties die onder druk staan door de combinatie van werk en privé.
“Om werk werkbaar te houden, is het belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt”, zo zegt Els Vanbelle, well-being consultant bij Attentia.
Nood aan ontspanning? Daar is helaas niet altijd tijd voor. Toch zijn deze relaxmomenten cruciaal, tijd of niet. Rek er minstens 5 minuten voor uit...
Liantis waardeert en stimuleert duurzaam ondernemerschap proactief. Net daarin maakt Liantis het verschil.
Deze vijf profielen in transport en logistiek zijn het meest gezocht in ons land...
Mijn collega maakt haar taken niet af. Stipt op tijd trekt ze haar jas aan om weg te gaan, terwijl anderen nog aan het opruimen zijn. Moet ik iets zeggen?