Gen Z, de gamechangers van de toekomst
Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Enkele maanden geleden lagen er niet minder dan 30 wetsvoorstellen op tafel in verband met verlof. Zo lanceerde senator Patrik Vankrunkelsven het voorstel om het rouwverlof te verlengen. Wie nu 3 dagen heeft voor het afscheid van een dierbare, zou er volgens hem 10 moeten krijgen. SP.A'er Myriam Vanlerberghe wil dan weer dat ouders van gehospitaliseerde kinderen jaarlijks 10 dagen betaald verlof extra krijgen.
"We zijn natuurlijk niet blind voor de economische realiteit. Na het bekijken van de budgettaire mogelijkheden blijven er nu nog 8 wetsvoorstellen over", vertelt Nahima Lanjri. Zij is voorzitster van de commissie Sociale Aangelegenheden, waar het verlofdebat gevoerd wordt.
Maar is zelfs dat afgeslankte voorstellenpakket nog wel haalbaar? "Bepaalde voorstellen hoeven niet veel meer te kosten. Het ouderschapsverlof is momenteel beperkt tot kinderen jonger dan zes. Om die leeftijdsgrens op te trekken naar 12 jaar moeten we heus niet zo diep in de buidel tasten", zegt Lanjri. "We zien nu zelfs dat bedrijven door de crisis hun personeelsleden net aanmoedigen om verlof te nemen in de vorm van loopbaanonderbreking."
Maar de werkgevers lopen helemaal niet warm voor nog extra verlof. "Er bestaan nu al meer dan 24 systemen voor de werknemers om de arbeidsovereenkomst tijdelijk te schorsen", vertelt Monica De Jonghe van het VBO. "Het is een onoverzichtelijk kluwen van allerlei verloven. Kunnen we ons niet beter afvragen of het hele verlofstelsel wel goed gestructureerd is?"
Ook de commissievoorzitter erkent dat het huidige verlofstelsel aan een poetsbeurt toe is. "Ik ben voor een carrièreplanningsysteem of loopbaanrekening dat je via het internet kan consulteren om te zien op wat voor verlof je nog recht hebt. Daaraan gekoppeld moet je kunnen zien welk effect verlof nemen heeft op je pensioen", zegt Lanjri.
Zo'n carrièreplanningsysteem zien ook de ondernemingen zelf wel zitten, zij het in een andere gedaante. "In Nederland heeft de levensloopregeling echter een andere betekenis", werpt Chris Baetens van Unizo op. "De basisfilosofie is dat men spaart voor verlof." Op je persoonlijke loopbaanrekening verzamel je een pakket uren om recht te hebben op een volledig pensioen. Je kan hierbij periodes van langer en harder werken afwisselen met kalme periodes. Heb je tijd nodig om voor de kinderen te zorgen, dan kan je - naargelang hoeveel je daarvoor gewerkt hebt - verlof pinnen.
Maar aan politieke kant staat niet iedereen te springen voor zo'n individuele loopbaanrekening, en de vakbonden al helemaal niet. "Ik heb de indruk dat het in zekere zin om een valstrik gaat", zegt Olivier Valentin van de liberale vakbond ACLVB. "Men staat op het punt af te glijden van een systeem van solidariteit tussen alle werknemers, via het tijdkrediet en het ouderschapsverlof, naar geïndividualiseerde systemen waar iedereen zijn eigen loopbaan moet 'kopen'."
(katrien.stragier@jobat.be)               
11 soorten verlof - welke past bij jou             
8 augustus 2019Er bestaan heel wat vooroordelen over overheidsdienst FOD Financiën. De FOD wil het tegendeel bewijzen en profileert zich als mensgerichte organisatie.
Autobouwer BMW experimenteert in z’n Amerikaanse vestiging met het gebruik van AI en mensachtige robots in het productieproces. Goeie zaak of niet?
Merk je dat je door de warmte lui en sloom wordt, waardoor alles veel meer tijd in beslag neemt? Hierbij alvast 5 nuttige en verfrissende tips...
Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers die in een hybride model werken aanzienlijk kunnen besparen. Tot duizenden euro’s!
Wie denkt aan carrière maken, denkt vaak aan opklimmen naar een managementpositie. Maar dat klopt vaak niet...
Op donderdag 6 juni 2024 kan je op de jobbeurs van Jobat in MeetDistrict terecht voor tientallen werkgevers, goed voor tal van openstaande jobs.
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Nele en Gilbert zijn twee handen op één buik. Zij is thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, hij is één van haar dankbare patiënten.
Werken in een ploegensysteem is dé oplossing voor zij die zich niet kunnen vinden in een 9-to-5-job. Ook voor je gezinsorganisatie kan het een zegening zijn...