Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

Over professionele voornemens die het verschil maken

“Employability is een verhaal/opportuniteit langs twee kanten, een gedeelde verantwoordelijkheid/opportuniteit tussen werkgever en werknemer.” (Chris Wuytens, Managing Director Acerta Consult)
Nu 2015 feestelijk werd ingezet doen ook de traditionele nieuwjaarsvoornemens opnieuw hun intrede. “Mijn voornemens waren vroeger altijd simpel, misschien zelfs een beetje cliché”, bekent Chris Wuytens, Managing Director bij Acerta Consult. “Als kind nam ik me voor om beter te luisteren naar mijn ouders (die het uiteindelijk toch altijd iets beter wisten), als student om een goeie blok tegemoet te gaan, en als carrièrestarter om me voor 100% te geven voor mijn job – ik maakte in de kerstvakantie een lijstje met wat ik geleerd had het afgelopen jaar, als dit elk jaar korter werd, begon ik rond te kijken ...”

“Intussen bekijk ik carrièrevoornemens altijd langs twee kanten: voor mijzelf als werknemer, maar ook – noem het beroepsmisvorming – per default vanuit werkgeversperspectief”, aldus Wuytens.

‘Employability’

Het grote voornemen van elke werkgever anno 2015 zou employability moeten zijn, waarbij de organisatie helemaal inzet op de talenten en capaciteiten van zijn werknemers, en er zorg voor draagt dat zij deze maximaal kunnen benutten in hun job. Want wat je graag doet, doe je goed.

Op die manier krijgen werknemers een duwtje in de rug, en kunnen organisaties hun ‘inzetbaarheid’ op de werkvloer verhogen. We moeten namelijk allemaal binnenkort in staat zijn om langer gaan werken. “Dit brengt me tot het voornemen van de vakbonden. Hun nieuwjaarswens is dat er een ‘Dagobertducktaks’ zou ingevoerd worden, waarbij vooral de grote vermogens hun steentje moeten bijdragen om het motto van ‘armen armer, rijken rijker’ tegen te gaan, Thomas Piketty indachtig”, gaat Wuytens verder.

‘Job redesign’

Vele wensen, maar wat zijn jouw plannen voor 2015? Wuytens: “Ik wil het hierbij hebben over jouw professionele voornemens voor het komende jaar. Voornemens waarmee je een verschil kan maken om te voorkomen dat je een speelbal wordt van je werkgever. Employability is namelijk een verhaal/opportuniteit langs twee kanten, een gedeelde verantwoordelijkheid/opportuniteit tussen werkgever en werknemer.”

Enerzijds is het aan de werkgever om een uitdagende jobinvulling te blijven creëren, anderzijds is het aan de werknemer om initiatief te tonen, zich dynamisch op te stellen en met een frisse blik zijn job te durven bekijken. Job redesign begint dus in eerste instantie bij jezelf.

‘Empower’ jezelf

“Zelf heb ik het MOOC (Massive Open Online Courses) concept ontdekt, waar ik via Coursera de cursus ‘The history of human kind van Dr. Y Harari’ volg”, vertelt Wuytens. “Deze gratis online cursus bestaat uit 13 modules en elke dag pik ik ’s avonds 20 minuutjes mee. Wat ik daar opsteek scherpt mijn waarnemingsvermogen en pas ik nadien toe in mijn organisatie, en in de manier waarop ik dingen bevraag met collega’s of klanten. Resultaat? Na enkele modules zie ik een  stijging van mijn relativeringsvermogen, andere dialogen, meer inzicht. Ik merk dat deze leermomenten bovendien zeer rustgevend werken en me beter doen omgaan met de hectiek van de dag.”

Hét voornemen van elke werknemer om met meer pit aan 2015 te beginnen is dus: neem initiatief en empower jezelf in je job. Wacht niet op je werkgever om je maatregelen op te leggen die je dwingen tot een job redesign, maar herbron jezelf. Ga op zoek naar je interesses en put daar energie uit. En zie hoe je deze kan gebruiken in je dagdagelijks werk. Op die manier kunnen we met z’n allen vol enthousiasme aan de slag blijven, in 2015 en lang daarna.

(cw) - Met dank aan Acerta.

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook