Stress maakt je ouder
Heb je veel en langdurige stress, en werk je te hard? Dan betaal je een hoge prijs: je kan tot wel 17 jaar ouder lijken.
Denys: "De overheid voert sinds enkele weken een (niet helemaal geslaagde) mediacampagne om aan deze bizarre beeldvorming iets te doen. We hebben het punt al meerdere keren gemaakt. Wie 50-plussers op de arbeidsmarkt oud blijft noemen, is zelf deel van het probleem. Een vijftiger is de dag van vandaag een werknemer die in principe nog een loopbaan van 15 jaar voor de boeg heeft. Dit spoort puur mathematisch meer met het midden dan met het einde van de loopbaan en is moeilijk te koppelen aan het label ‘oud’. Het is duidelijk, hoe sneller een vijftiger van het label ‘oud’ af is hoe beter."
"Dan duikt uiteraard meteen de vraag op welk alternatief we moeten gebruiken? Enkele jaren geleden deden enkele marketeers een verdienstelijke poging om het woord medioren te lanceren. Het woord voldoet op het eerste zicht aan de vereisten. Het is een neutrale term die slaat op de leeftijdscategorie 45-65. Maar voorlopig slaagt de term er niet echt in door te breken."
"Een ander alternatief wil de eerder negatieve beeldvorming van ‘oud’ counteren door het te vervangen door het positieve ‘ervaren’. Het probleem is dat dit niet met de feiten klopt."
"Uiteraard heeft elke 50-plusser meer ervaringen opgedaan dan een 20-er, maar deze ervaringen zijn niet noodzakelijk relevant in een arbeidsmarktcontext."
"Twee zaken zijn in deze belangrijk. Vooreerst zijn er nog steeds heel wat jobs waar ervaring (nagenoeg) geen rol speelt. Het gaat hierbij om on- of zeer laaggeschoolde jobs waar hoogstens een korte inloopperiode voor nodig is. In dergelijke jobs bouw je geen noemenswaardige ervaring op in de zin van bijkomende competenties. Er is in bepaalde gevallen zelfs sprake van dekwalificatie of negatieve ervaring. Door lang een laaggeschoolde job uit te voeren, verlies je eerder opgedane kwalificaties."
"Maar ook werknemers in geschoolde jobs zijn niet noodzakelijk ervaren. Werknemers hebben in een loopbaan dikwijls veel bedrijfsspecifieke kwalificaties opgedaan. Deze zijn zeer nuttig en waardevol in een specifiek bedrijf maar veel minder of soms helemaal niet daarbuiten. Nog erger, soms hebben ze competenties die hinderlijk zijn in een nieuwe werkcontext. Conclusie, heel wat 50-ers hebben een schat aan ervaring die door te veel rekruteerders onvoldoende naar waarde wordt geschat. Maar dit is, spijtig genoeg, geen automatisme. 50-ers op de arbeidsmarkt zijn niet noodzakelijk oud, ze zijn ook niet noodzakelijk ‘ervaren’."
(jd)
5 november 2012Heb je veel en langdurige stress, en werk je te hard? Dan betaal je een hoge prijs: je kan tot wel 17 jaar ouder lijken.
“Werknemers die na een loopbaanonderbreking meer gaan werken dan voor de onderbreking zijn dun gezaaid” (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad)
U bent overspoeld met droevig nieuws en uitgebreide commentaren over de sluiting van Ford Genk. Waarover men niet kan zwijgen, daarover moet men praten.
“De minister van Werk kan hier niet tevreden mee zijn” (Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad en auteur van ‘Free to work’ en ‘Uw werk, uw merk’.)
De sector van bank en verzekeringen is de sector waar het geld zit. Maar vertaalt zich dat ook in riante lonen voor wie hierin aan de slag is?
Hard werken loont, een wijsheid die je met de paplepel meekrijgt. Maar wanneer werk je te hard? Wanneer trek je dan toch aan de alarmbel?
In januari lanceert Antwerp Management School de vierde editie van het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Mark Maldeghem (Algemeen Directeur Jobat) en Ruben Van Goethem (Oprichter Baanbrekende Werkgever) geven zes goede redenen om deel te nemen aan het traject.
Gabrielle looft haar Agilitas Home-huishoudhulp Bianca: “We zijn zelfs vrienden geworden”
Bart en Pascalle werken als penitentiair beambte in de gevangenis van Antwerpen.