De indexering van mijn loon = een beloofde loonsverhoging. Mag dat?
Kan een beloofde loonsverhoging worden gelijkgesteld met een verhoging van je loon als gevolg van een indexering?
Dat blijkt uit onderzoek bij 200 HR-managers in opdracht van OfficeTeam, een afdeling van Robert Half gespecialiseerd in de tewerkstelling van tijdelijke administratieve profielen. Met dit onderzoek trachtte OfficeTeam te achterhalen of HR-managers het gepast vinden dat werknemers om een salarisverhoging vragen en met welke vereisten ze rekening houden bij het al dan niet toekennen van opslag.
27 procent geeft aan het gepast te vinden dat werknemers jaarlijks opslag vragen, 17 procent vindt tweejaarlijks geschikt en 15 procent heeft een voorkeur voor langer dan twee jaar. Nog eens 17 procent kijkt echter helemaal niet naar de tijdspanne, maar houdt er eerder rekening mee of de werknemer een groot project succesvol heeft beëindigd. Een hele kleine minderheid (2 procent) vindt het een goed idee als werknemers meermaals per jaar om een loonsverhoging vragen. Toch stelt 12 procent dat het momenteel, gezien de huidige crisis, niet het ideale moment is om opslag te vragen.
Dries De Vos, Director OfficeTeam: “Bedrijven kijken bij het toekennen van een salarisverhoging niet enkel meer naar anciënniteit, maar in toenemende mate naar de individuele prestaties. Dit heeft als gevolg dat de periodiciteit van opslag kan fluctueren en verschillen van werknemer tot werknemer. Organisaties dienen in ieder geval de verwachtingen omtrent de frequentie te managen en transparant te zijn in hun communicatie hieromtrent.”
De belangrijkste vereisten waarmee de ondervraagde HR-managers rekening houden wanneer zij beslissen of een werknemer opslag krijgt of niet, zijn de volgende:
(nm)
5 juli 2013Kan een beloofde loonsverhoging worden gelijkgesteld met een verhoging van je loon als gevolg van een indexering?
Je bent er helemaal klaar voor om eindelijk die loonsverhoging aan je baas te vragen. Maar wat gaat er door je baas heen wanneer je de bewuste vraag stelt?
‘Opgelet! De toekenning van een loonsverhoging via de betaling van een kostenvergoeding komt neer op sociale fraude’, waarschuwt advocaat Stijn Demeestere.
Opslag of promotie krijgen is nooit gemakkelijk, en zeker niet in crisistijd. Het is iets dat jij wil, en je baas (meestal) niet. Hoe lukt het wel?
Het bedrijfsleven is stilaan de zwaarste klap te boven, maar voor salarisverhogingen staan werkgevers nog niet echt te springen. Enkele tips hoe je toch extra loon uit de brand kan slepen.
Hoewel dit een zeer moeilijke en ongemakkelijk situatie is, doe je er goed aan om hierover niets tegen jouw collega’s te zeggen.
Er zijn nog steeds heel veel jobs die stevige weerstand bieden tegen de technologische evolutie. We lijsten er enkele voor je op...
Elke en Sofie ontzorgen in hun regio de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis, maar doen dat elk op een heel andere manier.
In je zoektocht naar die nieuwe job geef je met je cv ook je visitekaartje af. Maar leugens op zo’n cv worden door managers ingeschat als een grote fout...