Acht keer moest Olivier solliciteren om te kunnen starten als trambestuurder bij MIVB. Zijn loopbaan ging aanvankelijk niet over rozen. Hij kreeg de kans niet om verder te studeren dus stapte hij het werkleven in zonder diploma. Toen hij 30 was, had hij een groot ongeval en raakte hij voor lange tijd verlamd.
Een ‘bureaujob’ leek de enige mogelijke uitweg. Hij besloot van zijn passie voor informatica zijn beroep te maken. Terwijl hij arbeidsongeschikt was, schoolde hij zich bij en behaalde hij de nodige certificaten. Als zelfstandig IT’er richtte hij een klein bedrijf op. Een paar jaar later kreeg hij nog eens tegenslag: er werd ingebroken op het bedrijf. Olivier was alles kwijt en kreeg er een burn-out bovenop. Na een periode van rust en bezinning, bleef de vraag: ‘Hoe kan ik terug aan werk geraken?’ En dan komen we bij de eerste sollicitatiepoging als trambestuurder.
Ruim drie jaar reed Olivier met de tram door Brussel. Maar het gemis om met zijn passie voor IT bezig te zijn, werd altijd groter. Toen hij hoorde over een nieuwe applicatie voor MIVB, schreef hij zich in voor het testproces. “Ik kwam gratis werken buiten mijn uren, ik deed er alles voor. Ik deed ook suggesties op basis van de kennis die ik had”, vertelt Olivier. “Na de applicatietest nodigde het management mij uit voor een gesprek. Iets later kwamen er twee interne vacatures vrij voor business analyst. Wat volgt, kun je al raden (lacht).”
Sinds april 2018 is Olivier aangesteld als business analyst: “In de eerste plaats luister ik naar de noden van de medewerkers op IT-vlak. Ik probeer hun manier van werken te vertalen in een nieuwe applicatie die minstens even gebruiksvriendelijk is, maar meer opties biedt.” Instappen bij MIVB was voor Olivier het nodige duwtje in de rug op het juiste moment. “Ik heb hier mijn zelfvertrouwen herwonnen na een moeilijke periode. Ik waardeer het heel erg dat MIVB ook kijkt naar wat mensen kunnen, naast hun diploma. Ik vind het hier aangenaam werken, er is ruimte om te groeien en voor inspraak. Iedereen kan voorstellen tot verbetering inbrengen en krijgt de kans om die uit te werken.”
Ondanks zijn hobbelige parcours, is Olivier altijd positief gebleven: “Sommigen zien problemen, ik zie oplossingen. Ik probeer altijd het positieve te zien in de dingen en in mezelf. Wees gemotiveerd als je echt iets wilt, laat het zien en ga ervoor. Vroeg of laat zal er wel een deur voor je opengaan. Grijp ook alle kansen die voorbijkomen. Zo heb ik deelgenomen aan de ‘Eureka-prijs’: MIVB organiseert elk jaar een gala-avond waarop je nieuwe projecten kunt voorstellen. Ik heb die kans gegrepen, zo kon ik mijn idee meteen bij de juiste mensen lanceren en op een informele manier netwerken met directies.”
Volgens Olivier is de carrièreswitch alvast geslaagd. “Ik heb veel meer levenskwaliteit sinds ik hier werk. Vroeger verdiende ik heel veel, maar geld maakt niet gelukkig. Je hebt genoeg geld nodig om zonder problemen te leven, maar geld mag je leven niet gaan bepalen. In mijn huidige job maak ik mensen onrechtstreeks gelukkig, daarvoor doe ik het.”
(adl)
18 juli 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Annelies Schupp werkt als business analist bij AE. ”Soms werk je aan meerdere projecten tegelijk, al is dat niet altijd even makkelijk”, getuigt ze.
Informatici verdienen goed hun brood, al bestaan er grote verschillen tussen verschillende functies. Een overzicht ...
Almaar meer mensen die in de IT terechtkomen, hebben studies gedaan die totaal niks met die sector te maken hebben. Zoals Jonathan Barbier en Jens Vanden Meersschaut bijvoorbeeld ...
Meewerken aan projecten met een maatschappelijk nut is voor Jan De Ridder (44) een belangrijke meerwaarde in zijn job bij MIVB.
Bill Gates en Mark Zuckerberg konden zonder scholing in informatica aan de slag. De IT-sector lijkt vrij toegankelijk voor mensen zonder diploma of met andere werkervaring.
In vergelijking met 3 jaar geleden staan we vandaag een stuk verder qua technologie en aanpak in het hybride werken. Deze trends en onderdelen zijn cruciaal.
Jobat geeft een overzicht van de meest gevraagde jobs in techniek. En er zijn enkele opvallende stijgers...
Hoe word je negentien jaar op rij Top Employer? Dat moet je aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen vragen...
Het is heel normaal dat je graag goede vrienden met je collega's wil worden. Maar hoe doe je dat zonder je professionaliteit te verliezen? Jobat weet raad...