Wat bepaalt jouw verdiende loon?
Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Er is al een lange weg afgelegd, maar de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen blijft aantoonbaar. Uit het Global Gender Gap Report, een jaarlijks verslag waarin de meest recente stand van zaken uit de doeken wordt gedaan, blijkt bijvoorbeeld dat Europese vrouwen nog altijd 13% per uur minder verdienen dan mannen.
Ontdek: Loonkloof tussen man en vrouw: er is goed nieuws
In de Verenigde Staten valt vooral de kleinere kans op promotie voor vrouwen op. We worden er niet vrolijk van, van deze cijfergegevens. Daarom geven we enkele oplossingen die de overheid, het bedrijf, maar ook jijzelf kunnen hanteren om de genderkloof te doen krimpen.
Wetten en regels zijn van cruciaal belang om ongelijkheid tegen te gaan. Sommige overheden verplichten hun bedrijven bijvoorbeeld om de salarissen van werknemers openbaar te maken. Transparantie in salarisgegevens maakt het voor een overheid namelijk mogelijk om in te grijpen of bij te sturen. Met antidiscriminatiewetten, bijvoorbeeld.
Lees ook: Hoe artificiële intelligentie de loonkloof tussen man en vrouw vergroot
Ook het introduceren van een gelijkwaardige verhouding tussen zwangerschaps- en vaderschapsverlof kan de kloof verkleinen. Wanneer beide ouders een gedeelde verantwoordelijkheid dragen over de opvoeding van het kind, komt de last niet langer op de vrouw alleen terecht en krijgt ook zij de kans om een carrière uit te bouwen als ze dat wenst.
Ten slotte kan de overheid toezien dat kinderopvang toegankelijk én betaalbaar is. Landen die gratis of goedkope kinderopvang aanbieden, stimuleren vrouwen om een fulltimebaan aan te nemen en om na een zwangerschap terug de arbeidsmarkt op te gaan.
Ontdek: Hier zit de echte loonkloof tussen man en vrouw
Ook werkgevers kunnen inspanningen leveren om gehoor te geven aan de schreeuw naar gelijkheid. Een eerste manier om diversiteit op de werkvloer te bevorderen, bestaat erin om vrouwen te motiveren leidinggevende functies in te vullen.
Daarnaast kan het bieden van trainingen een enorme meerwaarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan een cursus zelfvertrouwen. Vrouwelijke werknemers staan vaak minder sterk in hun schoenen wanneer het aankomt op loononderhandelingen, in tegenstelling tot hun mannelijke collega’s: mannen hebben doorgaans betere onderhandelingsvaardigheden en kunnen daardoor makkelijker een loonsverhoging in de wacht slepen.
Ten slotte kan gendergerelateerde discriminatie op het werk vermeden worden door clichématige vragen uit de weg te gaan. Vraag een solliciterende vrouw niet naar haar plannen om een gezin te stichten. Veronderstel niet zomaar dat een vrouwelijke werknemer een vrije dag zal nemen wanneer haar kind ziek is, als je niet hetzelfde verwacht van haar mannelijke tegenhanger.
Lees ook: Wat doet jouw loon stijgen tijdens je loopbaan
De genderkloof kent haar wortels in stereotypes. Genderclichés beïnvloeden de studiekeuzes van jongeren, carrièrepaden van jongvolwassenen en verdelingen van huishoudelijke taken in gezinnen. Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen gemiddeld 8,5 uur meer tijd per week besteden in het huishouden dan hun mannelijke partner, ondanks de groei van het aantal gezinnen waarbij beide partners fulltime werken. Doorbreek die clichés!
ZINNIG – Bron: Ironhack en Shiftbase
18 augustus 2023Het gemiddeld maandelijkse brutoloon in België bedraagt 4.243 euro. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat. Maar wat bepaalt allemaal jouw loon?
Als vrouw krijg je vaak te maken met ongepaste vragen of opmerkingen, ook op kantoor... De oneliners zijn divers maar voor veel vrouwen herkenbaar.
In ons land verdienen vrouwen zowat 15% minder dan mannen. Hoe langer de loopbaan, hoe groter het loonverschil. Al is er ook goed nieuws.
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.
Het vooroordeel of stereotype dat ‘vrouwen niet grappig zijn’ is alomtegenwoordig. Maar het klopt niet.
Bijna iedereen denkt er weleens over na: wat zouden die andere mensen op kantoor eigenlijk verdienen?
Artificiële intelligentie maakt steeds vaker deel uit van ons leven. Ook bij het matchen van werkzoekenden met vacatures kan het zeker een meerwaarde betekenen.
In Spanje lanceerde de regering onlangs een wetsvoorstel om menstruatieverlof in te voeren. Een goed idee? Of zorgt dit voor ongelijkheid op de werkvloer?
Een vrouwelijke ondernemer verdient gemiddeld 44% minder dan een mannelijke. Bij advocaten is de loonkloof het grootst.