Opleidingen
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

Opleidingen voor iedereen, maar wie volgt ze?

Opleidingen voor iedereen
Wie dacht dat met het behalen van zijn of haar diploma de kous af was, heeft het mis: levenslang leren is dé manier om alles uit je carrière te halen. Toch is niet iedereen overtuigd van het belang van bijscholing, dat blijkt alvast uit de resultaten van een recent onderzoek door statistiekbureau Statbel.

De erkende, formele opleidingen

Levenslang leren is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor je carrière. Zo zijn er heel wat opleidingen, cursussen en workshops waarmee je je kennis kunt vergroten, je bestaande vaardigheden verfijnen of nieuwe talenten kunt ontdekken.

Wanneer we de resultaten van de Enquête naar volwasseneneducatie door het statistiekbureau Statbel bekijken, merken we dat vooral jongeren een extra formele opleiding (bv. bachelor op hogeschool, erkend avondonderwijs) volgen, dit in tegenstelling tot ouderen (17,5% versus 2,4%).

Ook wie een tijdelijke job heeft, is vlugger geneigd om zich in te schrijven voor een opleiding dan wie een vaste job heeft (29,8% versus 5,4%). De belangrijkste motivatie: de carrière stimuleren of een certificaat halen, om bv. een promotie af te dwingen of een andere job uit te oefenen.

Levenslang leren? Zeker niet voor iedereen…

Grafiek volwassenen (25-69 jaar) die een formele opleiding volgen

grafiek-volwassenen-opleidingvolgen
 

De populariteit van niet-formele opleidingen

Niet alleen erkende opleidingen kunnen je heel wat opleveren, ook niet-formele opleidingen zoals eenmalige cursussen, opleidingen op het werk en zelfs webinars kunnen je carrière positief beïnvloeden. Door hun duurtijd (vaak zijn het kortere opleidingen), locatie (soms op het werk) en aanpak (al dan niet online of na de werkuren) zijn ze best wel populair bij zowel jongere (29,2%) als oudere (35%) werknemers.

Opvallende vaststelling: deze opleidingen zijn heel wat populairder bij hoger opgeleiden (54,5%) dan bij laagopgeleiden (11,8%).

Extra: Vlaams opleidingsverlof zit in de lift
Totaal 34,3%
18-24 jaar 29,2%
25-69 jaar 35,0%
Man 32,2%
Vrouw 36,4%
Laagopgeleid 11,8%
Middenopgeleid 27,6%
Hoogopgeleid 54,5%
Werkloos 23,0%
Werkend 47,8%
Inactief 14,0%
CHECK: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

Daarnaast speelt ook het mattheuseffect waarbij wie een opleiding volgt, daarna nog meer opleidingen wil volgen. Hierbij gaat het vooral om hoger opgeleide profielen die zich nog willen verbeteren.

Laagopgeleiden zien er - ondanks het ruime aanbod aan opleidingen - jammer genoeg niet altijd de voordelen van in. Nochtans liggen er kansen voor het grijpen om je carrière een upgrade te geven, zeker als je weet dat je als voltijdse werknemer dankzij de Arbeidsdeal effectief het recht(*) hebt (geen verplichting) om per jaar 4 opleidingsdagen op te nemen. Vanaf 2024 wordt het aantal opleidingsdagen trouwens verhoogd naar 5.

(* Let wel: dit geldt alleen voor wie werkt in de privésector voor een bedrijf met minstens 20 werknemers.)

Lees ook: Hoeveel dagen opleiding krijg jij?

(fd) - Bron: Statbel

11 december 2023
Anderen bekeken ook