Handel zorgt voor 17 procent van Belgische jobs
Met 400.000 werknemers is de handel een van de grootste private werkgevers in ons land. Dat blijkt uit een doorlichting van de retailsector.
Net als alle andere sectoren heeft ook de retail nood aan goed opgeleid personeel. Een specifieke opleiding die jongeren klaarstoomt voor een job als winkelmanager was lang onbestaande. Vandaag bestaan er drie zulke opleidingen. Zowel in Gent (HoGent), Kortrijk (Katholieke Hogeschool Vives) als in Turnhout (Thomas More) kan je een bachelordiploma retailmanagement behalen.
In Gent start de opleiding dit academiejaar voor de derde keer. Studenten ruilen er om de drie weken de schoolbanken voor een stageplek. Zo toetsen ze hun leerstof meteen aan de praktijk. Dertig winkelketens werken mee aan de opleiding. Wat de studenten van HoGent op de werkvloer mogen en kunnen doen, wordt op voorhand afgesproken. De regel is dat wat ze op school leren, op de werkvloer moet toepasbaar zijn en dat wat ze in de winkel ervaren, op school onderbouwd wordt. Dit jaar start in Gent ook een opleiding voor werkstudenten: mensen die al werken, bijvoorbeeld in de handel, maar nog een bachelordiploma willen behalen.
Studenten bedrijfsmanagement aan de Katholieke Hogeschool Vives in Kortrijk kunnen kiezen voor de specialisatie Retail & Store Management. Vanaf het eerste jaar zijn er stages voorzien, en inspiratiereizen naar toonaangevende retailsteden als Londen en Parijs. Afgestudeerden vormen intussen een heus netwerk in de handel, wat handig is voor het vinden van stageplaatsen en het invullen van vacatures.
Glenn Dierickx (23) studeerde af als retailmanager in Kortrijk. Hij werkt nu als online bediende klantendienst op het hoofdkantoor van Colruyt. “Het runnen van een winkel is een ongelooflijk complex en boeiend proces. Je opent en sluit niet zomaar de deuren. Er komt veel meer bij kijken. Ik wou die wereld leren kennen en de opleiding sloot perfect bij mijn interesses aan.”
Vives biedt ook een opleiding Winkelmanagement aan op HBO5- niveau (hoger beroepsonderwijs). Deze beroepsopleiding richt zich tot wie aan de slag wilt als bijvoorbeeld afdelingsverantwoordelijke of assistent-winkelmanager. Praktische ervaring en kennis van de winkelvloer staan centraal in deze opleiding. De studenten krijgen zowel commerciële als retailvakken en combineren dit met twee dagen werkplekleren. Deze opleiding wordt ook aangeboden via afstandsleren aan werknemers die zich willen bijscholen. Onder andere Torfs, Carrefour, bpost, McDonalds en Brantano laten hun werknemers zich via deze opleiding ontwikkelen.
Ook aan Thomas More in Turnhout is Winkel- en Retailmanagement een populaire richting. De bachelorstudenten krijgen een uitgebreide bagage mee zodat ze onmiddellijk inzetbaar zijn in de handel.
Meer info:
(wv)
11 oktober 2013Met 400.000 werknemers is de handel een van de grootste private werkgevers in ons land. Dat blijkt uit een doorlichting van de retailsector.
Ook de zelfstandige kleinhandel krijgt het steeds moeilijker om personeel te vinden. Unizo-topman Luc Ardies schreef daarom een handleiding met advies ...
We vroegen Laurent Verheylesonne (29) uit Nijvel hoeveel hij verdient ...
Met een beetje organisatie krijg je veel meer werk gedaan. 5 tips van Kluwer-‘timetrainer’ Catherine Schoesetters om je tijd slim te beheren.
Ik wil mijn geboorteverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?
Veel vrouwen in de Belgische Super League studeren of werken nog bij naast hun voetbalcarrière. Hoe combineren ze dat? En... hoe moeilijk is dat?
Dienstencheques zijn een populair en voordelig betaalmiddel. Maar hoeveel mag je er precies bestellen? En waar kan je ze bestellen?
Van trucks met opleggers tot treinen, bussen en heftrucks: op de arbeidsmarkt is vandaag (bijna) elk type chauffeur erg gegeerd!
Je bent jong en geïnteresseerd in wetenschappen? Dan wacht je misschien een mooie carrière in de chemie- of farma-industrie.