Opgepast voor valse vacatures!

Met de zomerperiode in aantocht zijn studenten op zoek naar vakantiejobs. Het eerste dat zij doen, is het internet afschuimen op zoek naar aantrekkelijke vacatures. Handig dat internet, maar een vergiftigd geschenk als je op een website komt met valse aanbiedingen. OIVO (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisatie) deed een studie en analyse naar dergelijke websites.
#

Oplichting via het internet, je kan er niet genoeg voor gewaarschuwd worden. Ze gebeuren niet alleen bij het aankopen van producten, ook jobaanbiedingen zijn niet altijd wat ze lijken. OIVO onderzocht dergelijke werkaanbiedingen en adviseert werkzoekenden zodat zij bedrog sneller kunnen doorzien.

Opgelet voor thuiswerk

Thuiswerk is ‘in’. Bovendien kan zowel werken als solliciteren tegenwoordig volledig anoniem. Voor een sollicitatie volstaat vaak een eenvoudige e-mail. Om de nieuwsgierigen van de geïnteresseerden te onderscheiden vraagt de 'toekomstige werkgever' dan een klein bedrag als voorschot. En eens die som is gestort, is de werkgever verdwenen met de noorderzon, inclusief je geld.

Let daarom op met vacatures waarbij de functieomschrijving het beantwoorden van e-mails betreft. Denk niet te snel dat het een makkelijke manier is om geld te verdienen en wees alert wanneer ze je vragen om een starterspakket aan te kopen dat alle richtlijnen bevat voor het beantwoorden van die e-mails. Jij stort geld, zij verdwijnen en de oplichting is een feit.

Net hetzelfde met autostickers. Een vacature waarin staat dat je het rijdende uithangbord van bedrijven wordt, is met extra alertheid te behandelen. Vaak vragen ze je om inschrijvingsgeld te storten, zodat je in een catalogus voor bedrijven terecht komt. Een andere mogelijk is dat ze je vragen om je gegevens door te bellen naar een betaalnummer. De bedoeling? Je zo lang mogelijk aan het lijntje houden en geld opstrijken.

Waar moet je op letten?

Niet alle thuiswerkvacatures zijn over dezelfde kam te scheren, maar wees toch steeds op je hoede voor oplichting.

  • Twijfelachtige e-mailadressen, schrijffouten en een vreemde lay-out zijn mogelijke tekens van bedrog.
  • Wees voorzichtig met het verspreiden van gegevens!
  • Doe zelf research naar werkgevers. Alle informatie over rechtspersonen in België kan je bekomen op de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).
  • Met een job verdien je geld, niet andersom. Op voorhand betalen om te mogen werken of om materiaal te ontvangen, is niet normaal.
  • Wees voorzichtig met betaalnummers. Het doel hiervan is niet het verschaffen van informatie rond de job, wel je zo lang mogelijk aan het lijntje houden.
  • Opgelet met transfers via Western Union!

(mw) - Bron: OIVO

10 juni 2011
Anderen bekeken ook