Waarom je baas zijn ego best thuislaat
De ideale chef heeft gevoel voor humor, leeft in het nu en brengt zijn ego niet mee naar het werk. Dat menen althans coaches en schrijvers Paul Meert, Ben Decock en Tomas Vieira.
Iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk bij het opstarten of aan de gang houden van een gesprek. Met je baas is dat nog moeilijker.
Debra Fine is auteur van het boek ‘Smalltalk. De kunst om een onderhoudend gesprek te voeren’. Volgens haar is één ding heel belangrijk bij smalltalk: luisteren. “Het is jouw taak als gesprekspartner om te luisteren als de andere spreekt. Het is een vorm van hoffelijkheid die van jou wordt gevraagd als je met iemand in contact komt. Gezichtsuitdrukkingen, hoofdknikjes en positieve lichaamstaal zijn duidelijke manieren om te laten zien dat je geïnteresseerd bent.”
Maar pas wel op over wat je allemaal praat. “Je kan niet zomaar alles zeggen en doen”, aldus Jan Denys van Randstad. “Wat privé wel kan, geldt niet professioneel. Het werk is en blijft een formele situatie.”
Denys maakt een mooie parallel. “Op het werk is het zoals met je buren: zorg dat je er goed mee overeenkomt, maar ga er niet té vriendschappelijk mee om. Want als de vriendschap overgaat, heb je een probleem. Je blijft ernaast wonen.”
Smalltalk kan ook heel positieve effecten hebben. “Bedrijven onderschatten het belang van informele contacten”, zegt Denys. “Je moet hier als werkgever oog voor hebben, koffiehoeken zijn bijvoorbeeld ideaal. Informele contacten verbeteren de cohesie op de werkvloer. Het formele kan nooit het informele vervangen, er is heel veel professionele info die in een bedrijf verspreid wordt via informele kanalen. Ook tussen baas en ondergeschikten.”
(mr)
8 april 2010De ideale chef heeft gevoel voor humor, leeft in het nu en brengt zijn ego niet mee naar het werk. Dat menen althans coaches en schrijvers Paul Meert, Ben Decock en Tomas Vieira.
Welk type baas heb jij op kantoor rondlopen? Volgens het boek ‘Managing Your Boss’, van de Britse arbeidspsycholoog Sandi Mann, bestaan er vijf soorten ...
Complimentjes geven is goed voor je populariteit als baas, maar pas toch op dat ze je niet de das omdoen.
Fantastisch werk afleveren is niet genoeg. Als dit onzichtbaar blijft voor je bazen, ben je er niets mee. Daarom: deze 7 manieren om te scoren bij je chef. Want ja, interne PR is ook belangrijk!
De Belgische bediende volgt gemiddeld 3,4 dagen opleiding per jaar. Dit ligt onder de huidige verplichting van 4 dagen. Hoe jonger, hoe meer opleiding.
Hanne is jurist bij Wonen in Vlaanderen, ze looft de veelzijdigheid van haar job.
Ben jij van plan om op een administratieve afdeling te gaan werken, maar weet je niet op welke verloning en voordelen je precies mag rekenen?
De Belg is minder tevreden over zijn loonpakket, terwijl zijn loon en het aantal toegekende extralegale voordelen wel stelselmatig stijgen, zo blijkt...
Steeds meer Belgen hebben een diploma hoger onderwijs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.